Zmaga Poutiainenovi, Mazejeva v ozadju

Finka Tanja Poutiainen (1:50,12) je zmagovalka veleslaloma za svetovni pokal v nemškem Zwieslu. Edina slovenska finalistka Tina Maze je osvojila 25. mesto.

Objavljeno
10. marec 2007 17.50
Tanja Poutiainen
Zwiesel - Finka Tanja Poutiainen (1:50,12) je zmagovalka veleslaloma za svetovni pokal v nemškem Zwieslu. Drugo mesto je osvojila Avstrijka Nicole Hosp (+ 0,11), tretja pa je bila rojakinja slednje Michaela Kirchgasser (+ 0,14). V drugo vožnjo se je med štirimi slovenskimi smučarkami uvrstila le Tina Maze, ki je preizkušnjo končala na skromnem 25. mestu (+ 2,42), medtem ko so bile Ana Drev, Mateja Robnik in Ana Kobal prepočasne za preboj v finale. V skupnem seštevku svetovnega pokala v veleslalomu zdaj vodi Kirchgasserjeva.

Tekma, ki je imela precej časa negotovo prihodnost, saj so drugo vožnjo zaradi slabe vidljivosti prireditelji prestavljali in prestavljali, se je ob 14.15 z enourno zamudo le pričela. Nove stopničke v sezoni, tokrat že pete, si je prismučala Finka Tanja Poutiainen. Skupno je že 23-krat stopila na zmagovalni oder, vendar pa danes šele drugič na najvišjo stopničko v veleslalomu, na kar je čakala kar dve leti. Nazadnje je bila na veleslalomu boljša od vseh v ameriškem Aspnu novembra 2004.

Sedemindvajsetletna Poutiainenova je bila po prvi vožnji počasnejša le od olimpijske prvakinje Američanke Julie Mancuso. Vendar pa je ob slabi drugi vožnji ameriške smučarke, ki je s petnajstim časom drugega teka na koncu tekmo končala šele na petem mestu, Finka izničila tistih 18 stotink, kolikor jo je po prvem teku ločilo od najvišjega izhodiščnega položaja, da si je prismučala novo odlično uvrstitev. Zdaj je čvrsto na drugem mestu skupnega seštevka veleslaloma, za trenutno vodilno Hospovo pa zaostaja le 16 točk (390:374). Dobitnica malega kristalnega globusa bo tako znana šele po finalnih tekmah prihodnji konec tedna.

"Moraš biti potrpežljiv. Za zmago sta vedno potrebni dve dobri vožnji in to mi je tokrat uspelo," je dejala Poutiainenova, ki je lani na olimpijskih igrah v Torinu osvojila srebrno odličje v veleslalomu. "Vse je še mogoče, vendar pa je Hospova izredno močna. Sama bom morala za veleslalomsko zmago še močno napasti," je še dodala finska smučarka.

Slovenske smučarke so znova nastopile slabo. Edina, ki je prismučala do točk, je bila Tina Maze, ki pa je uvrstitev iz prve vožnje, ko je bila 23., še poslabšala in končala na 25. mestu. V drugi vožnji je Črnjanka prikazala povprečen nastop, že v zgornjem delu proge preveč izgubila, kljub boljši predstavi v spodnjem delu pa je bil zaostanek iz prvega dela prevelik. Na koncu se je s poltretjo sekundo zaostanka morala zadovoljiti z le šestimi točkami in je zdaj v skupnem seštevku z 248 točkami na 28. mestu skupne razvrstitve (s 1263 točkami vodi Hospova), v veleslalomu, kjer prav tako vodi Hospova, pa je 18.

V nedeljo bo v Zwieslu ob 10.15 na sporedu prva vožnja slaloma, druga vožnja pa bo sledila ob 13.15. Prihodnji konec tedna bodo alpski smučarji in smučarke letošnjo sezono končali s finalom v švicarskem Lanzerheideju.