Vonnova svetovala Shiffrinovi

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec v Lake Louise do točk, a pod pričakovanji.

Objavljeno
07. december 2015 01.28
Vito Divac
Vito Divac
Lake Louise – Lindsey Vonn je v smukih in superveleslalomih slavila že 35 oziroma 25 zmag. Vendar pa še nobene na tako lahek način, kot jih je letos v Lake Louise. Brez večjih stresov in pravih tekmic, ki bi ji »dihale za ovratnik«, je po letih 2011, in 2012 dosegla že tretji trojček zmag.

»To je bil soliden nastop, zmagovalna razlika pa večja, kot sem pričakovala. Počutim se kot leta 2012, ko sem zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala. Močna sem v vseh disciplinah. Nisem si mislila, da bom kdaj dosegla toliko zmag, vendar je v športu tako, da se z rezultati vrne vloženi napor,« je Američanka, ki je oblekla tudi rumeno majico najboljše v svetovnem pokalu, komentirala 70. zmago v karieri in že 18. v kanadskem Skalnem gorovju. Pred rojakinjo Mikaelo Shiffrin ima štiri točke naskoka. Shiffrinova je bila seveda deležna posebne pozornosti. Petnajsto mesto je za smučarko, ki se je prvič preizkusila v hitrih disciplinah v svetovnem pokalu, odličen dosežek. »Menila sem, da bom težko prišla do točk, tako da je 15. mesto veliko več, kot sem pričakovala. Zdaj vem, zakaj ima Lindsey tako rada to smučišče. Pred mojim štartom mi je po radijski zvezi dala veliko dobrih nasvetov,« je povedala Shiffrinova, ki je šla na progo 17 minut za zmagovalko. Polom v Kanadi pa sta doživeli Lara Gut in Tina Weirather. Ostali sta daleč za svojimi rezultati zadnjih sezon.

Ilka Štuhec je bila precej slabša, kot si je obetala. Analize kažejo, da ji očitno manjka veleslalomski trening. Drugače si ne gre razlagati dejstva, da je bila na položnih in enostavnih delih konkurenčna najboljšim, v tehnično zahtevnih pa je krepko zaostajala. V superveleslalomu je, denimo, v drugem delu izgubila poldrugo sekundo, v tretjem pa še dodatno. Enako je bilo tudi v obeh smukih, zato njene uvrstitve (v superveleslalomu je bila 19.) zagotovo niso tako dobre, kot si je pred sezono želela. S strokovnim štabom na čelu s trenerjem Gregom Koštomajem bo morala dobro premisliti, kako naprej, da se bodo visoka pričakovanja v nadaljevanju le uresničila.

Vanja Brodnik je bila rezultatsko precej slabša, a gre njene nastope ob vseh pomanjkljivostih ocenjevati tudi skozi prizmo dejstva, da je imela pred Lake Louise le tri treninge smuka v Nakiski, pa še te na zelo enostavnem in položnem terenu. Nekoč najboljši slovenski smukač, danes trener Aleš Brezavšček, ki se je slovenski reprezentanci priključil septembra, upa, da bo Brodnikova, za katero sicer skrbi, s tekmami pridobila več zapuanja vase in s tem potrebni pogum za zahtevne proge.