Za sodobno telovadnico na snegu 

Ekipa pokala Vitranc razmišlja o modernem športno-turističnem objektu v podkorenski ciljni areni.

Objavljeno
06. marec 2018 23.48
Prizorišče za Pokal Vitranc Kranjska Gora 2.3.2018 [vitranc,proga,podkoren]
Mojca Finc, Siniša Uroševič
Mojca Finc, Siniša Uroševič

Kranjska gora – Vitranške tekme v alpskem smučanju so za nami, prvi mož prireditve Srečko Medven pa z ekipo razmišlja o novih izzivih. Podkorensko ciljno areno bi radi koristili več kot dva tedna v letu. Zamislili so si moderen športni objekt, ki bi ga uporabljali tudi v poletni sezoni, in trženje proge za svetovni pokal za trening reprezentanc. Projekta bi se lahko lotili prihodnje leto, vse pa bo odvisno od posluha vseh vpletenih in stroškov.

Potencial za trženje

Pot do sodobnega športnega objekta si pri ASK Kranjska Gora predstavljajo tako: najprej bi bilo treba obnoviti stavbo v ciljni areni, v katero zaradi dotrajanosti ni več smiselno vlagati. Nato bi uredili prostor v športno-turistične namene. Ta se namreč nahaja ob kolesarski stezi, potencial za trženje je velik. Ena od zamisli je tudi postajališče za avtodome, gostinska ponudba, informacijska točka ... »Razmišljamo, v katero smer bi šli. Odvisna bo od stroškov in morebitne donosnosti,« je dejal generalni sekretar OK Vitranc Medven.

Naslednji korak bi bil vložek v tekmovalno progo. Okrepiti je treba umetno zasneževanje, urediti zemeljska dela, pripraviti fiksne štarte z začasnim lesenim objektom. Želijo si tudi novo dovozno pot do ciljne arene.

Za vzdrževanje proge za trening 100.000 evrov na leto

ASK Kranjska Gora projekta ne more izvesti sam, za to potrebuje še lokalno skupnost in RTC Žičnice Kranjska Gora, ki je lastnik in upravljalec infrastrukture. »Ko bi objekt začel dobivati končno obliko, bi se začeli pogovarjati tudi o tem, da bi proga za svetovni pokal postala stalni teren za trening, ki bi ga tržili,« je razkril Medven. Če bi želeli imeti progo za svetovni pokal optimalno pripravljeno za trening od trenutka, ko nastanejo razmere za umetno zasneževanje, pa do konca zime, bi bilo treba odšteti približno 100.000 evrov na leto. V strošek je všteta ekipa, ki bi skrbela za progo (veleslalomska je dolga 1300 m in široka 340 m), saj v takšen projekt prostovoljci več ne sodijo.

Imajo žičničarji posluh za zaprtje proge, glede na to, da živijo od turistične smuke? »Glavni vir prihodkov so zanje turisti. Zato je logično, da ne gledajo celotne zgodbe skozi to prizmo. Zadeva bi morala biti toliko atraktivna, da bi se jim izplačalo zapreti smučišče, ki bi bilo ves čas pripravljeno zgolj za treninge. Treba pa bi bilo ob tem rešiti še druge izzive, kot so prehodi čez terene, širjenje smučišča ...« je naštel Medven.

Njegova ekipa se bo po koncu sezone sestala z žičničarji. Pogovorili se bodo o obstoječem stanju, zamislih, naredili časovnico in finančno konstrukcijo. »Vse bo odvisno od virov financiranja. Preiskali bomo vse možnosti,« je poudaril in dodal, da bi morala biti Smučarska zveza Slovenije (SZS) partner v tej zgodbi.

Na SZS presenečeni

Na SZS so presenečeni nad zamislijo Kranjskogorcev. »Alpske discipline so v okviru SZS pred približno poldrugim letom naredile projektno skupino za vadbene centre, v kateri sta nastali vizija in strategija poligonov. Na podlagi teh programov bomo prejeli tudi sredstva od ministrstva. Generalni sekretar OK Vitranc je bil vključen v to skupino, o tem so bili obveščeni tudi kranjskogorski žičničarji, zato sem presenečen, da od vas izvem za ta projekt oziroma idejo. Zamisli o telovadnicah na prostem smo vedno podpirali, tudi interes o partnerstvu je vedno bil, kar dokazuje tudi veljavna pogodba. Če bomo pri projektu sodelovali in bomo povabljeni k partnerstvu, se bomo tega lotili po najboljših močeh,« je dejal vodja alpskih disciplin Miha Verdnik.

Tudi Janez Hrovat, župan Kranjske Gore je napovedal ambiciozne načrte ureditve sodobnega smučarskega štadiona: »Zelo pomembno bo sodelovanje. ASK Kranjska Gora je odkupil precej zemljišč na območju prizorišča za svetovni pokal. Skupaj z novimi lastniki smučarskega centra Kranjska Gora, s SZS, z OK pokal Vitranc kot tudi z OKS in ministrstvom za izobraževanje in šport bomo pristopili novemu projektu. Res bi radi imeli sodoben smučarski štadion za vrhunske priprave in s še več udobja na tekmah.«

Župan: od dveh do treh let

Tudi glede poletne sezone in treninga za športnike najvišje ravni Hrovat razgrinja zanimivo zamisel: »Izhodišče za priprave na vrhunski ravni kot tudi rekreativni šport je v Kranjski Gori in v Podkorenu imenitno. Tam bi bilo treba urediti postajališče za avtodome, dostop do poligona in kolesarske proge, obogatiti dodatno ponudbo.« Verjame, da bi ob racionalnih vložkih lahko želeni sodoben smučarski štadion imeli v dveh do treh letih.

Klavdija Gomboc, ki pri RTC Žičnice Kranjska Gora vodi trženje in stike z javnostjo, je ponosna na 70. obletnico smučišča in lepih 57 let pokala Vitranc. »To je promocija, ki je ne moremo plačati, gre za izjemno dobro medsebojno sodelovanje tako na lokalni kot tudi državni ravni, zato verjamem, da bomo uspešni tudi pri nadaljnji modernizaciji poligona. Že zdaj je ta primeren za vadbo reprezentančnih selekcij, domačih in tujih, nam pa je zelo pomembno, da bi bil tudi v prihodnje dostopen za tiste, ki niso tako vrhunski na snegu kot asi iz svetovnega pokala. A za številne rekreativce je, kot sem pogosto doživela, pravi užitek spustiti se po progi, na kateri sta nekoč blestela Bojan Križaj in Ingemar Stenmark, zdaj pa kraljuje Marcel Hirscher,« pravi.

Žičničarji so za posodobitev

Glede prihodnosti smučarskega štadiona pa Klavdija Gomboc napove: »Če sodiš v razred petih stalnih in najbolj cenjenih prirediteljev tekem svetovnega pokala, se trudiš, da bi si ugled še bolj utrdil. In če pri nas poskrbimo za nove športne dvorane in skakalnice, je prav, da imamo sodobno tudi telovadnico na prostem. Zato bomo podpirali posodabljanje smučarskega štadiona.«