Zmaga nad Nemkami znanstvena fantastika

Potem ko si je slovenska ženska teniška reprezentanca lani spet zagotovila nastop v svetovni skupini II pokala fed, jo čaka v prvem kolu konec tedna zelo težko delo, saj bodo v Lukni gostovale Nemke, kjer sta v ospredju Andrea Petković (24. igralka sveta) in Julia Görges (34.).

Objavljeno
01. februar 2011 21.42
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Maribor – Resda bodo Slovenke gostiteljice in so imele tako prednost izbire igralne podlage – seveda so se odločile za pesek –, a nemško reprezentanco sestavljata 24. in 34. igralka sveta Andrea Petković ter Julia Görges, ki sta se z OP Avstralije vrnili s svojima najboljšima rezultatoma na turnirjih za veliki slam doslej, medtem ko je tako za Polono Hercog kot za Mašo Zec Peškirič štart v sezono, ki ga bosta skušali čim hitreje pozabiti.

Slovenska reprezentanca je dokončno podobo v Mariboru dobila danes, ko je iz Melbourna pripotovala še zmagovalka mešanih dvojic Katarina Srebotnik, preostala trojica – ob Hercogovi in Zec Peškiričevi še Tjaša Šrimpf – pa je prvi trening opravila v nedeljo. Prve novice so bolj spodbudne, kot so bile lani ob kvalifikacijskem dvoboju za vstop v svetovno skupino II proti Japonski, ko so se že od samega začetka kopičile težave z igriščem, ki je nato potrebovalo »popravila« tudi med samimi tekmami … Za razliko od lani pa bodo tokrat veliko hujši zalogaj tekmice in vlogo favoritinj v našem taboru jasno in glasno prepuščajo Nemkam.

»Naš cilj je čim dražje prodati kožo. Naša zmaga bi sodila v polje znanstvene fantastike. Upamo, da se bodo morale Nemke zelo, zelo potruditi. Za nas bi bilo idealno, če bi odločala peta partija, torej dvoboj dvojic, saj se moramo zavedati, proti komu igramo. Za tekmice igrata dve odlični igralki,« je realno stanje opisal slovenski kapetan Iztok Božič, ki ima v ekipi resda eno najboljših igralk dvojic na svetu, a dvoboj v tej konkurenci pride na vrsto šele na koncu, dotlej čaka Slovenke zelo dolga in naporna pot.

Hercogova in Zec Peškiričeva sta namreč novo sezono začeli pod pričakovanji, naša najboljša igralka je celo še brez zmage, saj je izgubila tri dvoboje med posameznicam in še dva med dvojicami. Gorenjka pa je bila uspešna zgolj dvakrat, in še to v 1. kolu kvalifikacij. A to je bilo vendarle vse na trdi podlagi.

»Komaj čakam, da dobimo Nemke na pesek, da vidimo, kako dobre so. Vemo, kako igrajo, kaj jim ustreza in kaj ne, taktično vem, kako je treba igrati. A moramo se osredotočiti nase, želimo, da bi se – če bi se le dalo – tekmice prilagajale nam in ne mi njim,« si je zaželel Mariborčan, ki bi se ob morebitni poškodbi Zec Peškiričeve ali Hercogove znašel v težavnem položaju. Srebotnikova pač že pol leta ne trenira za igro posameznic, Tjaša Šrimpf pa je debitantka, potem ko je kar nekaj igralk (Tadeja Majerič, Andreja Klepač itd.) zavrnilo nastop v reprezentanci. »Vse igralke, ki so se odpovedale udeležbi, so bile obveščene dovolj zgodaj, vse so podale razloge, ki pa zame niso opravičljivi. Naša ekipa je 17. na svetu, igramo v svetovni skupini in ne sprejemam nobenega izgovora,« je bil nejevoljen Božič.

***
Slovenija je v svetovni skupini (ki tedaj še ni bila razdeljena na dve ravni) nazadnje igrala leta 2004, ko je v 1. kolu v Portorožu gostila ZDA. Po porazu je nato izgubila še dvoboj za obstanek v Indoneziji in bila vse do lani članica I. evro-afriške skupine.