Zlato Neunerjevi, Brankovičeva osma

Slovenske biatlonke so SP začele boljše od fantov, saj sta se med prvih petnajst uvrstili kar dve. Tadeja Brankovič je osvojila osmo, Teja Gregorin pa enajsto mesto.

Objavljeno
03. februar 2007 16.40
Tadeja Brankovič
Anterselva - Nemška biatlonka Magdalena Neuner (22:46,9/2) je osvojila zlato odličje v sprinterski preizkušnji na 7,5 km na svetovnem prvenstvu v italijanski Anterselvi. Srebro je osvojila Švedinja Anna Carin Olofsson (+ 2,3/2), bron pa Rusinja Natalija Guseva (+ 19,6/1). Na tekmi so nastopile štiri slovenske biatlonke: Tadeja Brankovič je zasedla 8. (+ 46,9/1), Teja Gregorin 11. (+ 57,4/2), Andreja Mali 24. (+ 1:31,9/1), Dijana Grudiček pa 60. mesto (+ 3:15,1/3).

Nemka Neunerjeva si je zmago nad Švedinjo Olofssonovo priborila na strelišču. Švedinja je v smučini sicer dosegla nekaj boljši čas od skoraj 20-letne Nemke, rojstni dan bo praznovala prihodnji teden, a je bila zmagovalka veliko hitrejša na strelišču, kar je v seštevku zadostovalo za zmago. Švedinja se je za nameček v zadnjem krogu v smučini še nekoliko zapletla z eno od tekmic, kjer je morda izgubila prav tisti dve sekundi, ki sta ji na koncu manjkali za prvi naslov svetove prvakinje v karieri.

Izkupiček slovenskih deklet je bil spet vrhunski, ker pa ima slovenska vrsta visoke lastne cilje, tekmovalke po prihodu v snežni stadion niso bile popolnoma zadovoljne. Tadeja Brankovič je bila od bronaste medalje oddaljena 26 sekund, ki jih je izgubila pri zadnjem desetem strelu. Že leže se je Gorenjka precej lovila na strelišču, podobno je bilo tudi stoje, kjer je štiri strele zadela, po zadnjem desetem strelu pa je morala zaviti v kazenski krog, kjer je izgubila tudi boj za odličje. "Posebej stoje sem se borila za vsak uspešen strel posebej. Štirikrat se je izšlo, zadnjič ne. Vsakega zgrešenega strela je škoda, tega še toliko bolj. Je pa to biatlon in mislim, da sem svoje danes tukaj naredila. Sem motivirana, jutri je nova tekma, zdaj se moram le malce odpočiti," je po tekmi povedala najbolje uvrščena Slovenka.

Tako kot Brankovičeva je tudi Teja Gregorin leže zadela vseh pet strelov, nato pa stoje zgrešila dvakrat, kar je glede na njeno letošnjo strelsko formo slabše od pričakovanj. "Težko je razložiti zakaj sem zgrešila. Skušala sem streljati v svojem ritmu, brez ustavljanja. Lahko bi sicer po prvem zgrešenem strelu skušala kaj popravljati, a ni prav nobenih zagotovil, da se naslednja tarča zadene. Tudi oba zgrešena strela nista šla daleč od cilja. S tekom sem zelo zadovoljna in upam, da bom na jutrišnji tekmi bolje streljala in popravila svojo uvrstitev," pa je menila Gregorinova, letos najbolj konstantna v slovenski vrsti.

Za pravo presenečenje je poskrbela Andreja Mali, ki je s 24. mestom dosegla najboljšo letošnjo uvrstitev, predvsem po zaslugi skoraj stoodstotnega streljanja, saj je zgrešila le prvi strel. "Ta strel mi je kar nekako ušel, drugače bi zadela vseh 10 tarč. Tudi stoje sem bila zelo mirna in že pred začetkom streljanja prepričana, da bom zadela vse. Tek je tisti, ki letos ni najboljši. Začela sem zelo hitro, potem pa spet popustila," je bila vseeno vesela Malijeva. Edina, ki je bila daleč od lastnih želja, je bila nekoliko obolela Dijana Grudiček, ki se je kot 60. sicer uvrstila na zasledovalno tekmo, a si je želela boljšo uvrstitev, kar pa je bilo ob treh kazenskih krogih nemogoče. "Že leže sem zgrešila, nato korigirala merilno napravo in nato je šlo bolje. Že jutri je nova tekma, upam pa, da bom na vseh naslednjih tekmah pokazala več."

V nedeljo sta v Anterselvi na sporedu obe zasledovalni tekmi, moška ob 11.15, ženska pa ob 14.15, na tekmo pa se je uvrstila vsa osmerica slovenskih tekmovalcev in tekmovalk, ki je na sprinterskih tekmah nastopila v soboto.


Izidi ženske, sprint (7,5 km):

1. Magdalena Neuner (Nem) 22:46,9/2
2. Anna Carin Olofsson (Šve) + 2,3/2
3. Natalija Guseva (Rus) 19,6/1
4. Helena Jonsson (Šve) 29,6/0
5. Ann Kristin Flatland (Nor) 38,7/0
6. Michela Ponza (Ita) 39,2/0
7. Kati Wilhelm (Nem) 45,1/3
8. Tadeja Brankovič (Slo) 46,9/1
9. Sandrine Bailly (Fra) 49,6/2
10. Tora Berger (Nor) 53,4/2
...
11. Teja Gregorin (Slo) 57,4/2
24. Andreja Mali (Slo) 1:31,9/1
60. Dijana Grudiček (Slo) 3:15,1/3