Zmagovalec končno občutil vsaj nekaj zime

Pokljuški utrip: Nemec Simon Schempp odlično nadaljeval po poti iz Avstrije.

Objavljeno
17. december 2015 22.50
Simon Schempp zmagovalec tekme v šprintu, Pokljuka 17. december 2015 [Biatlon,Pokljuka,šport]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Pokljuka – Medtem ko je slovenski tabor pogrešal predvsem vrhunski nastop Jakova Faka, so nasmejani zapuščali prizorišče moškega šprinta pri treh vodilnih velesilah svetovnega biatlona, Nemčiji, Norveški in Rusiji. Simon Schempp je prekinil nemško sušo na Pokljuki, kjer danes čaka šprint še biatlonke. Barve domače vrste bodo branile štiri tekmovalke.

V pričakovanju letošnje uvodne pokljuške predstave smo včeraj objavili tudi razmišljanje Marka Kirchnerja, trenerja nemških reprezentantov, o tem, da na slovenskem prizorišču že prav pogreša uspeh katerega od svojih biatloncev. Nato pa ga je dočakal že v prvi preizkušnji, ko je včeraj Simon Schempp, 27-letni Bavarec iz Ruhpoldinga, potrdil izjemno pripravljenost. Pred enim tednom je bil nepremagljiv tudi v hochfilzenskem šprintu, nato mu je v zasledovanju pripadlo 2. mesto. »A tu na pokljuški progi sem se dobro počutil, prvič v sezoni smo dočakali vsaj malce zimskega ozračja,« se je po zmagi ozrl k zasneženim gozdnim potem okrog štadiona. Resda je bela odeja komaj opazna in še zdaleč ne ponuja prave pokljuške zimske podobe, vseeno pa na nadmorski višini 1300 metrov biatlonci občutijo alpski zrak in tako zlahka pozabijo na jesenske pripravljalne dni, prežete z vlago in sivino …

Stari znanec Pokljuke je tudi Ole Einar Bjørndalen, po včerajšnjem 2. mestu že 17-krat na stopničkah slovenskega biatlonskega središča, kateremu več kot gola statistika pomeni spoznanje, da je konkurenčen najboljšim. Prihodnji mesec bo praznoval 42. rojstni dan, ob tem je dejal: »Prihodnje leto bo zame prav posebno, saj bo Oslo, metropola moje Norveške, gostilo svetovno prvenstvo. Seveda sem z doslej doseženim v sezoni zadovoljen, tudi s tem uvodnim dosežkom na Pokljuki, a najvišjo raven si želim doseči na osrednjem tekmovanju v domovini. Če bom tam uspešen, bo to zame zelo lepa sezona.« Tokrat na stopničkah ni bilo najuspešnejšega lani na Pokljuki, ruskega reprezentanta Antona Šipulina, a reprezentanca z evropskega vzhoda je predstavila močno moštvo: 3. Garaničev, 4. Slepov, 6. Šipulin.

In medtem ko so mnogi med vodilnimi biatlonci iz tujine zadovoljni ob razmerah na Pokljuki, Andreji Mali, pri 38 letih najbolj izkušeni med slovenskimi biatlonkami, domače prizorišče nikakor ne diši. »Tu sem opravila nešteto treningov, a v preteklosti se mi je na tekmah pogosto zatikalo. Resda pa se zdaj dobro počutim in verjamem, da bom bolj uspešna kot na prejšnjih dveh postajah na Švedskem in v Avstriji,« je dejala po uradnem treningu, ko so še zadnjič prizorišče pred današnjo tekmo (ob 14.30) preizkusile tudi Urška Poje, Anja Eržen in Teja Gregorin. Slednja – podobno kot Fak med slovenskimi reprezentanti v moški konkurenci – doma zbuja največ pozornosti. In prav tako kot naš vodilni adut je tudi 35-letna biatlonka štartala v tekmovalno sezono vstopila pod pričakovanji. »Realno je tako, da si tu želim višje od zadnje najvišje uvrstitve v Hochfilznu, 27. mesta v zasledovanju, sanjati o bliskovitem prodoru k vrhu pa najbrž še ne morem,« je dejala, nakar je po obisku novinarskega središča razveselila otroke in ocenjevala njihov najboljši transparent. »Če bi lahko, bi nagrade podelila kar vsem,« je omenila, nato le razglasila najboljše, med katerimi so bili prav na vrhu učenci osnovne šole iz Žirovnice.

Luči na štadionu so ugašale, moško biatlonsko karavano je čakal počitek, nekatere tudi tradicionalna blejska zabava za tekmovalce, biatlonke so začele nestrpno odštevati do današnjega šprinta. In verjeti gre, četudi Slovenija v tej zimi še pogreša odmevne biatlonske dosežke, da ob progi in strelišču tudi danes nikomur ne bo dolgčas.