Zlato norveški štafeti

Smučarji tekači so se v Saporu na Japonskem pomerili v štafeti 4 x 10 kilometrov. Zlate medalje so se veselili Norvežani, srebrno medaljo so osvojili Rusi, bron pa Švedi.

Objavljeno
02. marec 2007 13.17
Tek na smučeh štafeta
Saporo - Smučarji tekači so se v Saporu na Japonskem pomerili v štafeti 4 x 10 kilometrov. Zlate medalje so se veselili Norvežani (1:30:49,2) Eldar Roenning, Odd Bjoern Helmeset, biatlonec Lars Berger in Petter Northug, ki mu je v zaključku uspel odločilen pobeg. Srebrno medaljo so z zaostankom 3,2 sekunde osvojili Rusi, bron pa Švedi, ki so zaostali tri sekunde in pol. Slovenija na tekmi ni imela svoje štafete.

Prva predodločitev na tekmi je padla že v drugi predaji, ko so Odd Bjoern Helmeset, Vasilij Ročev in Mathias Frederiksson ušli tekmecem, tudi favoriziranim Nemcem, ki zaostanka 23 sekund v zadnjih dveh predajah niso več uspeli izničiti.

Norvežani so ubranili naslov z zadnjega prvenstva v zadnji predaji, ko je še enkrat več zablestel mladi zvezdnik Petter Northug, lani eden najboljših na mladinskem svetovnem prvenstvu v Preski pri Medvodah. V zadnjem kilometru se je odločil za napad in se znebil Rusa Jevgenija Dementjeva in Šveda Andersa Soedergrena, ki sta se na koncu spopadla le za srebro, močnejši pa je bil olimpijski prvak v dvojnem zasledovanju Dementjev, Švedi pa so z medaljo kljub temu poskrbeli za malo presenečenje.

"Na vzponu sem pospešil kar se je le dalo, malce testiral svoje možnosti v finišu in tudi tekmeca. Že na vzponu sem se ju znebil in to sem nato seveda izkoristil," je po zmagi povedal 21-letni Northug.

Norvežani največ osvojenih medalj

Z zmago je Norveška vnovič prevzela prvo mesto na lestvici osvojenih medalj, saj so Norvežani in Finci doslej zbrali po štiri zlata odličja, a ima Norveška ob tem v zbirki še šest srebrnih in dve bronasti medalji, Finci pa po eno srebro in bron. Med najzaslužnejšimi za takšen izkupiček sta zanesljivo tudi današnja zmagovalca Roenning, ki je zmagal že v sprintu in Berger, ki je bil najboljši na tekmi na 15 kilometrov, ki jo je resda krojilo tudi vreme.

V soboto bo na sporedu zadnja ženska preizkušnja na 30 kilometrov v klasični tehniki, tudi z našo Petro Majdič, ki se bo med 55 tekmovalkami na progo podala s startno številko šest.