Walter Hofer v smehu: Očitno ste prišli dan prezgodaj

V Klingenthalu včeraj odpovedali uradni trening in kvalifikacije, ker skakalnica še ni bila zasnežena (!?).

Objavljeno
20. november 2015 22.24
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Najboljši smučarski skakalci na svetu niso mogli verjeti svojim očem, ko so se pripeljali v areno Vogtland, kjer bi se morala včeraj začeti nova sezona svetovnega pokala. Tamkajšnja velika naprava (HS-140) namreč še na dan uradnega treninga in kvalifikacij ni bila popolnoma zasnežena, tako da prirediteljem ni preostalo drugega, kot da so včerajšnji spored odpovedali.

Če bodo skakalnico čez noč vendarle pripravili, bodo dve seriji za uradni trening izpeljali danes (ob 13.30), zeleno luč za ekipno preizkušnjo, prvo v sezoni 2015/16, pa naj bi – kot je bilo predvideno – prižgali ob 16.15. Kvalifikacije so preložili na nedeljo (12.30), torej poldrugo uro pred začetkom posamične tekme.

»Da bo uvodni dan vse padlo v vodo, so nam povedali na jutranjem sestanku. Organizatorji, ki so še ponoči s tovornjaki vozili sneg na skakalnico, so zagotovili, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči. Walter Hofer (direktor skakalnih tekmovanj za svetovni pokal pri Mednarodni smučarski zvezi – op. p.) je omenil, da bodo posegli tudi po kemikalijah in z njimi poskušali utrditi sneg,« je iz deževnega Klingenthala poročal glavni trener slovenske skakalne vrste Goran Janus.

Z odpovedjo včerajšnjega sporeda si ni belil glave, konec koncev nanj tako ali tako nima vpliva. Tudi naši reprezentanti Nejc Dežman, Robert Kranjec, Anže Lanišek, brata Prevc – Domen in Peter ter Jurij Tepeš se s tem niso obremenjevali. Ravno nasprotno; na dopoldanskem kondicijskem treningu so bili nadvse sproščeni in dobro razpoloženi. Zanimal jih je le nadaljnji potek tekmovanja.

Kljub temu jih ni malo, ki se čudijo, kako se je lahko Nemcem zgodilo kaj takega. Navsezadnje so še v začetku meseca zatrjevali, da njihova prireditev ni ogrožena. Še več; na svoji uradni spletni strani so zapisali, da v sodelovanju z lokalnim pekom in slaščičarjem pri desetih stopinjah Celzija izdelujejo celo sneg z vanilijevim okusom, ki si ga bo lahko privoščil vsakdo skupaj s pečenimi mandlji!?

Na ta način so se hoteli pohvaliti, da je njihovo »belo zlato« neoporečno, izdelano popolnoma brez kemikalij in soli. Tako se je vnovič pokazalo, da se zarečenega »snega« poje največ. Naj se prireditelji še tako izgovarjajo na močan dež in visoke temperature, je dejstvo, da očitno niso bili dovolj dobro pripravljeni. Konec koncev so lahko vedeli, kaj jih čaka, zato bi preprosto morali proizvesti več snega.

Hofer v tem ne vidi prevelikega problema. Ko mu je, denimo, Horst Nilgen, medijski koordinator za skoke pri FIS, včeraj ob zelenem izteku arene Vogtland dejal, da si je vse skupaj predstavljal nekoliko drugače, mu je skakalni direktor v smehu odvrnil, da je v Klingenthal očitno pripotoval dan prezgodaj. »Snega imamo sicer dovolj, lahko bi ga še danes pripeljali na skakalnico, toda nevarnost, da bi ga čez noč izgubili, je vendarle prevelika,« je razložil Hofer.

V nadaljevanju je pojasnil, da ga bodo na napravo, ob izteku ga je še včeraj popoldne primanjkovalo tudi na levi in desni strani hrbtišča, vozili pozno zvečer in pustili, da se bo ponoči lepo »usedel«. »S preparacijo bomo začeli zjutraj. Ker naj bi se po vremenski napovedi ohladilo, poleg tega pa naj bi padle tudi prve snežinke, verjamem, da se bo uradni trening začel po načrtih,« je prepričan 60-letni Avstrijec.

Glede na to, da v Klingenthalu nimajo prvič težave z vremenom v tem obdobju, se poraja vprašanje o smiselnosti začetka sezone v tem delu Evrope. V Kuusamu, kjer se bodo najboljši skakalci za točke potegovali prihodnji konec tedna, je namreč skakalnica že nared za tekmovanje ...