V Kuusamu po dolgem čakanju odpoved obeh tekem

Smučarski skakalci brez sreče v Kuusamu: zaradi močnega vetra so prekinili in odpovedali tudi drugo tekmo svetovnega pokala.

Objavljeno
28. november 2015 15.24
NORDIC-FINLAND/FIS
J. P., Š. Ro.
J. P., Š. Ro.

Kuusamo - Prirediteljem druge postaje svetovnega pokala smučarskih skakalcev v finskem Kuusamu je spremenljiv veter povsem pokvaril tekmovalni konec tedna. Potem ko bi morali danes na tem prizorišču izvesti dvojni program in najprej ob 14.30 izpeljati včeraj odpovedano prvo tekmo z zgolj eno serijo, uro in pol pozneje pa - skladno s prvotnim urnikom - še drugo posamično z dvema serijama, sta v vodo padli kar obe.

Prvič so z zaletišča na treningu spustili 12 skakalcev in nato obupali, v drugo je le kazalo nekoliko bolje, toda na tekmi je po 44 nastopih znova sledila dolga prekinitev, ki je naposled pripeljala do nove odpovedi.

Med slovenskimi skakalci so priložnost za nastop dobili štirje, Anže Semenič obakrat, na drugi tekmi pa še Robert Kranjec, Nejc Dežman in Jaka Hvala. Nobeden od njih s predstavo v težkih razmerah ni navdušil, še najboljše je s 103,5 m kazalo Dežmanu.

Semenič je na treningu pred prvo tekmo skočil 106 metrov in držal peti rezultat. Pred drugo tekmo so trening le izpeljali, za dobre obete je na njem poskrbel Jurij Tepeš s 142 m, a priložnosti za skok na tekmi naposled ni dobil, prav tako ne Peter Prevc, ki je na treningu skočill 134,5 m.

Brez svoje uvodne tekme sezone so ostali tudi nordijski kombinatorci, saj zaradi premočnega vetra niso mogli izvesti skakalnega dela nastopa.

Svetovni pokal v smučarskih skokih se bo nadaljeval konec prihodnjega tedna v norveškem Lillehammerju. Na prizorišču olimpijskih iger leta 1994 bodo v petek prvič v svetovnem pokalu v tej zimi nastopile skakalke, nato pa čakata tekmi še skakalce.

Potek tekme do odpovedi:

Brez težav ni šlo. Semeniču jih ni povzročal le veter, temveč tudi okovje. Ker si opreme na zaletišču ni uspel pravočasno pripraviti, je že kazalo, da bo ostal brez nastopa. A mu je žirija dala še eno možnost, ki pa je ni najbolje izkoristil: zmogel je le 88 m, kar je bil najslabši dosežek dotlej.

Tudi Robert Kranjec ni imel sreče. Dolgo je moral čakati, preden je dobil zeleno luč, se nekajkrat umaknil z zaletne rampe, nato pa v ponesrečenem skoku dosegel še slabšo daljavo kot Semenič: 83 m, kar ga je pahnilo na dno razpredelnice. Nekoliko bolje je šlo Nejcu Dežmanu, čeprav je bil prav tako precej nemiren v zraku. Zmogel je 103,5 m in zaostal le za petimi skakalci pred njim. Na uvrstitev v finalno serijo je hitro lahko pozabil tudi Jaka Hvala, z 91 m se je uvrstil tik pred Semeniča in Kranjca.

V ospredju je na vodilnem mestu dolgo vztrajal Nemec Andreas Wank s 129,5 m. Zaradi slabih vetrovnih razmer so po nastopu 44 tekmovalcev in zelo tveganem skoku Andreasa Koflerja prireditelji prvo serijo za dlje časa prekinili in jo naposled tudi predčasno končali.