Z zasneženo progo želijo narediti vtis na FIS

Smučarski tek: Slovenci upajo, da bodo v nekaj dneh že lahko trenirali tudi v Planici.

Objavljeno
21. december 2015 22.25
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Odštevanje do svetovnega pokala v teku na smučeh, ki ga bo 16. in 17. januarja gostila Planica, v skrbi spravlja tako organizatorje kot tekmovalce. Prvi še sestavljajo finančni mozaik, ki je ocenjen na 360 tisoč evrov, v reprezentanci pa se po povprečnih rezultatih minuli konec tedna v Dobbiacu nadejajo vsaj dobrih razmer za trening doma.

Za zdaj se jim nudi le Pokljuka, a se nadejajo, da bi se do konca tedna že lahko preselili v Tamar. Planiške smučine, ki predstavljajo veliko neznanko tudi za Slovence, so bile včeraj delno že pokrite s snežno odejo. Organizatorji so za zdaj umetni sneg razprostrli na 300 m od 1200 m, predvidenih za svetovni pokal, medtem ko bi morali za celinski pokal, ki bo teden prej, pripraviti celo 2,5-kilometrski krog. Predsednik panoge za tek na smučeh Janez Vodičar je bil včeraj najbolj neposreden, ko je opozoril, da bi z uresničenjem najbolj idealnega načrta Planica opozorila nase celotno svetovno tekaško srenjo in se potrdila kot prizorišče, kamor bi bilo vredno v prihodnje prihajati na trening. Če bodo namreč pripravili najdaljši krog za celinski pokal, na katerem pričakujejo več kot 400 tekmovalcev in spremljevalcev, bi ti na Gorenjskem ostali teden dni, v nasprotnem primeru pa se hitro preselili drugam.

»Tudi FIS bi prepoznala interes, saj vedno opreza za prizorišči, ki so dovolj stabilna s pripravo snega, da lahko prevzamejo tudi odpovedane preizkušnje. Njeno zadovoljstvo bi bilo le voda na mlin planiški kandidaturi za SP,« je prepričan Vodičar, ki opozarja, da je prva izvedba svetovnega pokala pod Poncami pomembna tudi zato, ker si je to prizorišče pri mednarodni zvezi s smučarskimi skoki zagotovilo velik ugled, ki ga ni vredno zapraviti s slabo pripravo tekaških preizkušenj. Četudi je predsednik organizacijskega odbora Simon Jan zatrdil, da so na dobri poti tudi pri sestavljanju proračuna, pa Vodičar opozarja, da pokrovitelje še vedno iščejo. Pravi, da je slovenski gospodarski bazen vedno bolj restriktiven pri vlaganju v šport in mu ne namenja več toliko denarja kot nekoč. »Zato se moram vsekakor zahvaliti vsem, ki se trudijo, da bi po finančni plati tekmo pripeljali do pozitivne ničle,« poudarja Vodičar.

A za popolno zgodbo bi Planica potrebovala tudi spodbudne rezultate slovenskih tekačev, za katerimi ni najbolj prijeten konec tedna v Dobiaccu. Glavni trener Marko Gracer tega ne zanika, četudi pravi, da razlogi tičijo tudi v pomanjkanju treninga v klasičnem slogu. »Ne dvomim o pripravljenosti deklet, četudi nas v tem slogu čaka še veliko dela. Veselimo pa se, da se nam konec tedna v Planici obeta državno prvenstvo, na katerem bomo lahko preizkusili progo, četudi bo pozneje na svetovnem pokalu še nekoliko drugačna,« se Gracer ozira za primernimi smučinami, v katerih bi dvignili formo za Tour de Ski, na katerega bo odpotovala številčna ekipa, a le za prvo tekmo. »Potem bomo videli, kako naprej. Po eni strani se želimo čim prej umakniti v Planico, da izkoristimo prednost domačega terena in proučimo tukajšnjo progo,« razmišlja Gracer.

Podobnega mnenja je tudi Vesna Fabjan, ki je včeraj z občudovanjem pogledovala na prvi sneg na progi, pa tudi celotnega središča v Planici ne more prehvaliti. »Vsi se zavedamo, da zdaj že odštevamo proti domači tekmi in pritisk name deluje zgolj spodbudno, saj so domači navijači nekaj posebnega,« je Besničanka potrdila, da bo Tour okusila le od začetka, medtem ko denimo Alenka Čebašek in Lea Einfalt, ki je lani edina končala zahtevni niz preizkušenj v srednji Evropi, merita na nastop na celotni turneji.