Želijo si le, da se dan ne bi poznal po jutru

Biatlon: tudi na ženski premieri brez odmevnih slovenskih dosežkov.

Objavljeno
03. december 2015 22.37
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Östersund – Le upati je, da v slovenskem biatlonskem taboru ne bo obveljala znana ljudska misel, češ da se po jutru dan pozna. Kajti izplen s prvih dveh posamičnih preizkušenj v sezoni je za izbrance glavnega trenerja Tomaša Kosa krepko pod pričakovanji, po današnjem prostem dnevu bo popravni izpit sledil v jutrišnjem šprintu. Zmagovalka včerajšnje 15-kilometrske tekme pa je Dorothea Wierer, doma iz Anterselve.

Italijanska reprezentantka prihaja iz središča biatlonskega športa v naši zahodni soseščini. Južna Tirolka ohranja med poznavalci kot tudi srenjo tekmovalk ugled simpatičnega in zgovornega dekleta, z nekaj vidnimi uvrstitvami je tudi dvignila rating svoje izbrane vrste. Včeraj pa se je po imenitni predstavi brez zgrešene tarče veselila svoje prve zmage doslej med biatlonsko elito. V drugi polovici januarja se bo biatlonska karavana tradicionalno ustavila v Anterselvi, a v vsakem primeru je začela imenitno in zdaj nestrpno pričakuje jutrišnji šprint. Podobno kaže zapisati še za nekatere tekmovalke, ki so se včeraj dobro odrezale: drugega mesta se je veselila Marie Dorin Habert, smejalo se je tudi slovenskemu trenerju ukrajinske ženske vrste Urošu Velepcu, saj si je tretjo stopničko priborila njegova tekmovalka Aljona Pidhrušna.

Povsem drugače pa je bilo v našem taboru pod vodstvom nekdanjega Velepčevega sodelavca Tomaša Kosa. Po uvodnem sredinem Fakovem polomu s kar sedmimi zgrešenimi tarčami je bila naša udarna članica ženske vrste Teja Gregorin bolj natančna, a vseeno ob treh zgrešenih tarčah in povrhu še povprečnem tekaškem nastopu hitro ostala brez možnosti za odmevno uvrstitev. Za 39. mesto sta ji pripadli prvi dve točki v sezoni, povsem jasno je, da so njeni cilji za sobotno tekmo precej višje, že vrsto let pa sledi kot zelo uspešna v zasledovalnih preizkušnjah, seveda pa si mora za to nedeljsko preizkušnjo dan prej priboriti spodobno izhodišče. Andreja Mali, Anja Eržen in najstnica Urška Poje so bile še počasnejše in daleč od dobitnic točk.

»Ni kaj skrivati, le Teja je bila med našimi reprezentantkami bližje kakšnemu odmevnejšemu izidu, prav žal mi je zapravljene priložnosti zaradi tistih zgrešenih strelov v prvi polovici tekme. Morda je na njeno streljanje stoje vplival tudi veter, a še dobro, da se je nato zbrala in si tudi po zaslugi desetih pokritih tarč v '2. polčasu' priborila dve točki in tako tudi možnost izbire boljše štartne skupine za šprintersko tekmo,« je v prvi analizi po včerajšnji predstavi strnil misli trener Kos, ki je seveda, kar zadeva uvodno bero v Östersundu, lahko zadovoljen le z 8. mestom naše ekipe v mešanih štafetah. Posamični tekmi sta nato ponudili razočaranje. Pred enim letom je bil denimo Fak na tej tekmi 24., predvsem je odmevalo komaj 81. mesto prvega favorita Martina Fourcada. A zgodba je pozneje hitro dobila realno vsebino, Francoz pa se je ob koncu sezone veselil kristalnega globusa …

»Pripravljenosti še ne moremo ocenjevati po dveh posamičnih preizkušnjah. Verjamem namreč, da smo dobro trenirali ter da bodo temu sledili boljši rezultati, kot smo jih dosegli za začetek,« je sinoči ob odhodu s štadiona poudarila Gregorinova. Tako kot za druge biatlonke bo po današnjem prostem dnevu nova priložnost jutri ob 15.30, moška karavana bo v šprintu tekmovala tri ure prej.