Zmaga zdesetkane Olimpije

V 10. kolu EBEL so hokejisti Olimpije, ki so poleg Vnuka izgubili tudi napadalca Steva Kellyja, zabeležili prvo zmago v gosteh. Po podaljšku so na Madžarskem s 4:3 ugnali Albo Volan. Jeseničani so s 3:5 izgubili proti Beljačanom.

Objavljeno
07. oktober 2009 00.38
Siniša Uroševič, STA
Siniša Uroševič, STA
Beljak, Szekesfehervar - Uvodno kolo drugega kroga tekmovanja v odprtem avstrijskem hokejskem prvenstvu je slovenskima kluboma postreglo z več optimizma pred nadaljevanjem kot nekaj prejšnjih predstav. Zdesetkana Olimpija je na Madžarskem po 60 minutah iztržila točko, nakar je po podaljšku z golom Iva Jana zmagala. Jeseničani pa so zelo namučili vodilno moštvo lestvice v Beljaku, vodili po dveh tretjinah, brez točk pa ostali v napeti končnici. V petek obe naši moštvi igrata doma: v Tivoli prihaja VSV, v Podmežaklo pa Medveščak.

Pričakovanjenastopa jeseniškega moštva v tradicionalnem karavanškem derbiju ni bilo prav optimistično, saj so gostje pričakali tekmo na zadnjem mestu, tekmec iz Beljaka je na vrhu, v tej sezoni pa še ni doživel poraza na domačem ledu. »Toda nazadnje proti Madžarom nismo blesteli in za zmago z Jeseničani bomo morali pokazati več,« je v domačem tisku opozarjal slavljenec Günther Lanzinger, saj je prav včeraj praznoval 21. leto navzočnosti na avstrijski hokejski sceni. In kot bi se z usodo svojih ljubljencev sprijaznili tudi navijači iz Slovenije - sinoči jih je bilo v Beljaku le nekaj deset, v prejšnjih sezonah pa je bil prostor za gostujoče navijače ob nastopu železarjev pogosto pretesen ...

Pa vendarle se slovenski prvaki niso ustrašili svojega zadnjega mesta niti dosedanjih večinoma nekonkurenčnih predstav proti favoriziranim avstrijskim tekmecem. Obenem pa so nazadnje - ne glede na poraz - s Celovčani prikazali več lepe igre kot v prejšnjih preizkušnjah in tudi zato prav odločno štartali v današnjo tekmo. Sad takšnega pristopa je bil enakovreden boj proti favoritu, okronan povrhu z vodilnim golom. In zgodba bi bila za Gorenjce še precej lepša, ko bi ušli prav bolečemu virusu neučinkovitosti v trenutkih številčne premoči.

Omenjeni uvodni gol so resda zabili »pet na štiri«, a pri dvakratni prednosti dveh igralcev več so bili vnovič nezbrani in največkrat zelo nenevarni za beljaška vrata. Obenem pa je maloštevilnim privržencem gorenjskega moštva v dvorani vlivala upanje povsem spodobna igra ob enakovrednem razmerju moči na ledu in niti zasuk v izvedbi domače ekipe ni nagnal strahu v kosti železarjev. Njihova igra v drugi tretjini je bila sploh ena najbolj zbranih in povezanih v sezoni, Remarjev strel kot tudi natančna akcija s spretno postavitvijo Andreja Makrova pred vrati sta izid vnovič zasukala - to pot po jeseniških željah.

Podobno kot dva dni prej je pristop slovenskih prvakov obetal precej, a le malce ponujenega manevrskega prostora po napakah v jeseniški obrambni tretjini je orlom, kot pravijo beljaškim hokejistom, pomagalo k plenu in nadaljevanju zgodbe o nepremagljivosti v svojem gnezdu. VSV je tako ostal na vrhu prvenstvene razpredelnice, jeseniško moštvo prav na dnu, a tako kot na prejšnji domači tekmi s Celovčani spet z lučjo v mračnem predoru. Seveda pa bo ta hitro ugasnila, če ne bo več zbranosti v ključnih trenutkih, naj si bo pred svojimi ali tekmečevimi vrati. Jeseničani so na zadnjih dveh tekmah pokazali tudi precej dobrih lastnosti, a napočil je čas za nadgradnjo - nabiranje točk.

Ivo Jan za dve točki na Madžarskem

Hokejisti Olimpije so se sinoči na najlepši način oddolžili moštvu SAPA za nedavni poraz v zadnji minuti v Ljubljani. Začetek ni bil najboljši, saj so gostitelji iz prvega nevarnejšega napada premagali vratarja Norma Maracla, ko je zadel Artyom Vaszjunyin. A nadaljevanje je bilo boljše, najprej je domačega vratarja Tommija Satosaarija preizkusil Frank Banham, na 1:1 pa je v 9. minuti izenačil Igor Cvetek. Z naslednjimi goli je postregla zadnja tretjina, v kateri je v vrata gostiteljev stopil Zoltan Hetenyi. Začelo se je po željah domačih, ki so v 43. minuti s strelom skorajda z mrtvega kota presenetili Maracla. Toda po nekaj minutah pritiska zeleno-belih je Aleš Mušič kar z udarcem v zraku odbit plošček po strelu Mitchella pospravil za hrbet domačega vratarja. Le tri minute pozneje je bilo spet veselo na tribunah, ko je Arpad Mihaly z nekaj sreče ugnal Maracla za novo vodstvo. A so zadnjo besedo v rednem delu le imeli Slovenci, saj je Boštjan Goličič poskrbel za izenačenje in prvo točko Olimpije v tej sezoni na gostovanjih. Do druge so gostom pomagali kar Madžari sami. S prekrškom v 63. minuti so omogočili Ljubljančanom številčno prednost, ki jo je v gol za 4:3 in zmago v gosteh spremenil Ivo Jan z mojstrskim strelom.