Zmaga Kauzerja in Kragljeve v Tacnu

Na generalki za svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah, ki ga bo prihodnje leto gostil Tacen, je Peter kauzer znova potrdil svojo vrednost in premočno zmagal.

Objavljeno
23. avgust 2009 19.42
L.Š./STA
L.Š./STA
Tacen - Najboljši slovenski kajakaš zadnjih let Peter Kauzer je še enkrat potrdil svojo vrednost. Na generalki za svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah, ki ga bo prihodnje leto gostil Tacen, je premočno zmagal. Na zadovoljstvo domačih gledalcev je slovenski uspeh na savskih brzicah z zmago med kajakašicami dopolnila Urša Kragelj.

Kauzer je spet več kot navdušil s finalno vožnjo, saj je za več kot štiri sekunde opravil s konkurenti. Najbližje mu je prišel Italijan Stefano Cipressi, na tretjem mestu pa se je izkazal še drugi Slovenec na zmagovalnem odru Dejan Kralj. V finalu deseterice je nastopil tudi Jure Meglič, ki je pristal na končnem desetem mestu.

 

"Kar dobra vožnja je bila, malo bolj sem 'stisnil'. Sicer sem v četrtih vratcih malo izgubil, ampak drugo je bilo v redu. Dalo se je še hitreje veslati, ampak to je bilo vendarle dovolj za danes. Navijači so bili še enkrat več izjemni, ponosen sem nanje, predvsem na moje Hrastničane," je dejal Kauzer, ki je znova zmagal tudi v skupni razvrstitvi svetovne serije (tacenska tekma je bila zadnja v nizu) in svoj "žep" posledično napolnil s 5000 evri.

 

Vihravi Hrastničan pa bo eden glavnih favoritov za končno zmago tudi na bližnjem svetovnem prvenstvu v Seu d'Urgellu. "Na SP grem zmagat. Če ne bom osvojil vsaj kolajne, bom zelo razočaran. Je pa prav luštno zdaj v čolnu. Dober občutek imam na vodi, drugače se lotevam tudi finalnih nastopov. Počutim se zelo samozavestnega. Čoln 'laufa', sam sem ga oblikoval in prilagodil svojim potrebam in željam. Zadel sem v polno," je še povedal Kauzer.

 

V finalu kajakašic je Kragljeva prav tako zanesljivo, za 1,75 sekunde, prehitela drugouvrščeno Avstralko Sarah Grant, tretja je bila Francozinja Nouria Newman, četrta pa druga Slovenka v finalu Nina Mozetič. "Zelo mi je žal, da je Nina dobila dve kazenski sekundi. Brez tega bi imeli popolnoma identičen čas in bi bili obe zmagovalki," je po tekmi dejala Kragljeva in dodala: "V polfinalu nikakor nisem imela pravih občutkov. V finalu sem se na progo podala s povsem drugačnim odnosom: na polno. Izšlo se je, zato sem vesela in komaj pričakujem svetovno prvenstvo, pa čeprav še nisem popolnoma pripravljena," je še dodal mlada primorska "perfkcionistka".

 

Med kanuisti je ves konec tedna blestel Benjamin Savšek, ki pa je v finalu moral priznati premoč Slovaku Mateju Benušu. Prav C-1 je bila tokrat po številu finalistov najuspešnejša slovenska disciplina, saj so v finalu nastopili še Anže Berčič (4.), Jošt Zakrajšek (5.), Dejan Stevanovič (7.) in Simon Hočevar (10.), v skupini "open" pa je sicer skupno sedmi čas kanuistov postavil Jure Lenarčič.

 

Med dvojci sta svoj potencial znova pokazala Sašo Taljat in Luka Božič, ki sta premoč priznala le favoritoma, Slovakoma Ladislavu in Petru Škantarju. V finalu sta sicer nastopila še dva slovenska čolna. Urban Jarc in Blaž Oven sta bila deveta, Luka Slapšak in Gašper Babnik pa mesto za njima.

 

Občinstvu so se prvič predstavile tudi kanuistke, kjer pa Slovenk ni bilo. Slavila je Avstralka Leanne Guinea pred Francozinjo Caroline Loir in rojakinjo Rosalyn Lawrence.