Zmaga za Bjoergnovo, Majdičeva peta

Norvežanka Marit Bjoergen je zmagovalka uvodne preizkušnje turneje Tour de Ski smučarjev tekačev. Od Slovenk je po pričakovanju najboljše nastopila Petra Majdič, ki je bila peta.

Objavljeno
31. december 2006 14.17
Petra Majdič
Muenchen - Najboljši smučarji tekači in tekačice so opravili s prvo tekmo t.i. Tour de Ski, novosti v koledarju svetovnega pokala. V Muenchnu je v sprintu v prosti tehniki pri ženskah najbolje odtekla Norvežanka Marit Bjoergen, v moški konkurenci pa je presenetljivo slavil Švicar Christoph Eigenmann. Dobro je nastopil tudi slovenska reprezentanca, Petra Majdič je bila peta, Nejc Brodar 22., Vesna Fabjan pa 23. V kvalifikacijah sta obtičali le Maja Benedičič s 44. in Barbara Jezeršek z 48. mestom.

Silvestrski dan najboljšim tekačem in tekačicam ni postregel s počitkom pred najdaljšo nočjo, prej nasprotno. Na ravninski progi v stadionu olimpijskega parka v Muenchnu so morali najboljši kar štirikrat v smučino. Prolog t.i. Tour de Ski, ki je v letošnji sezoni pri tekačih novost, je bil zaradi odpadlih tekem zaradi pomanjkanja snega iz češkega Novega Mesta prestavljen v bavarsko prestolnico. Najboljše se je pri ženskah v smučini znašla Norvežanka Marit Bjoergen, ki je s tem tekmicam dala jasno vedeti, da gre nanjo resno računati za končno zmago po vseh šestih tekmah "dirke" Tour de Ski. Drugo mesto je pripadlo najhitrejši iz kvalifikacij Italijanki Arianni Follis, tretje pa olimpijski prvakinji iz Torina Kanadčanki Chandri Crawford.

Znova je odlično nastopila slovenska športnica leta Petra Majdič. Pred odhodom na prizorišča "novoletne turneje tekačev" je dejala, da ji je žal odpadlih tekem na Češkem, saj bo tako uvodni sprint zanjo precej težji, ker bodo tekmice tako na prvi tekmi še povsem spočite. "S petim mestom sem izredno zadovoljna. Če bi mi kdo pred tekmo rekel, da bom peta, bi takoj podpisala. Sprinti v prosti tehniki, še posebej ravninski, mi niso pisani na kožo in res nisem vedela, kako se bom odrezala," je na začetku povedala Majdičeva, ki je finalno preizkušnjo začela nekoliko počasneje, nato pa se ji ni uspelo prebiti na položaj, ki je peljal na stopničke.

"V teh sprintih je tako, če ostaneš zadaj, je težko kar koli narediti. Poskušala sem, vendar pa ni šlo naprej. Kljub temu sem s petim mestom izredno zadovoljna. V takih sprintih gre predvsem za stabilnost in tehniko, česar pa v drsalni tehniki še nisem povsem osvojila. Smuči so mi sicer zelo dobro tekle, vendar pa skozi vso tekmo nisem niti enkrat pomislila na smuči, v glavi sem imela le, kako bom zadržala ravnotežje," je še povedala Majdičeva in odhitela na podelitev cvetja.

Pred silvestrskim večerom se je smejalo tudi trenerju slovenske reprezentance Ivanu Hudaču, ki je po prejetju čestitk direktorja nordijskih reprezentanc Primoža Ulage in sekretarja Aleša Peljhana dejal: "Zelo sem zadovoljen. Trije so osvojili točke svetovnega pokala, to je krasno. Petra je spet tekla odlično, zelo dobro pa sta nastopila tako Vesna Fabjan kot tudi Nejc Brodar. Predvsem Vesna zna taktično dobro odteči, to je pokazala tudi danes," je povedal slovaški strateg slovenske ekipe Ivan Hudač.

Moški finale je postregel z zapletom. Že na prvem zavoju so grdo padli favoriti za zmago, v snegu so se znašli Norvežana Oystein Pettersen in Petter Nordhug ter Šved Thobias Fredriksson. Za zmago so se tako pomerili "novinci" v vrhu smučarskega teka - najhitrejši iz kvalifikacij - Švicar Christoph Eigenmann, Kanadčan Devon Kershaw in Francoz Roddy Darragon ter se v tem vrstnem redu razvrstili tudi na zmagovalnih stopničkah.

Svojo priložnost je lepo izkoristil Slovenec Nejc Brodar, ki si je z 22. časom med 88 tekmovalci priboril četrtfinalni nastop najboljše trideseterice. V svoji skupini je nato osvojil peto mesto in prolog končal na skupno 22. mestu. "Zelo sem zadovoljen. Te točke sem dolgo čakal, tri leta sem potreboval, da sem se spet prebil med najboljših 30 svetovnega pokala. Dedek Mraz mi je prinesel lepo darilo. Danes sem dobro tekel, smuči so bile odlične, upam da bo tako tudi na naslednjih tekmah te turneje," je po tekmi dejal Nejc Brodar.

Tekači so se neposredno po tekmi iz Muenchna odpravili v Oberstdorf, kjer jih po dnevu počitka 2. in 3. januarja 2007 čakata najprej dvojno zasledovanje, nato pa še klasična preizkušnja na 10 oziroma 15 km. Iz Nemčije se tekači selijo v Italijo, najprej v Asiago (5. 1.) s sprintom, nato pa še v Val di Fiemme (6. in 7. 1.) s skupinskim startom na 15 oz. 30 km ter zasledovanjem na 10 oz. 15 km. Prireditelji bodo ob tem med najboljše razdelili skoraj milijon švicarskih frankov (približno 630.000 evrov) denarnega sklada, moški bodo na omenjenem tekmovanju v osmih dneh pretekli skoraj 100 km, ženske pa nekaj manj kot 60 kilometrov.