Za Vesno in Alenko znova konec v četrtfinalu

Zmagovalka prostega šprinta v Dobbiacu je Norvežanka Maiken Caspersen Falla. Vesna Fabjan je bila 20., Alenka Čebašek pa 23.

Objavljeno
19. december 2015 19.00
iza-Dachstein

Dobbiaco - V šprintu smučarskih tekačic v prosti tehniki v Dobbiacu je bila najhitrejša Norvežanka Maiken Caspersen Falla. Slavila je pred rojakinjo Ingvild Flugstad Østberg, tretja pa je bila Švedinja Stina Nilsson.

Do točk sta se prebili dve Slovenki, Vesna Fabjan in Alenka Čebašek, a obe obtičali v četrtfinalu. Fabjanova je bila 20., Čebaškova pa 23. V kvalifikacijah je z 31. mestom in le štirimi desetinkami prepočasnim časom za izločilne boje obtičala Nika Razinger.

Fabjanovi se forma počasi vzpenja, potem ko se je med najboljše po lanski operaciji vrnila šele v tej sezoni. V kvalifikacijah je napredovala z 20. časom, nato pa jo je višje uvrstitve stalo četrto mesto v tretji skupini četrtfinala. »Sem precej jezna na vse skupaj. Počutje je bilo res dobro in bila sem dobro v tekmi, tako kot moram biti. Žal pa smuči niso bile takšne, kot bi morale biti, čutila sem, da niso stekle in nisem mogla narediti več kot to, zato sem tako jezna in mi je žal te tekme. Dva dni smo testirali smuči, a para, ki bi odskočil od drugih, nismo našli. Za četrtfinale sem vzela druge smuči, upali smo, da bodo prave, a se ni izšlo. Žal mi je zaradi mojih navijačev, ki so v velikem številu prišli sem. A gremo naprej, glavo gor in na naslednje tekme,« je povedala bronasta z OI v Sočiju.

Bolje je vsaj po kvalifikacijah kazalo Čebaškovi, ki je dosegla 12. čas, nato pa v četrtfinalu v zadnji skupini zasedla peto mesto, kar je bilo premalo za preboj v polfinale in s tem uvrstitev v prvo dvanajsterico. Čebaškova je plačala davek neizkušenosti, saj ji največ težav ob hitrih tekih v kvalifikacijah povzroča tek v skupini, kjer prideta do izraza tudi fizična moč oziroma sposobnost prehitevanja in prerivanja.

V moški konkurenci je že drugo šprintersko zmago v sezoni vknjižil Italijan Federico Pellegrino, ki je tako razveselil domače navijače. Drugo mesto je osvojil Američan Simeon Hamilton, tretji pa je bil Britanec Andrew Young. Edini Slovenec Miha Šimenc je s 43. časom tekmo končal v kvalifikacijah in znova za nekaj desetink zgrešil uvrstitev med najboljšo trideseterico.

V nedeljo bosta v Dobiaccu tekmi na razdalji, moški bodo v klasični tehniki na 15 kilometrov tekli ob 11.15, dekleta pa na 10 km ob 13.30.

IZIDI PROSTEGA ŠPRINTA

Ženske:

1. Maiken Caspersen Falla (Nor)

2. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor)

3. Stina Nilsson (Šve)

4. Linn Soemskar (Šve)

5. Hanna Kolb (Nem)

6. Denise Herrmann (Nem)

20. Vesna Fabjan (Slo)

23. Alenka Čebašek (Slo)

31. Nika Razinger (Slo)

Skupno:
1. Therese Johaug (Nor) 555
2. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor) 483
3. Stina Nilsson (Šve) 440
4. Heidi Weng (Nor) 376
5. Maiken Caspersen Falla (Nor) 360
32. Alenka Čebašek (Slo) 47
39. Vesna Fabjan (Slo) 27
49. Nika Razinger (Slo) 15
66. Lea Einfalt (Slo) 4

Moški:

1. Federico Pellegrino (Ita)

2. Simeon Hamilton (ZDA)

3. Andrew Young (VBr)

4. Jovian Hediger (Švi)

5. Finn Haagen Krogh (Nor)

6. Sondre Turvoll Fossli (Nor)

43. Miha Šimenc (Slo)

 

Skupno:
1. Martin Johnsrud Sundby (Nor) 588
2. Petter Northug 375
3. Niklas Dyrhaug (Nor) 279
4. Finn Haagen Krogh (Nor) 273
5. Federico Pellegrino (Ita) 265