Peter Prevc začel, kot da bi vozil dirkalnik formule ena

Peter Prevc ob uvodu v zimo dvakrat na zmagovalnem odru (2.), družinsko slavje ob krstu v eliti dopolnil še Domen (8.).

Objavljeno
22. november 2015 22.51
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Klingenthal – Peter Prevc se je na uvodni postaji zime znebil marsikaterega dvoma, predvsem pa po dveh drugih mestih razprl krila samozavesti. Potem ko je že v soboto z Jurijem Tepešem, Anžetom Laniškom in mlajšim bratom Domnom posegel po srebru, je pod vrh poletel še včeraj med posamezniki, malo pa je manjkalo, da bi slavil celo dvojno zmago.

Ko se je pred tedni as iz Dolenje vasi oziral proti novi sezoni, je poudaril, da je prek poletja želel telo pripeljati predvsem do točke, da bi se prebudilo že ob uvodu v sezono. V zadnjih letih je sicer iz zime v zimo stopnjeval svoj začetek, lani prav na nemški postaji s 5. mestom dosegel najboljšo uvodno uvrstitev, tokrat je napočil čas tudi za skok na zmagovalni oder, ob katerem je bil prepričljiv kot na vrhuncu forme prejšnjih zim. S 139 m dolgim skokom je po prvi seriji za štiri točke uhajal Norvežanu Danielu-Andreju Tondeju (142), vdrugo pa pristal pri 138 m in skandinavskemu tekmecu (140,5) prepustil prvo zmago in obenem tudi prvo uvrstitev na zmagovalni oder v karieri.

»A sem s končnim izkupičkom nadvse zadovoljen. V zimo sem odrinil brez prevelikih nihanj, vsi skoki so bili prek 130 m, kar je zame že prav presenetljivo. Je bila pa tekma posameznikov kar težka, nekaterim so se razmere tudi močno spreminjale. Na srečo tokrat jaz nisem bil med njimi. V prvi seriji sem pokazal odličen skok, vdrugo sem bil nekoliko prehiter, zato sta mi bržkone zmanjkala meter ali dva, ki sta bila potrebna za zmago,« je ugotavljal Prevc, ki očitno že v uvodu v zimo »vozi«, kot bi sedel v dirkalniku formule ena, in je s tem dosegel 28. uvrstitev na zmagovalni oder. Je pa že po doskoku čutil, da skok ne bo zadoščal za najvišjo stopnico, potem ko doskok ni bil na ravni tistega iz prve serije, ob katerem so ga tudi sodniki nagradili s štirimi 19.

Tokrat je za seboj pustil tudi velikega tekmeca iz prejšnje sezone Severina Freunda (3.), s katerim sta zimo 2014/15 skupaj končala na vrhu svetovnega pokala, a je globus romal v Nemčeve roke zaradi večjega števila posamičnih zmag. Ni pa nujno, da bo tudi nadaljevanje tako lahkotno, opozarja Prevc, ki se bo že čez nekaj dni s sotekmovalci preselil na naslednje prizorišče v Kuusamu, kjer pogosto razplet krojijo tudi vremenske razmere. »Zaradi takšnega začetka se lahko samozavestno podam naprej, a po drugi strani sta bili v Klingenthalu šele uvodni tekmi, na katerih marsikdo še ni pokazal vsega, kar zna. Jaz nimam več veliko rezerve, a pomembno bo, da ostanem osredotočen nase in ne na druge,« se zaveda Prevc, ki je bil tokrat sila ponosen tudi na brata Domna, s 16 leti najmlajšega v ekipi.

Slednji je že na ekipni tekmi potrdil svoj razkošen talent, včeraj pa posamični krst med elito končal kot osmi in s tem izenačil dosežek Primoža Peterke, ki je leta 1996 svojo kariero v eliti začel z enako uvrstitvijo v Innsburcku. Mladi Prevc je včeraj v drugi seriji s skokom 139,5 m dosegel celo četrti rezultat, vse skupaj pa je zaokrožil še Jurij Tepeš, ki se je kot deseti prav tako prebil do prvih točk v tej zimi. Trenerju Goranu Janusu se je zato pričakovano smejalo do ušes, vsi so namreč potrebovali tudi tekmovalno potrditev, potem ko so po treningih ocenili, da so v dobri formi. »S tremi skakalci med deseterico smo odlično začeli, sploh ker so bile razmere res težke. Če bi bile boljše, bi lahko računali še na koga med dobitniki točk, zato pa pričakujem, da se bodo v naslednjih tednih pridružili tudi drugi,« je dejal Janus, potem ko so pomemben korak k včerjašnjemu izplenu naredili že v soboto.

Najmlajša zasedba na skakalnici, Domen Prevc in Lanišek štejeta šele 16 in 19 let, je namreč po uvodnem skoku mlajšega Prevca držala vodstvo do predzadnje skupine v drugi seriji. Lanišek (128,5 m) in Peter Prevc (132) pa sta v dvobojih s Freundom (136) in Richardom Freitagom (138) potegnila krajšo, kar je Slovencem prineslo zdrs na drugo mesto. Lani so bili v Klingenthalu peti, predlani pa so na istem prizorišču slavili zmago. »Bili smo daleč najmlajša ekipa, na koncu pa se je 'pomladitev' obrestovala. Treba je tudi upoštevati, da so fantje tokrat prvič nastopili na snegu, a to ni imelo posebnega vpliva. Nedolgo nazaj smo bili v Oberstdorfu, dva dni smo trenirali na skakalnici v Kranju na ledeni smučini, tako da so imeli kvečjemu boljše občutke,« je še poudaril Janus.