Zmaga Francozinjam, Slovenke sedme

Francoska ženska štafeta je zmagovalka uvodne biatlonske tekme za svetovni pokal v letu 2007. Francozinje so na tekmi v Oberhofu za vsega 6,8 sekunde ugnale Nemke.

Objavljeno
03. januar 2007 21.50
Tadeja Brankovič
Oberhausen - Francoska ženska štafeta je zmagovalka uvodne biatlonske tekme za svetovni pokal v letu 2007. Francozinje (1:20:58,4) so na tekmi v Oberhofu za vsega 6,8 sekunde ugnale Nemke (3), tretje mesto pa so osvojile Kitajke (+ 20,4/1). Slovenska štafeta je bila sedma (+ 3:29,4/2).

Prireditelji tekme v Oberhofu, ki so imeli izjemne težave s pripravo prog, saj so si pomagali celo z ledom iz ribarnice v Bremerhavnu, s katerim so dodelali premajhno količino naravnega in umetnega snega, so bili z napeto žensko tekmo poplačani za trud. Številni gledalci, prireditelji so zabeležili rekordnih 16.500 obiskovalcev za tekmo med tednom, pa prav na koncu žal niso dočakali nemške zmage, saj je bila Francozinja Sandrine Bailly premočna za domačinko Kati Wihelm.

Prva ponovoletna tekma je bila napeta prav do zadnjega strela. V finišu sta se na strelišču znašli že omenjena Baillyjeva in Wilhelmova. Obe sta v težkih vetrovnih razmerah streljali počasi in brez tveganja, saj sta vedeli, da že popravljanje strela lahko pomeni zmago nasprotnice. Francozinja je streljala nekoliko hitreje in grešila, kar je izjemno veselilo številno občinstvo. Na razočaranje gledalcev pa je bila nenatančna tudi Nemka in tekmovalki sta se praktično skupaj odpravili v kazenski krog, v katerem sta se morali zavrteti dvakrat. Takrat pa je bila že na strelišču Kitajka, ki se ji je ponudila priložnost za zmago, a je morala tudi ona popravljati zgrešene strele.

Na zadnjih dveh kilometrih se je izkazalo, da je Francozinja že v pravi formi. Nemki je na vmesnem času ušla skoraj za deset sekund in v končnici lahko celo malo popustila, Kitajka pa se ni mogla vmešati v boj za zmago. Na koncu so bile zadovoljne vse tri ekipe. Francozinje so se veselile druge zmage v sezoni, Nemke so športno priznale poraz in napovedujejo najboljšo formo za februarsko svetovno prvenstvo, Kitajke pa so se drugič v sezoni 2006/07 znašle na stopničkah. Nemke in Francozinje, obe ekipi sta morali v kazenski krog po trikrat, so bile tudi edine, ki so bile v vseh štirih menjavah v boju za najvišjo stopničko.

Slovenke so na koncu osvojile vidno sedmo mesto in so nastopile v skladu s pričakovanji, imele pa so kar velik časovni zaostanek, ki je bil zaradi težkih razmer na strelišču razumljiv, obenem pa je bila zanimiva tudi podlaga, saj so se nekatere tekmovalke zaradi snega pošalile, da bo treba na tekaške smuči montirati kar robnike, znane iz alpskega smučanja. Zelo dobro je začela Gregorinova, ki je morala popravljati vsega en strel, a je bila v smučini prepočasna in je predala kot osma. Andreja Mali je za njo popravljala tri zgrešene strele in obdržala položaj, Dijana Grudiček in Tadeja Brankovič pa sta si lahko privoščili celo kazenski krog, saj so tudi druge ekipe grešile, a je Slovenija na koncu položaj celo izboljšala na sedmo mesto.

Trener Tomaš Kos je sicer že pred tekmo napovedal uvrstitev med prvih osem. "Izpolnili smo zastavljen cilj, vendar bi bili lahko glede na slabši nastop Rusinj, ki so se uvrstile tik pred nami, tudi kakšno mesto višje. Ocenjujem, da sta Gregorinova in Malijeva solidno opravili svoj nastop. Grudičkova je imela nekaj težav s predolgim streljanjem in posledično se je nabiral tudi zaostanek, ki pa ga Brankovičeva ni mogla več zmanjšati. Spet je svoje odigral veter na strelišču ob koncu tekme in tu smo bili žrtve tudi Slovenci. Kljub temu, da so razmere tukaj daleč od idealnih, moram vseeno pohvaliti prireditelje, ki so zares naredili čudež," je iz Oberhofa sporočil Kos.

Jutri se bodo v Oberhofu prav tako v soju žarometov (17.20) na štafetni tekmi pomerili še moški.