Žan, Ana in Tina navdušili s pogumom

Od Žana Kranjca (12.) v drugo hitrejši le Marcel Hirscher. Dve dekleti s točkami, Tina Robnik prvič v karieri (15.).

Objavljeno
12. december 2015 22.32
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Kako prijetno je bilo spremljati včerajšnji smučarski tekmi, na katerih so zelo lep vtis pustili trije slovenski smučarji. Žan Kranjec je v močni konkurenci pokazal spodbuden napredek z 12. mestom v veleslalomu v Val d'Iseru, s katerim je dosegel rezultat kariere. V Åreju pa sta z uvrstitvama med 15 navdušili Ana Drev (12.) in Tina Robnik (15.). Za Tino so bile to prve točke v svetovnem pokalu.

Kranjec je na zahtevni progi Bellevarde, na kateri so se moteče menjavali sence in sončni žarki, postregla pa je še z atraktivnim skokom v zgornjem delu, pokazal odločno finalno predstavo. Na prvi progi je po veliki napaki skorajda odstopil (iztržil je 30. mesto), na drugi pa je pogumno pospeševal, med drugim in tretjim vmesnim časom je bil celo najhitrejši v konkurenci! Tekmo je končal z drugim časom druge proge, hitreje je od 23-letnika smučal le zmagovalec Marcel Hirscher.

»Vesel sem, ker mi je končno uspelo. Vse je bilo na svojem mestu. V zgornjem delu druge proge sem imel še malo preveč spoštovanja, v nadaljevanju pa mi je super steklo,« je po uvrstitvi kariere razmišljal Kranjec, ki si je obetal dvajseterico. »A če sem povsem iskren, nisem imel občutka, da bom napredoval tako visoko,« je priznal, zadovoljen, ker je dobil želeno potrditev za nadaljevanje. »Vedel sem, da znam dobro smučati, a zadnje čase mi je bilo težko, ker nisem pokazal dobrega rezultata. Zato na tekmah ni bilo sproščenosti, tokratna uvrstitev pa mi je dala veliko in upam, da se bom podobnih dosežkov v tej zimi večkrat veselil,« si je zaželel.

S Kranjčevim pristopom – petič v karieri je osvojil točke – je bil zadovoljen tudi trener za tehnične discipline Klemen Bergant. »Predvsem drugo polovico proge je zelo dobro odsmučal. V zgornjem delu, na tistem mestu, kjer je kar nekaj tekmovalcev odstopilo, se je že na ogledu videlo, da bodo težave. Čeprav nismo imeli veliko informacij, je Žan korektno presmučal ta del. Zdaj bo gotovo lažje napadal tudi na prihodnjih tekmah,« je dejal.

Zmago si je z veliko prednostjo zagotovil Hirscher. Za Avstrijca je bilo to tretje zaporedno zmagoslavje v štirih nastopih, 34. v karieri in rekordno peto v Val d'Iseru. V skupnem seštevku je na vrhu za 43 točk prehitel Norvežana Aksla Lunda Svindala, ki ni nastopil.

Ana vesela Tinine družbe

Pred štartom ženskega veleslaloma v Åreju je odmevala novica o poškodbi desnega kolena favoritinje Mikaele Shiffrin. Po padcu na ogrevanju so jo odpeljali v bolnišnico.

Vsaj dva vzroka za veselje pa so imeli v slovenskem taboru, kjer sta za uvrstitvi med najboljših 15 poskrbeli Drevova in Robnikova. Najizkušenejša v reprezentanci, ki je na uvodnem veleslalomu v Söldnu odstopila, v Aspnu pa vknjižila 22. mesto, je bila na prvi progi osma. Na drugi je nazadovala za štiri mesta. »Z rezultatom sem zadovoljna, sploh po slabšem začetku zime. Na drugi progi sem nastopila slabše, čez prelomnice sem dvakrat zgrešila linijo, kar se hitro pozna pri času, ker je bila proga lahka. A kljub temu sem na tekmi uživala. Vsekakor mi bo na naslednjih preizkušnjah lažje. Zelo sem vesela družbe v finalu in da se je Tini prav tako uspelo uvrstiti med prvih 15,« je sporočila Drevova.

Trener za tehnične in hitre discipline Denis Šteharnik kljub spodbudni popotnici ni bil povsem zadovoljen, pričakoval je več. »Nismo dosegli zastavljenega cilja – uvrstitve med deset, še ene med dvajset in dodatnega finala,« je dejal in pohvalil Robnikovo za popoln napad na drugi progi. »Na splošno pa imamo za sabo pozitiven dan. Veliko smo delali na nastavitvah opreme, kar se nam je obrestovalo,« je dejal. Katarina Lavtar in Ana Bucik sta odstopili na prvi progi.

Četrto zaporedno zmago v sezoni si je presenetljivo zagotovila specialistka za hitre discipline Lindsey Vonn. Na vrh se je povzpela 71. v karieri, četrtič v veleslalomu. V skupnem seštevku ima pred Shiffrinovo 104 točke prednosti. Danes bosta na sporedu še oba slaloma.