Že na premieri napovedali lepo zimo

Slovenskim smučarskim skakalcem na uvodni postaji zime v Klingenthalu visoko drugo mesto na moštveni tekmi.

Objavljeno
22. november 2015 01.55
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Klingenthal – Čeprav so ob petkovem prihodu v Nemčijo naleteli na napol pripravljeno skakalnico in so prireditelji z enodnevnim zamikom odprli novo sezono svetovnega pokala v smučarskih skokih, so se Slovenci zlahka prilagodili na razmere. Peter in Domen Prevc, Jurij Tepeš in Anže Lanišek so na uvodni postaji zime osvojili drugo mesto.

Slovencem se je včeraj nasmihala celo moštvena zmaga, saj so vodili vse do predzadnjega skok, pot pa jim je prvi utrl prav debitant Domen Prevc, naslednji talent iz skakalne dinastije, ki je včeraj ponovno potrdil, da se v njem skriva izjemen potencial. Z Jurijem Tepešem sta s skokoma, dolgima 132 m in 127,5 m, tudi v drugi seriji držala prednost pred Nemci, po Laniškovem skoku (128,5 m) pa so zadnji prevzeli vodstvo, saj je Richard Freitag »poletel« slabih deset metrov dlje (138). Zasuka ni mogel več pripraviti niti prvi slovenski skakalec Peter Prevc, ki je v zadnjem skoku pristal pri 132 m, Severin Freund pa pri 136. Nemci so Slovence ugnali za 20,4 točke, tretji so bili Avstrijci, ki pa so včeraj že zgodaj izpadli iz boja za moštveno zmago. Zanimivo, da se včeraj v drugo serijo niso uvrstili Norvežani, svetovni prvaki, ki so končali le pred Italijani in nato pozneje diskvalificiranimi Rusi.

»Dolgo časa je minilo od zadnje tekme svetovnega pokala, zato sem bil nekoliko nervozen. Prikazal sem dva skoka na visoki ravni, v drugo sem naredil rahlo napako pri odskoku, a se je na koncu lepo izšlo. Posebno pa moram pohvaliti mlada dva, Domna in Anžeta Laniška, ki sta dobro opravila svoje delo. Domen je že na treningu skakal zelo dobro, vsi smo ga občudovali. Z uvrstitvijo smo zelo zadovoljni, saj pred tekmo nismo vedeli, na kakšni ravni je naša forma,« je bil po tekmi zelo zadovoljen starejši od bratov Prevc, obenem sila ponosen, da je njegov, komaj 16-letni brat v izjemnem slogu začel kariero med elito. Peter Prevc bo danes tudi edini od Slovencev, ki bo preskočil kvalifikacije za posamično tekmo, na katero je vnaprej uvrščen, pridružiti pa se mu bodo poskušali še Domen Prevc, Nejc Dežman, Robert Kranjec, Anže Lanišek in Jurij Tepeš.

»V petek na skakalnici ni bilo mogoče skakati, smo pa tokrat opravili dva skoka, takoj za tem pa se je začela tudi tekma, na kateri smo bili daleč najmlajša ekipa. A pomladitev se je na koncu obrestovala. Čestitke vsem fantom, saj so napravili odlične skoke, ter tudi strokovnemu vodstvu. Fantje so tokrat prvič nastopili na snegu, vendar to ni imelo posebnega vpliva na razplet. Pred kratkim smo bili v Oberstdorfu, dva dni smo trenirali na skakalnici v Kranju na ledeni smučini, tako da so imeli kvečjemu boljše občutke. Je pa konkurenca zelo izenačena. Tisti, ki so tokrat nastopili nekoliko slabše, bodo že jutri lahko močnejši. Nedeljska tekma bo tako kot vsaka prinesla hud boj za najvišja mesta,« je prepričan slovenski trener Goran Janus, ki je imel tokrat v ekipi kar dva najstnika, ob Prevcu še 19-letnega Laniška, Slovenci pa so s tem letos še precej bolje začeli zimo kot lani, ko so uvodno preizkušnjo končali kot peti.