Vrnitev v Srednjo Evropo jih prebudi

Dve slovenski smučarski tekačici, Alenka Čebašek (23.) in Lea Einfalt (27.), do točk za svetovni pokal na 15 km.

Objavljeno
12. december 2015 22.25
Switzerland Cross Country World Cup
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Davos – Slovenski tekači si v Švici ta konec tedna resda največ obetajo od današnjega šprinta, a tudi na včerajšnji tekmi na daljši razdalji so se veselili. Obe tekačici na štartu, Alenka Čebašek (23.) in Lea Einfalt (27.), sta pritekli do točk za svetovni pokal, zmagi pa sta ponovno pripadli vodilnima Norvežanoma Therese Johaug in Martinu Johnsrudu Sundbyju.

»Malo sem se te tekme bala, ker je redko na sporedu, a takšne preizkušnje mi po drugi strani ustrezajo, tekla sem v svojem ritmu in zelo sem zadovoljna z novimi točkami. Vmes sem se poskušala držati Digginsove, saj sem vedela, da dobro teče, in če bi ostala z njo, bi morda prišla še višje. A ji je šlo tako dobro v spustih, da mi je uhajala po pet do deset sekund. Zdaj šele vidim, koliko lahko tam izgubim. Na treningu so bili spusti veliko lepši kot na tekmi, a to je zato, ker tedaj vse več tvegamo, na tekmi pa je večina precej zavirala, zaradi česar so se že pokazale ledene plošče pod snegom,« je povedala Alenka Čebašek, ki zdaj z upanjem pričakuje tudi današnji šprint, na katerem bo nastopila tudi druga Slovenka s točkami za svetovni pokal Lea Einfalt.

Za to so bile prve točke med elito v tej zimi zelo pomembne, saj je po vrnitvi iz Skandinavije že začela dvomiti o sebi, za nameček je bila še sredi tedna zelo utrujena. »Tudi kri ni bila najboljša, zato me je skrbelo. Sezona se je začela slabše, kot sem si želela, a s tem dosežkom v Davosu sem se razbremenila. Naredila sem največ, kar sem lahko, četudi sem pričakovala kakšno mesto višje, glede na to, da sem bila lani tu 20. Malo težje mi je bilo, ker sem dobila takšno štartno številko, da okoli mene ni bilo nobene tekačice, ki bi mi bila nekakšen kažipot. Veliko raje tečem tako, da nekoga lovim in držim njegov ritem. Namesto tega sem bila prepuščena sama sebi, a mislim, da mi je kar šlo,« je pojasnila Einfaltova.

V reprezentanci so bili z izplenom zadovoljni, četudi je trener Marko Gracer pozneje priznal, da so potihem merili tudi na dvajseterico. A ob pogledu na zaostanke, ki niso bili pretirani, so se vseeno veselili dveh tekačic med dobitnicami točk za svetovni pokal. »Norvežanke so bile spet močno v ospredju, tako kot po navadi. Je pa res, da je za vse druge vedno nekoliko bolje, ko se vrnemo iz Skandinavije. Rezultati so tu boljši,« je prepričan Gracer, ki danes pričakuje še korak dlje, saj bo šprint prvič v tej zimi potekal v drsalnem slogu. Na štart bodo stopili vsi Slovenci, pri ženskah še Nika Razinger in Vesna Fabjan, pri moških pa Miha Šimenc.