Za prve točke na snegu z okusom vanilije

Snežne priprave slovenskih smučarskih skakalcev v Ramsauu padle v vodo. Ta teden v Kranju.

Objavljeno
10. november 2015 00.13
Sora pri Medvodah, 06.10.2015, v dvoru Jezersek so se predstavile reprezentance smocarske zveze Slovenije. Foto: Marko Feist
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Kot je razvidno iz posnetkov, ki jih pošilja v svet spletna kamera v Ramsauu, so tamkajšnjo 90-metrsko skakalnico zasnežili že tako rekoč v celoti, a previsoke temperature kljub vsemu onemogočajo vadbo na njej. Zato je bilo vodstvo slovenske skakalne vrste prisiljeno odpovedati priprave, ki so jih pod Dachsteinom načrtovali od srede do petka.

»Iz Ramsaua so nam danes sporočili, da se ta teden pri njih (še) ne bo dalo skakati. Zato sem napravo rezerviral za prihodnji torek, da bi fantje pred odhodom v Klingenthal opravili vsaj kakšen skok na snegu. Če bo seveda bog dal,« si je včeraj zaželel glavni trener naše reprezentance Goran Janus in razkril, da bodo Peter Prevc & Co. od danes do četrtka vadili na 110-metrski skakalnici pod Šmarjetno goro.

Sprva še na keramični zaletni smučini, ki jo bodo poskusili konec tega tedna prekriti s snegom in zamrzniti. Zaradi tega so iz Planice v Kranj že pripeljali »snežni top«, s katerim lahko izdelujejo sneg tudi pri temperaturah okrog deset stopinj Celzija. »Da bi ta konec tedna pripravili ledeno smučino v Kranju, je seveda naša želja, vendar pa je to še pod velikim vprašajem,« je omenil 45-letni Ljubljančan, zadovoljen s prvimi skoki Roberta Kranjca po grdem padcu v Innsbrucku, pri katerem se mu je v levem komolcu odlomil del kosti.

»Preden se je prvič spustil po zaletišču, smo imeli vsi malce čuden občutek. Toda Robi je dobro opravil nalogo, skakal je od torka do četrtka, in to v redu. Ker se stanje njegove roke iz dneva v dan izboljšuje, ne vidim težav, kar zadeva njegov nastop v Klingenthalu,« je Janus povedal o najizkušenejšem slovenskem reprezentantu in dodal, da bosta najmlajša člana naše ekipe na uvodni postaji svetovnega pokala 2015/16 v areni Vogtland, 19-letni Anže Lanišek in tri leta mlajši Domen Prevc, še danes z reprezentanco B vadila na ledeni smučini na srednji skakalnici v Oberstdorfu.

Medtem ko se pravzaprav na vseh napravah spopadajo s previsokimi temperaturami – težave imajo celo na Finskem, kjer so že odpovedali prve interne tekme v Rovaniemiju (14. t. m.) in Kuusamu (17. in 18. t. m.), pa v Klingenthalu, prizorišču uvodne prireditve za svetovni pokal (od 20. do 22. t. m.), že več dni pridno izdelujejo sneg.

A to ne kakršnega koli! Kakor so prireditelji zapisali na svoji uradni spletni strani, ga letos proizvajajo z okusom vanilije!? Ker za njegovo izdelavo ne potrebujejo kemikalij in soli, ga bodo lahko uporabili tudi za kulinarične namene.

Za to je odgovoren Frank Behrendt, lastnik pekarne iz bližnje Zwote, ki bo na svoji stojnici v areni Vogtland ob drugih dobrotah ponujal tudi kepice vanilijevega snega. »Zaradi zimskega pridiha ga bomo postregli s pečenimi mandlji,« je zaupal Behrendt. Da ne gre za neslano šalo, je potrdil Alexander Ziron, vodja prireditvenega odbora v Klingenthalu: »Povpraševanje po našem snegu je že od nekdaj velikansko. Tako si ga bodo lahko delček privoščili vsi ljubitelji smučarskih skokov ...«

Ko smo s tem seznanili Janusa, je odvrnil, da bo pač sneg poskusil, Peter Prevc pa je zaupal, da ima sicer rad vanilijev okus, vendar pa si težko predstavlja, kako bo to dejansko videti. »Ali bodo potem z njim polnili steklenice, jih zapakirali in prodajali?« se je v smehu vprašal 23-letni as iz Dolenje vasi pri Železnikih, ki bo slej ko prej tudi v prihajajoči zimi glavni slovenski adut.