Z uničenim čevljem in mešanimi občutki

Jernej Damjan po zmagi in 2. mestu le še štiri točke od rumene majice.

Objavljeno
22. september 2014 01.47
Portret Jernej Damjan, Brnik, 11.Oktobra 2013.
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Almati – Potem ko je imel Jernej Damjan na petkovem treningu in še v poskusni seriji pred prvo tekmo za veliko nagrado FIS v Almatiju določene težave s svojim skakanjem, jih je še pravočasno odpravil in svoje najboljše nastope v Kazahstanu prikazal takrat, ko je bilo to najbolj potrebno – na tekmah. Sobotni zmagi je včeraj dodal še drugo mesto.

Z odličnima uvrstitvama se je 31-letni Ljubljančan kot drugouvrščeni v skupnem seštevku poletnega »svetovnega pokala« vodilnemu Norvežanu Phillipu Sjøenu, ki se je od Almatija poslovil z 9. in 3. mestom, približal na vsega štiri točke. Zaradi tega se je Damjan po včerajšnjem tehtnem premisleku odločil, da se bo pred finalom letošnje VN FIS v Klingenthalu (4. oktobra) vendarle udeležil tudi predzadnje preizkušnje v Hinzenbachu (28. t. m.) in vse sile uperil v lov na skupno zmago, ki se mu je lani nesrečno izmuznila.

Če po sobotnem podvigu ni skrival zadovoljstva, pa so ga po drugi tekmi v Almatiju, na kateri je moral po vodstvu v uvodni seriji na koncu za pičle 1,6 točke priznati premoč Japoncu Takuju Takeučiju, prevevali mešani občutki. »Malce sem razočaran in obenem tudi srečen. Želel si namreč Phillipovo rumeno majico vodilnega in le za malo ostal brez nje,« je skakalec ihanskega Sama obžaloval zamujeno priložnost in pripomnil, da je s svojimi skoki, četudi še niso bili prezhibni, zadovoljen.

Toliko bolj, ker se mu je včeraj v poskusni seriji zlomil skakalni čevelj in sta ga potem z Nejcem Frankom, pomočnikom glavnega trenerja Gorana Janusa, nekako le zlepila skupaj, da je lahko z njim tekmoval. »Kljub temu pa nisem imel popolnega zaupanja v čevelj,« je zaupal Damjan in dodal, da se letos pripravlja nekoliko drugače kot lani, ko je bil poleti izvrsten, na začetku zime pa mu nato ni šlo po načrtih. Noče, da bi se mu to ponovilo tudi letos.

Naš drugi najboljši skakalec v Almatiju je bil Matjaž Pungertar, ki je 11. mestu dodal še peto, preostali Slovenci Nejc Dežman (15. in 14.), Cene Prevc (16. in 19.), Robert Kranjec (17. in 16.), Tomaž Naglič (18. in 15.) in Jurij Tepeš (19. in 18.) pa se niso prebili med deseterico. Kljub temu je Frank pozitivno ocenil konec tedna v Almatiju, predvsem po zaslugi Damjana in Pungertarja. »Konkurenca je bila resda okrnjena, a za preboj med tri je treba zmeraj prikazati dva zelo dobra skoka,« je poudaril vodja slovenske odprave v Kazahstanu.

Ob tem kaže omeniti, da sta na tekmah za celinski pokal v Stamsu navdušila Anže Lanišek (2.) in Miran Zupančič (3.), Peter Prevc pa je pristal na 9. in 4. mestu.