Zmaga za Bjoergnovo

V Falunu se je končala zadnja posamična preizkušnja za svetovni pokal v letošnji sezoni. Zmago si je na dvojem zasledovanju pritekla Norvežanka Bjoergen. Utrujena Majdičeva je bila tokrat v ozadju.

Objavljeno
24. marec 2007 16.03
Falun - Najboljše smučarske tekačice so v Falunu opravile z zadnjo posamično preizkušnjo za svetovni pokal v letošnji sezoni. Prvo zmago po dolgem času si je na tokratnem dvojem zasledovanju pritekla Norvežanka Marit Bjoergen pred Čehinjo Katerino Neumannovo in še eno Norvežanko Therese Johaug.

Slovenka Petra Majdič je zasedla 26. mesto, s čimer je skupni seštevek končala na četrtem mestu. Barbara Jezeršek zaradi bolezni ni nastopila.

Majdičeva preutrujena za boj za tretje mesto v skupnem seštevku

Majdičeva je na sredinem sprintu v Stockholmu premočno premagala vse tekmice, tokrat pa se ji je poznala utrujenost, ki se je nabirala že dalj časa. Poleg tega je Majdičeva že pred tekmo dejala, da to ni njena disciplina, saj ji kljub velikemu napredku drsalne tehnike še vedno ni uspelo povsem osvojiti.

Približno 50 tekmovalk se je v prvi del dvojnega zasledovanja v klasični tehniki podalo z zmernim tempom. Najboljšim je sledila tudi varovanka trenerja slovenske ekipe Ivana Hudača, ki je tekla med petim in petnajstim mestom. V toplem vremenu so sicer prireditelji še uspeli pripraviti progo, a je bila ta precej mehka in zato precej neprimerna za težje tekačice. Menjavo je Majdičeva opravila srednje hitro, saj je za najhitrejšo zaostala za nekaj več kot tri sekunde in po polovici tekme so bile vse tekmice za visoka mesta pred Slovenko.

V prosti tehniki se je hitro oblikovala dolga strnjena vrsta tekačic, ki jim je tempo nekaj časa narekovala Finka Aino Kaisa Saarinen, nato Bjoergnova, pa Neumannova in še kdo. Na 12,5 kilometra pa je močno pospešila prav Čehinja, ki se je s to tekmo poslovila od tekem svetovnega pokala. Neumannova je izkoristila vzpon in precej raztegnila kolono. Sledili sta ji zgolj obe Norvežanki. Ko je že kazalo, da bo Neumannova kariero zaključila z zmago, je najprej pospešila Johaugova, nato pa je Bjoergnova končno postavila stvari na svoje mesto in vknjižila drugo zmago v sezoni. Dvakratna zmagovalka svetovnega pokala je tako za Kuitunenovo, ki je bila tokrat šele 28., osvojila drugo mesto v skupnem seštevku. Tretje je pripadlo Neumannovi, odlična četrta pa je Majdičeva.

"Petri se je danes zelo poznala utrujenost. Do polovice je še nekako šlo, nato pa se je proga pokazala za pretežko. Veseli smo četrtega mesta v skupnem seštevku, prav tako pa nas veseli, da je končana izredno naporna sezona," je po današnji tekmi dejal trener Hudač.

"Seveda sem zadovoljna s sezono, če bi mi kdo pred njo dejal, da bom tako visoko uvrščena, ne bi tega samo podpisala, ampak bi za to dejansko plačala. Danes nisem mogla višje, poznale so se visoke temperature, sneg je bil razmočen, na takšnem pa jaz, ki sem malo težja, nimam možnosti. Sezona je bila fantastična, s trenerjem in serviserji smo dobro delali, šlo je za odlično sodelovanje, četrto mesto v skupnem seštevku je res velik uspeh za slovenski tek," pa je za televizijo Slovenija povedala slovenska šampionka.

V moški konkurenci ni bilo slovenskih predstavnikov

Moški so tekli dvakrat 15 km, četrtič v sezoni je zmagal Nemec Tobias Angerer, ki je tako le še potrdil zmago v skupnem seštevku. Drugo mesto je po ciljnem sprintu osvojil Šved Mathias Fredriksson, tretji pa je bil Francoz Emmanuel Jonnier. Slovenskih predstavnikov na tekmi ni bilo.

V nedeljo bodo v Falunu še štafetne preizkušnje, brez slovenskega zastopstva, nato pa bo sezona tudi uradno zaključena.