Zmaga za preminulo sestro

Ameriška teniška igralka Serena Williams je zmagovalka prvega letošnjega turnirja za grand slam v avstralskem Melbournu. V finalu je brez težav odpravila Rusinjo Marijo Šarapovo.

Objavljeno
27. januar 2007 10.45
Serena Williams
Melbourne - Ameriška teniška igralka Serena Williams je zmagovalka prvega letošnjega turnirja za grand slam v avstralskem Melbournu. Williamsova je v finalu zlahka s 6:1 in 6:2 odpravila Rusinjo Marijo Šarapovo in se tako veselila svojega osmega naslova za veliki slam v karieri. Zmaga je za Williamsovo toliko slajša, saj je ugnala prvo nosilko, poleg tega pa se je na turnir uvrstila šele kot 81. igralka, saj je minulo sezono zaradi poškodbe kolena precej turnirjev izpustila.

Petindvajsetletna Serena Williams je v svoji karieri nič kolikokrat slišala, da ne more osvojiti odprtega prvenstva Avstralije. Zaradi teh besed je v noči na soboto plačala Rusinja Marija Šarapova. Nepostavljena Williamsova, ki je na turnir prišla kot 81. igralka, je za svoj osmi veliki slam in skupno tretji v Avstraliji po letih 2003, 2005 in 2007, prav pometla z nasprotnico.

"To je bila čudovita zmaga, saj sem tolikokrat poslušala kritike. Toliko ljudi, ki so govorili same negativne stvari. Da nisem pripravljena, ko sem v resnici bila v življenjski formi. Saj pri meni je vedno tako, recite mi, da ne morem in pokazala vam bom, da se da. Zdaj sem resnično presrečna, da sem vsem tistim zlobnim jezikom pokazala, da nimajo prav, zdaj lahko visoko v zrak dvignem zmagovalni pokal," je po dvoboju povedala mlajša od teniških sester Williams, ki je solzna zmago poklonila leta 2003 ubiti polsestri Yetunde Price: "Zmago bi rada poklonila svoji sestri, ki je ni več med nami. Ime ji je Yetunde. Zelo jo imam rada. Ne želim jokati, ampak pred dnevi sem si rekla. Če mi uspe zmagati, bi rada zmago poklonila njej. Zatorej, hvala Tunde."

Serena Williams je s to zmago postala šele druga nepostavljena igralka, ki ji je uspelo na koncu premagati vse konkurentke. Prvi je to leta 1978 uspelo Chris O'Neill, ki se je v turnir podala kot 111. igralka. Po zgolj treh odigranih pripravljalnih turnirjih, potem ko je skoraj vso lansko sezono izpustila zaradi poškodovanega kolena, se bo zdaj povzpela na 14. mesto lestvice WTA, ta zmaga pa je po 15 odigranih turnirjih po dolgem času spet prva, nazadnje se je zmage veselila prav v Melbournu, ko je leta 2005 že osvojila naslov najboljše na vročem avstralskem soncu.

"Resnično sem trdno delala in nisem mislila, da moji rezultati kažejo pripravljenost. Na koncu se je vse skupaj odvilo tako, kot se mora, še posebej v zadnjem dvoboju. Mislim, da je bil ta eden boljših, vendar bi lahko bil še boljši, takšno je moje mnenje," je še dodala Williamsova, ki je po zadnjem "backhand winnerju", ki ji je prinesel zmago, od veselja v zrak vrgla lopar in od sreče padla vznak.

Šarapova tokrat ob svojem najhujšem porazu na turnirju za veliki slam, ni imela odgovora na odlično predstavo nasprotnice. "Nikoli je ne smeš podcenjevati. Vem, česa je sposobna in to je danes pokazala. Doslej je to že velikokrat bilo moč videti," pa je po dvoboju menila Šarapova, ki bo kljub porazu prevzela mesto številka 1 na teniški lestvici.

V konkurenci moških dvojic sta v finalu zmago slavila ameriška brata dvojčka Bob in Mike Bryan. Za svojo drugo zaporedno zmago na avstralskem turnirju sta s 7:5 in 7:5 premagala švedsko-belorusko navezo Jonas Bjoerkman - Maks Mirni. Za brata Bryan je to peti naslov za grand slam v karieri, avstralski turnir sta sicer v finalu izgubila leta 2004 in 2005, prvič pa sta se na tako velikem tekmovanju veselila ubranitve naslova. V finalu moških posameznikov se bosta danes ponoči za naslov merila prvopostavljeni Švicar Roger Federer in Čilenec Fernando Gonzalez.