Zaplet z Bauerjevo puško prekinil sanje

Svetla plat slabega 17. mesta v slovenski biatlonski štafeti je potrditev vzpona forme Jakova Faka.

Objavljeno
13. december 2015 22.59
BIATHLON-WORLD-MEN-RELAY
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec

Hochfilzen – Prav obratno kot na uvodni postaji sezone pred enim tednom na Švedskem se je včeraj za slovensko biatlonsko reprezentanco razpletlo dogajanje v Avstriji. Takrat je namreč obetavno začela v mešani štafeti, nakar je sledil polom, tu pa sta najslabši vtis zapustila prav sklepna štafetna nastopa. Biatlonska karavana se seli na Pokljuko, kjer bo od četrtka do nedelje tretja tekma sezone.

Potem ko 16. mesto slovenske ženske četverice na štafetni tekmi ni pretirano vznemirjalo, saj je preprosto ponudilo kar realno podobo in bi za kaj več prav vse reprezentantke morale delovati brezhibno, je bila nato ocena moške tekme vendarle drugačna: ob pogledu na postavo z Jakovom Fakom in Klemnom Bauerjem v prvi polovici slovenskega nastopa se ni bilo moč izogniti visokim pričakovanjem, ob popolnem scenariju bi bila udarna deseterica za našo četverico vsekakor dosegljiva.

Dejansko se je tekma, ki je s svojo končnico za zmago med Rusijo in Norveško navdušila več kot 14.000 navzočih, začela za Slovenijo spodbudno, saj je Fak tako kot dan prej v zasledovanju potrdil približevanje vrhunski ravni, priboril Bauerju izhodišče tretjeuvrščenega, nakar je bil slednji v smučini prav hiter, prišel prvi na strelišče, tu pa je sledil hud zdrs. Po porabljenih dodatnih nabojih je moral v kar dva kazenska kroga, sprva je bil tak razplet posebej presenetljiv, ker se leže – v nasprotju s streljanjem stoje – ni prav pogosto srečeval s težavami. Toda tokrat se mu je zataknilo pri repetiranju puške, en naboj je predčasno skočil iz puške, porabil je čas za dodatno polnjenje in kajpak ob tem tudi zvrhan koš razrahljanih živcev. »Težko se je potem zares zbrati za nadaljevanje tekme, še posebej med štafetami, ko si že za začetek dvakrat v kazenskem krogu,« je dejal po opravljeni svoji predaji, ko se še niti ni dobro zavedal vzroka težav na strelišču. Njegova predstava stoje je bila tokrat brezhibna, a kaj več od 11. mesta po uvodnem polčasu tekme Sloveniji ni mogel priboriti. Sledila sta še nastopa manj izkušenih Roka Tršana in Mihe Dovžana, po kazenskem krogu slednjega je slovenska vrsta nazadovala na 17. mesto, ki navzlic pomanjkanju ustrezne domače baze za visoko raven svetovnega pokala ne more zadovoljiti strokovnega vodstva.

Sicer pa je tudi včerajšnja tekma pokazala, da z naskokom št. 1 pri slovenski izbrani vrsti pripada Faku. Včeraj je s silovitim tekaškim ritmom sprva kar pretiraval, zato tudi ni bilo popolne svežine na strelišču. »Preizkušal sem svojo moč, veseli me, da se vendarle približujem želeni ravni, takoj bom nadaljeval delo,« je že za današnji ponedeljek, ki naj bi bil med biatlonci vendarle prost, napovedal odhod na Pokljuko in tam takojšnjo vadbo na snegu. Na slovenskem prizorišču bo sicer jutri neuradni trening za udeležence prihajajoče tekme, v sredo sklepni uradni, tekmovalno dogajanje bo nato v četrtek odprl moški del karavane v šprintu (ob 14.30).

Prvi junak včerajšnje štafetne preizkušnje je bil Anton Šipulin, ki je z odličnim zadnjim lovom na progi prehitel norveškega tekmeca Emila Hegleja Svendsna in svoji reprezentanci priboril uvodno moško štafetno zmago v sezoni. Povsem razumljivo je, da je včeraj na zadnji novinarski konferenci v Hochfilznu poudaril, kako se zdaj veseli selitve na Pokljuko. Skupaj z našim Fakom je bil namreč, ko gre za predvidene favorite sezone, dolžnik iz Östersunda, a zdaj je pokazal, da bo spet iz tekme v tekmo kandidat za vrh. Slovensko prizorišče pa je njegovo priljubljeno, pred enim letom je bil z zmagama v šprintu in skupinskem štartu ter 2. mestom v zasledovanju najuspešnejši udeleženec pokljuške preizkušnje.

Seveda pa posebej nestrpno na snidenje z domačimi privrženci čakajo slovenski biatlonci. Na prvih dveh postajah so pokazali nekaj različnih podob, najbolj natančno povečevalno steklo seveda spremlja Faka. Sodeč po včerajšnji štafeti zdaj spet povratnika k najožji eliti.