Že za uvod v novoletno turnejo šov bratov Prevc

Smučarski skoki: Peter Prevc ubranil kvalifikacijsko zmago v Oberstdorfu.

Objavljeno
28. december 2015 22.43
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Oberstdorf – Slovenski skakalni as Peter Prevc je dal že takoj tekmecem vedeti, da ga bo težko ustaviti na poti k skupni zmagi na 64. novoletni turneji. Potem ko je bil včeraj v Oberstdorfu najboljši že v edini seriji za uradni trening, je nato z vsemi 68 tekmeci iz 18 držav opravil še v kvalifikacijah.

Spored na veliki napravi pod Senčno goro (HS-137) se je začel s precejšnjo zamudo, ki jo je povzročil električni »mrk« v Oberstdorfu. »Doživel sem že marsikaj, tega, da ne moremo skakati, ker ni elektrike, pa še ne. To je še en dokaz za to, da vsaka turneja spiše novo zgodbo,« je med čakanjem izjavil avstrijski zvezdnik Gregor Schlierenzauer, s 53 zmagami najuspešnejši skakalec v svetovnem pokalu, ki se lahko pohvali tudi z dvema lovorikama na novoletni turneji (2011/12 in 2012/13).

Prevca mrk, zaradi katerega so pod streho spravili zgolj eno serijo za trening, ni zmedel. V »ogrevanju« za kvalifikacije ga je odneslo 137,5 metra daleč, najdlje med vsemi, najbolj pa se mu je približal njegov mlajši brat Domen (135,5 m), ki je imel drugi dosežek treninga. Zelo dober skok je uspel tudi Juriju Tepešu (134,5 m/6.), Robert Kranjec se je izkazal s 130 metri (16.), le meter krajši pa je bil novinec med svetovno elito Tilen Bartol (20.). Oba Anžeta – Lanišek (34.) in Semenič (52.) – sta pristala pri 118 metrih.

V kvalifikacijah, ki so se zaradi okvari na transformatorski postaji začele s petnajstminutno zamudo, se je največja daljava posrečila Norvežanu Johannu Andreju Forfangu (139 m), Peter Prevc pa je z znižanega zaletišča poletel do 136,5 metra, kar je bilo dovolj za prvo mesto, s katero je ubranil lansko kvalifikacijsko zmago. Zanjo je prejel 2000 evrov denarne nagrade.

»Že lani sem bil najboljši v kvalifikacijah, na tekmi pa potem nisem bil čisto na vrhu,« se je 23-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih spomnil svojega štarta v 63. novoletno turnejo, ki jo je po kvalifikacijski zmagi pred letom dni na Bavarskem začel s tretjim mestom za Avstrijcem Stefanom Kraftom in Michaelom Hayböckom. Mimogrede: takšen je bil tudi končni vrstni red v skupnem seštevku tega prestižnega tekmovanja.

»Uvodni dan je minil precej dobro. S skakalnico sem se lepo ujel, uspela sta mi dva dobra skoka, nista pa bila še vrhunska,« je vodilni skakalec v skupnem seštevku svetovnega pokala nakazal, da ima še rezerve, ki jih bo poskušal izčrpati na današnji tekmi, za katero se bo zelena luč prižgala ob 17.15. V uvodni seriji na izločanje se bo pomeril z Norvežanom Andreasom Stjernenom (115 m/53. dosežek), ki bi bil v Oberstdorfu zgolj gledalec, če ne bi bil kot skupno desetouvrščeni vnaprej uvrščen.

Da je najboljši slovenski športnik ohranil vrhunsko formo z zadnjih preizkušenj, je mogoče soditi tudi po sorazmerno veliki prednosti, ki si jo je priskakal pred 13.500 gledalci v kvalifikacijah – drugouvrščenega Nemca Severina Freunda, ki je doskočil pri 134,5 metra, je namreč ugnal za 6,2, tretjeuvrščenega Forfanga pa za 7,4 točke. »Za tekmo si želim predvsem, da bi s Severinom prišla zdrava navzdol. Veliko je stvari, ki lahko odloči turnejo. Šteje sleherni skok, favoritov pa je precej. Čutim določen pritisk, ki pa mi pomaga ostati zbran,« je še dejal Peter Prevc, ki je včeraj na svojih smučkah predstavil osebnega pokrovitelja (Zavarovalnico Triglav), s katerim se je dogovoril po sredinem državnem prvenstvu v Planici. Očitno gre za »družinski paket«, kajti enaki nalepki ima po novem tudi Domen, ki je v kvalifikacijah s 126,5 metra zasedel 16. mesto.

Boj za visoko uvrstitev je napovedal tudi Lanišek (132 m), ki je bil zelo dober deveti, na današnjo tekmo pa so se od Slovencev uvrstili še Tepeš (126 m/22.), Kranjec (122,5 m/29.) in Bartol (118,5 m/47.). Prekratek je bil tako le Semenič, ki je s 115 metri kvalifikacije končal na 57. mestu.

Najhujši Prevčev tekmec tako ostaja Freund, ki je poudaril, da se mu zdi pogumno po takšnem dnevu že izluščiti glavnega favorita. »Na tekmi si želim prikazati dva dobra skoka, moja tokratna pa sta bila že zelo blizu temu. Treba bo imeti srečo, ne verjamem pa, da bo jutrišnji rezultat že odločilen v boju za lovoriko. Prevelikega zaostanka si seveda ne smeš nabrati, do deset točk bi bilo sprejemljivo,« je po kvalifikacijah ocenil 27-letni Nemec, ki bo na današnji preizkušnji stavil tudi na bučno podporo svojih številnih navijačev.