Zmaga Loeba v roke Hirvonenu!

Svetovni prvak v reliju Francoz Sebastien Loeb se je na reliju po Avstraliji le nekaj ur veselil svoje 53. zmage. Po pregledu dirkalnikov je namreč vodstvo SP v reliju ugotovilo tehnične nepravilnosti na Citroenovih dirkalnikih.

Objavljeno
06. september 2009 11.22
Š. Ro./Ta.R./STA
Š. Ro./Ta.R./STA
Sydney - Vodstvo relija za svetovno prvenstvo v Avstraliji je sporočilo, da je po pregledu dirkalnikov ugotovilo tehnične nepravilnosti na treh Citroenovih dirkalnikih. Sebastien Loeb, Dani Sordo in Sebastien Ogier so dobili po minuto pribitka, tako da je do zmage naknadno prišel vodilni v SP Mikko Hirvonen (Ford), ki je bil sicer drugi za Loebom.

Loeb se je tako 53. zmage v karieri veselil le nekaj ur. Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) se je odločila za redek ukrep, izreden tehnični pregled. Pri treh dirkalnikih ekipe Citroen (dveh tovarniških in enem moštva Citroen Junior) so ugotovili nepravilnosti na sprednjem vzmetenju, zaradi česar so vsem trem voznikom dodali po minuto glede na dosežene čase.

 

Najslabše jo je odnesel Loeb, saj je namesto zmage in 10 točk dobil le osem točk za drugo mesto, posledično pa se je Finec pomaknil navzgor za eno mesto. Tako ima Hirvonen zdaj namesto le ene točke kar pet točk prednosti pred zadnjima dvema dirkama v SP. Dani Sordo je obdržal tretje mesto, Sebastien Ogier pa je s četrtega padel na peto, napredoval je drugi Fordov Finec Jari-Matti Latvala.

 

Zanimivo je, da je pred dvema sezonama podobna usoda doletela tudi Hirvonena. Takrat je njega in rojaka Marcusa Grönholma na reliju po Portugalski vodstvo tekmovanja prav tako zaradi tehnične nepravilnosti - neustreznih stranskih stekel na Fordovih dirkalnikih - kaznovalo s po petimi minutami pribitka. Grönholm je takrat izgubil drugo mesto, Hirvonen pa tretje.


Sprva je tako kazalo na prvo zmago Loeba po aprilskem argentinskem reliju. Francoz, ki je sredi sezone nerazumljivo popustil in prej trdno vodstvo z odstopi in napakami spremenil v le drugo mesto za Hirvonenom, je tokrat spet deloval kot v najboljših časih. Na koncu je bila njegova prednost pred Fincem le 12 sekund, kar pa je bilo za razplet na letošnjem avstralskem reliju kar precej. Hirvonen je moral skorajda bolj kot na Loeba pred sabo paziti na Sorda, saj ga je Španec nenehno ogrožal. Njun oster dvoboj se je končal z vsega štirimi sekundami razlike.

 

Reli po Avstraliji se je v koledar SP vrnil po treh letih, prireditelji pa so imeli precej težav. Prvi dan relija so okoljevarstveni protestniki, ki se ne strinjajo z izvedbo tekmovanja, na udeležence metali kamenje in zaprli eno od cest, predvidenih za hitrostno preizkušnjo. Reli so tokrat prvič izvedli v okolici mesta Kingscliff v zvezni državi Novi Južni Wales. Doslej je tekmovanje potekalo v okolici Pertha na zahodu Avstralije, kjer niso imeli podobnih težav.

 

Sezona SP se bo z 11. od 12 dirk nadaljevala z relijem v Kataloniji prvi konec tedna v oktobru.