Vodstvo alpincev tik pred dogovorom z Ilko

Predsednik alpskega odbora in zbora pri Smučarski zvezi Slovenije Iztok Klančnik naznanil ukinitev šampionskega statusa.

Objavljeno
29. maj 2017 23.42
Slovenska alpska smučarska reprezentanca pred svetovnim prvenstvom. Iztok Klančnik na novinarski konferenci. Ljubljana, Slovenija 31.januarja 2017. [Klančnik Iztok,Smučarska zveza Slovenije,alpsko smučanje,slovenska reprezentanca,športniki]
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Alpski zbor pri Smučarski zvezi Slovenije je včeraj še uradno potrdil reprezentance za olimpijsko sezono, v kateri bo panoga imela na voljo 2,1 milijona evrov. Predsednik alpskega odbora in zbora Iztok Klančnik je poudaril, da bodo najbolj perspektivnim zagotovili vso podporo, ki jo potrebujejo. V finišu so tudi pogovori z Ilko Štuhec.

Vstopate v svojo tretjo sezono na položaju predsednika odbora in zbora. Zdi se, da so zdrahe preteklosti utišane, poslovanje se je stabiliziralo, sredstev je več, sponzorji so vam naklonjeni. Čemu pripisujete te rezultate?

Funkcijo smo prevzeli v težkih časih, ko se ni vedelo, kdo pije in kdo plača. Lotili smo se vseh podrobnosti tega posla – strokovnih, administrativnih, organizacijskih, finančnih. Ključna je bila komunikacija, pa najsi bo z odborom, strokovnim svetom, tekmovalci, tudi starši. Ves čas skrbimo, da sponzorji vedo, kaj se dogaja z nami, kje smo, kam gremo in to jim je všeč. Veliko se pogovarjamo tudi s klubi, ki niso sodelovali v alpskem odboru in so bili v preteklosti na drugem bregu. Menim, da smo v treh letih presegli delitev na vaše in naše, skupaj smo nekaj naredili za ta šport. Vse to se je odražalo tudi na tekmovalnih rezultatih. Med trenerji in vodstvom je zaupanje. Vsak trener ima svoj proračun, ni sprememb zadnjo minuto. Z dobrim delom in velikim angažmajem v marketingu so se tudi dolgovi zmanjšali ...

Pokrili ste približno polovico dolgov.

Drži. Ne bojim se, da nam ne bi do konca olimpijske sezone uspelo pokriti tudi druge polovice. Računam, da bomo naše triletno obdobje delovanja poslovno končali kot panoga, očiščena dolgov, in bomo delovali kot disciplina v pravem pomenu besede.

Ampak izzivov vam gotovo ne manjka, obstajajo tudi kakšne nerešene zadeve.

Daleč od tega smo, ko bi lahko rekli, da smo rešili vse težave. A skušamo postaviti novo vizijo, ki bo zajela delo v prihodnjih letih, osredotoča se na delo z otroki in mladinci. Želimo si, da se smučarska piramida razširi spodaj, pri bazi, da bomo imeli spet velik nabor tekmovalcev za višje kategorije.

V prejšnji zimi ste imeli sedem zlatih sponzorjev, prihaja osmi, neuresničen cilj ostaja glavni, ki ga pogrešate devet sezon. Kje se zatika in koliko bi ta prinesel?

Želja je pridobiti enega glavnega sponzorja ali dva – za žensko in moško ekipo. Vendar je v tem trenutku v Sloveniji težko najti nekoga, ki bi podvojil sredstva naših zlatih sponzorjev in bi tako postal glavni pokrovitelj. Nismo pa se temu odrekli, delamo naprej, gledamo tudi čez mejo. O konkretnih številkah ne smem govoriti.

Ženska reprezentanca A je manjša za dve članici, priključeni člen pa bo zunanja tekmovalka iz Srbije, omenja se tudi Lila Lapanja, Američanka s slovenskimi koreninami. Za kakšne projekte gre?

Nevena Ignjatović sodeluje z nami že tri leta in ni pridružena članica. Je članica srbske reprezentance, ima svoj kombi, serviserja ... Sodelujemo pa pri treningu na snegu. Postavimo progo in z nami vadi, vse to pa tudi plača. V ta namen imamo podpisano pogodbo s srbsko zvezo. Dogovor je korekten, pa tudi naša dekleta imajo tako več primerjave. Glede Lapanjove pa v tej sezoni ne pričakujem sodelovanja.

Kako bo v novi zimi s samoprispevki?

Vsem članom reprezentance A bomo plačali vse stroške, samoprispevka za njih ne bo. Pridruženi pa si bodo morali svoje stroške doplačati sami. Da bi tekmovalcem, ki so pokazali rezultate, omogočili ustrezne razmere, smo zmanjšali reprezentance. Priključene člane, ki bodo pokazali rezultate, bomo obravnavali enako kot druge.

Vrhunec sezone bodo olimpijske igre.

Največ – razumljivo – pričakujemo od Ilke Štuhec. Menim pa, da smo v predolimpijski zimi dvignili raven našega smučanja toliko, da se lahko za kolajno borijo prav vsi slovenski tekmovalci in tekmovalke.

Omenili ste Štuhčevo. Razjasniva, kako je s šampionskim statusom, ki si ga zasluži. Kdaj ga bo dobila?

Ravno popravljamo pravilnik za tekmovalce, sprejeli naj bi ga 12. junija. V njem ne bo šampionskega statusa. Se pa pogovarjamo z njeno ekipo, na kakšen način bi ji najbolj pomagali pri proračunu, da bo imela, kar potrebuje. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da ji bo vsaj finančno lažje kot v prejšnji sezoni. Nekaj je še odprtih vprašanj, na odgovore bo treba počakati dva tedna, smo tik pred dogovorom.

So pogovori obetavni?

Menim, da so konstruktivni. Poskušamo razumeti poglede z obeh strani, menim, da bomo sklenili dober dogovor. V vsakem primeru pa bo dobila veliko več kot v prejšnji sezoni. Pa ne samo zato, ker je začela zmagovati. Zaradi nje in drugih tekmovalcev je naše sodelovanje s sponzorji donosnejše. Bolje delamo, več razdelimo naprej.

Se tudi z drugimi tekmovalci in trenerji pogovarjate, kaj potrebujejo?

Praviloma se pogovarjam z vsemi. Trenerji sami povedo, kar jih teži. Tekmovalci prav hudih pripomb nimajo. Ko sem jih vprašal po razlogih za dobre rezultate, so dejali, da imajo zdaj svoj mir in se ukvarjajo s smučanjem, ne pa s tem, ali bodo jutri lahko šli na trening.

Torej ste pomirjeni – zagotovili ste jim vse, kar potrebujejo, da bi uresničili lastne cilje?

Zagotovili smo jim vse, kar je bilo v naših močeh. Nikoli pa ne moremo biti povsem zadovoljni, vedno se lahko še kaj doda.