Vesno Fabjan potrl Pjongčang

»Njena telesna pripravljenost je trenutno na spodobni ravni, psihično pa ni prav dobro,« je dejal njen trener Marko Gracer.

Objavljeno
01. marec 2018 20.07
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Lahti – Popotnico slovenske tekaške reprezentance z olimpijskih iger za sklepni del sezone gre večinoma označiti z lepo oceno. Med nastopi je bilo nekaj takšnih, ki so razgrnili lepe obete za prihodnost, črna pika je ostala le zaradi komunikacijskega šuma glede nastopov izkušene Vesne Fabjan.

Besničanka je v štiričlanski slovenski odpravi, ki je od sredinega večera na Finskem, sicer bodo barve naše reprezentance tokrat branili še Miha Šimenc, Nika Razinger in nesporno udarno ime slovenskega teka na zadnjih olimpijskih igrah Anamarija Lampič. Pri 22 letih že v vsej sezoni kaže konkurenčnost, iz Pjongčanga bo ostal v spominu zlasti njen imeniten nastop v štafeti, ko je bila v svoji predaji na 2. mestu, v šprintu jo je kot 7. le malo ločilo od finalnega olimpijskega nastopa med izbrano šesterico. O tem, da ima naš tek tekmovalko za prihodnost, ki bi se nekoč na seznamu dobitnic kolajn z OI lahko pridružila Petri Majdič in Vesni Fabjan, ni več nobenih dvomov, jasno pa je, da so v športu sleherne dolgoročne napovedi nehvaležne – kariero pač krojijo tudi poškodbe, bolezni, kadrovske spremembe, zasebno življenje …

Vesna Fabjan: psihično stanje slabše kot fizično

A ambiciozna športnica se še ne ozira k naslednji zimi, še manj k igram v Pekingu 2022. »Za začetek le upam, da je še ostalo dovolj energije za ta zadnji del sezone,« je dejala ob slovesu od Pjongčanga. Zdaj jo najprej v Lahtiju čaka jutrišnji šprint z drsalno tehniko, ki ji je sicer manj ljuba od klasičnega tekaškega koraka, a vseeno je prav pred dnevi na olimpijskem štadionu že potrdila, da je tudi v »drsanju« iz dneva v dan bližje svetovni eliti. Drsalni korak je sicer močan adut Fabjanove, ki se je vrnila v domovino vrnila z iger razočarana, ker je imela premalo nastopov.

»Njena telesna pripravljenost je trenutno na spodobni ravni, psihično pa ni prav dobro,« pred odhodom na Finsko ni skrival njen trener Marko Gracer in omenil že dobro znan zaplet iz Pjongčanga: »Za Vesno je bilo moteče predvsem, da dolgo časa ni vedela, v katerih disciplinah bo nastopila, četudi je bilo to, kot sem pozneje izvedel, jasno že pred igrami.« Res pa je tudi, da je na igrah nato Alenka Čebašek upravičila zaupanje glavnega trenerja Stefana Saracca, zato ji je na koncu tudi pripadlo mesto v ekipnem šprintu. V tem je slovenska ženska dvojica Lampič-Čebašek uresničila ambiciozen cilj 6. mesta (v Sočiju je bila dvojica Čebašek-Višnar 10.), bila bi lahko tudi 5.

Najprej drsalni šprint

Zanimivo bo videti, kakšno predstavo bo na jutrišnji premieri v Lahtiju pokazala Fabjanova, za tiste, ki jim je ljubši klasični korak, bo priložnost naslednji dan na razdalji. Sledile bodo še postaje na Norveškem in Švedskem, pred karavano je nato sredi prihodnjega tedna tradicionalni šprint v Drammnu, dobrih 30 km od Osla. Seveda na sporedu zadnjega meseca tekmovalne sezone ostaja Holmenkollen, letos 10. in 11. t. m., finale zime bo v Falunu (Šve), od 16. do 18. marca.

Ni nujno, da bo omenjena slovenska četverica nastopila prav na vseh tekmah, trener Saracco je omenil možnost izostanka v Oslu, mogoče pa je tudi, da bi se po uvodnem finskem koncu tedna pozneje ekipi priključili tudi Katja Višnar in Alenka Čebašek. Po olimpijskih igrah sta namreč zboleli in ju zato ni bilo v letalu za Helsinke in nato avtobusu za Lahti.