Želja trenerskega štaba je vseh pet tekmovalk na finalu sezone

Alpsko smučanje: danes v Ofterschwangu ženski veleslalom, jutri slalom. Shiffrinova si že lahko zagotovi veliki globus. 

Objavljeno
09. marec 2018 00.51
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Pri alpskih smučarjih je veliki kristalni globus že oddan, ta konec tedna pa bo znana še lastnica lovorike. Američanka Mikaela Shiffrin ima šest tekem pred koncem sezone 561 točk prednosti pred najbližjo zasledovalko v skupnem seštevku svetovnega pokala. Prvo priložnost bo imela danes na veleslalomu v Ofterschwangu (ob 11. in 14. uri), kjer bo jutri še slalom. 

Shiffrinova, ki se je na olimpijskih igrah v Pjongčangu ovenčala z zlato kolajno v veleslalomu in srebrno v kombinaciji, je po vrhuncu sezone izpustila tekme za svetovni pokal v Crans Montani. A iz Južne Koreje ni odpotovala domov v ZDA, trenirala je v Evropi.

Že danes si pravzaprav lahko zagotovi svojo drugo zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, na jutrišnjem slalomu pa tudi mali globus v svoji paradni disciplini. Dva slaloma pred koncem zime ima pred najbližjo zasledovalko Slovakinjo Petro Vlhovo 175 točk prednosti. A menedžer 22-letne šampionke Kilian Albrecht pravi, da se Shiffrinova ne ozira k statistiki in rekordom, zanima jo dnevni smučarski napredek.

Hrovatova v finalu na Švedskem v dveh disciplinah

V Ofterschwangu se prireditelji zadnjih tekem pred finalom sezone bojujejo z visokimi temperaturami. »Razmere so slabe. Toplo je, vremenska napoved ni najboljša, četrtkov preizkus terena so odpovedali,« je iz Nemčije sporočil glavni trener slovenske reprezentance Denis Šteharnik. »Sezona gre proti koncu, pričakovali smo, da bodo razmere zahtevne, res pa je, da so tudi temperaturni preskoki zelo veliki. Upam, da se bodo dekleta hitro prilagodila na okoliščine in se pokazala v svoji najboljši luči,« si je zaželel pred današnjo in jutrišnjo preizkušnjo.

Po prihodu iz Azije sta Maruša Ferk in Ana Bucik tekmovali v Crans Montani, Ana Drev, Tina Robnik in Meta Hrovat so nadaljevale po svojih programih. Najprej so morale premagati časovno razliko in se ponovno privaditi na drugačen sneg od tistega v Južni Koreji. Robnikova in Hrovatova sta bili predtekmovalki na pokalu Vitranc za moške ter nato v Kranjski Gori nastopili še na veleslalomu FIS, na katerem sta si z enakim časom delili drugo mesto. Ekipa je skupni trening opravila v sredo v Trbižu. Ofterschwang bo za karavano zadnje prizorišče pred finalom sezone na Švedskem.

»Dekleta so motivirana. Želja trenerskega štaba je, da bi si vse članice ekipe A zagotovile nastop na finalu zime,« je razkril Šteharnik. Vozovnico za Åre že imajo Drevova, Robnikova in Hrovatova v veleslalomu, slednja pa si je kot mladinska svetovna prvakinja izborila še nastop v slalomu. Slalomska udeležba se obeta tudi Bucikovi in Ferkovi, a jo morata še potrditi. Na finale zime namreč potuje 25 najboljših v razvrstitvi posamezne discipline, Bucikova je ta čas v slalomskem seštevku 22., Ferkova pa 24.

Po koncu tekem še testiranja

Po tekmah v Nemčiji se bo slovenska vrsta v nedeljo odpravila na zadnje dejanje svetovnega pokala na Švedsko. Tekmovalni ritem bo sklenila konec meseca na državnem prvenstvu, sledi testiranje opreme. »Prišlo bo do sprememb, tekmovalkam bomo skušali omogočiti široko paleto smuči za testiranje. Tudi Stöckli bo prišel z novimi, končno tudi slalomskimi. Moja naloga je omogočiti izbiro, dekleta pa bodo videla, kaj jim najbolj ustreza,« je misli sklenil Šteharnik.