Zmaga Olimpije, poraz Domžal in Slovana

V zadnjem krogu rednega dela lige NLB je od slovenskih moštev zmagala le Union Olimpija. Helios se je na koncu uvrstil na osmo mesto, Olimpija tik za njimi. Slovanu pa se je, kljub porazu, uspelo uvrstiti na predzadnje mesto.

Objavljeno
24. marec 2007 21.30
Slovan se je uvrstil na predzadnje mesto v ligi NLB
Beograd/Zagreb/Ljubljana/Sežana – V zadnjem, 26. krogu rednega dela lige NLB je od slovenskih moštev slavila le Union Olimpija. Helios Domžale in Geoplin Slovan pa sta bila poražena. Košarkarji beograjske ekipe FMP so premagali Helios Domžale s 85:80 (27:20, 51:47, 69:65).Geoplin Slovan je na domačem terenu izgubil proti Ciboni 82:87 (21:24, 38:45, 68:67), Union Olimpija pa je v gosteh premagala Zagreb z 82:72 (21:19, 45:33, 60:49).

Helios Domžale končal na osmem mestu

Košarkarji Heliosa so dolgo časa držali korak s kakovostnejšimi igralci iz Beograda, v 16. minuti celo izenačili in nekoliko kasneje preko Pavića še povedli. Gostitelji se niso pustili zmesti, Popović je trenutek nezbranosti slovenske ekipe izkoristil in domače ob polčasu popeljal v vodstvo za štiri točke (51:47).

V drugem polčasu je FMP znova bolje začel, naredil delni izid 9:0, povedel s 56:47, a je nato Janža z novim metom za tri še nekako lovil priključek gostov. Skupno je bil Janža izza črte metov za tri točke uspešen kar petkrat in s tem z 19 točkami v večjem delu zaslužen za dobro igro Domžalčanov.

Gostitelji so nato vseskozi do konca tretje četrtine držali razliko štirih točk. V 33. minuti je sledil preobrat, ko je Dončić Domžale popeljal v vodstvo (69:70), ki pa ni vzdržalo do konca tekme. Beograjčani so spet prišli v vodstvo in se na koncu veselili zmage s prednostjo petih točk. S tem so zadržali vodilno mesto lige, medtem ko je Helios končal na osmem mestu.

Union Olimpija na koncu deveta

Union Olimpija je po začetnem otipavanju vajeti vzela v svoje roke in prednost pridno do polčasa večala točko za točko. Sprva se je razigral Cvetković, nato pa še Jurak. Ob polčasu so varovanci Gašperja Okorna vodili za 12 točk (45:33), kar jim je obetalo mirnejše nadaljevanje.

Ko je začel z razdalje zadevati še Rannikko, poleg njega so se s trojkami izkazali še Lorbek, Jurković, Čebular in Duščak, je razlika narasla že na deset točk.

Tudi v zadnji del srečanja so košarkarji Olimpije krenili borbeno in v 33. minuti vodili že za visokih 17 točk (71:54). Gostitelji nato do konca srečanja niso našli orožja za razpoloženega Lorbka, ki je bil s 17 točkami najučinkovitejši Olimpijin igralec, in Union Olimpija je vknjižila 13. letošnjo zmago in je s tem osvojila deveto mesto v ligi.

Zadnje mesto na lestvici je Slovan prepustil Splitu

Gostje so si že zgodaj v tekmi priigrali visoko vodstvo s 14:7 in nato še s 16:8. Košarkarji s Kodeljevega pa so se le zbrali in hrvaški ekipi dovolili, da je na prvi odmor odšla s prednostjo le treh točk (21:24). Razlika je bila ob polčasu že nekoliko večja, gostje so namreč pobegnili za sedem (38:45). V prvem delu sta bila pri domačih najbolj razpoložena Begić in Vidmar s po devetimi točkami, Kus s 16 pa je bil najboljši posameznik gostov.

Tudi v drugem polčasu so hrvaški košarkarji bolje začeli. V 23. minuti so še vedno vodili za sedem točk (55:48), nato pa se je pri Slovanu razigral Mirza. Uspešno je izvajal prosta meta, nakar je še dosegel koš iz igre in prednost Cibone je v 27. minuti skopnela na vsega tri točke (60:63). Ko je za tri točke zadel Nikolić je bil izid poravnan (63:63), po nekaj novih točkah Cibone, pa je Preldžić tik pred iztekom četrtine za Slovan spet zadel met za tri točke in domače prvič na srečanju popeljal v vodstvo z 68:67.

V zadnji del srečanja je spet bolje stopila Cibona, naredila razliko treh točk in to držala vse do ključnih dveh minut, ko je Klobučar zadel za 79:80. Cibona je ob tem vzela odmor, nato pa je Warren zadel za tri in Cibona si je priigrala višjo prednost. Mlakar je zaostanek s trojko skoraj izničil (82:83), sam konec pa so zaznamovale osebne napake na strani Slovana, ki so domačim prinesle le še večji zaostanek in poraz z 82:87. Slovan se je kljub porazu znebil zadnjega mesta na lestvici, ki je pripadlo Splitu.

Kraški zidar do konca sezone z novim trenerjem

Košarkarje Kraškega zidarja Jadrana Krasa bo do konca sezone namesto dosedanjega trenerja Bobana Popovića vodil ankaranski strokovnjak Tomo Kraševec, sicer nekdanji košarkar sežanskega kluba.

"Za zamenjavo na trenerskem mestu se nismo odločili le zaradi zadnjega poraza proti Misli Postojnske jame, temveč predvsem zavoljo dejstva, da igralci niso več verjeli v delo dosedanjega trenerja Bobana Popoviča. To je edini razlog. Kdo je imel prav, pa bo jasno po koncu sezone. Z novim strategom Tomom Kraševcem smo pogodbo podpisali do konca sezone,"
je spremembo na trenerskem stolčku pojasnil direktor Kraškega zidarja JK Igor Meden.