Zelena zima kvari načrte belemu cirkusu

Alpsko smučanje: po praznikih dekleta danes in jutri na tekmah v Lienzu.

Objavljeno
27. december 2015 22.51
Mojca Finc
Mojca Finc

Ljubljana – »Besede niso potrebne,« je na facebooku zapisal avstrijski smučar Max Franz ob fotografiji, na kateri se tekmovalci s smučmi na ramenih po zelenem hribu odpravljajo na štart smukaškega treninga v Santa Caterini. Zimsko idilo pogrešajo tudi dekleta v Lienzu. A prireditelji so na obeh prizoriščih kljub težkim razmeram dobili boj z naravo.

»Zelo nenavadno je. Sneg je le na progi, vse naokoli je zeleno,« je iz Lienza, ki gosti zadnji tekmi za svetovni pokal v koledarskem letu, sporočil glavni trener slovenske ženske reprezentance Denis Šteharnik. Pred božičem se je z dekleti mudil v Alta Badii, kjer so opravile dvodnevni trening, preden so se podale na kratek oddih domov. »Pozna se, da smo letos s pripravami za sezono začeli zelo pozno, urnik treningov in tekem je zdaj zelo zgoščen. Dekleta so potrebovala ta božični počitek,« je dejal Šteharnik, ki bo ekipi namenil dva prosta dneva tudi za silvestrovo.

Na današnji veleslalom (ob 10.30 in 13.30) – zanj se je ekipa pripravljala v Dobbiacu – pošilja Ano Drev, Katarino Lavtar in Tino Robnik, pridružila se jim bo še 17-letna Meta Hrovat. Premierno vstopnico za tekmo svetovnega pokala si je najstnica prislužila z obetavnimi rezultati na preizkušnjah nižje ravni. »Zdaj ima priložnost za šolanje v svetovnem pokalu, za spoznavanje terenov in soočanje z najboljšimi smučarkami na svetu, sicer pa je njen glavni cilj evropski pokal,« je krstni nastop mlade tekmovalke kot naložbo za prihodnost ocenil Šteharnik. Kakšno tekmo pričakuje? »Snežna podlaga je dobra, utrjena z vodo. Proga bo ledena, trda, zdržala bo do visokih štartnih številk,« je napovedal sogovornik, ki ga z optimizmom navdajajo predstave Drevove. Prva veleslalomistka v ekipi je v Courchevelu s 7. mestom dosegla rezultat kariere. »Smuča še bolje. Prepričan sem, da lahko ponovi rezultat ali se zavihti še višje. Veseli me, da je prenesla dobre predstave s treningov na tekme. Njeno počutje je dobro, pridobila pa je tudi prepotrebno samozavest,« je opisal napredek najizkušenejše. Spodbudne premike opaža tudi pri Ani Bucik, ki se bo jutri poleg Lavtarjeve in Maruše Ferk dokazovala na slalomski tekmi. »Napreduje v formi, dobila je prave zavoje,« je potrdil, da Primorka ni daleč od dobrega rezultata.

Šteharnikova ekipa bo ostala v Lienzu tudi po obeh tekmah, dobre razmere bo izkoristila še za zadnji trening v letu. Večina evropskih smučišč se namreč spopada s pomanjkanjjem snega in z visokimi temperaturami. Preizkušnje v hitrih disciplinah v St. Antonu, načrtovane za drugi konec tedna v novem letu, so že odpovedali, o usodi zagrebških slalomov pa bo Mednarodna smučarska zveza odločala danes po drugi snežni kontroli (sobotna je bila neuspešna). Ker v naslednjih dneh na Sljemenu pričakujejo mraz, za pripravo proge pa potrebujejo 48 ur, so ženski slalom s 3. januarja premaknili na peti, dan pozneje naj bi bila že načrtovana moška tekma.