Zmagala Neunerjeva in Bjoerndalen

Nemka Magdalena Neuner s četrto zmago v sezoni in Norvežan Ole Einar Bjoerndalen z desetim uspehom sta zmagovalca današnjih biatlonskih zasledovalnih tekem za svetovni pokal v Holmenkollnu.

Objavljeno
10. marec 2007 17.51
Holmenkollen - Nemka Magdalena Neuner s četrto zmago v sezoni in Norvežan Ole Einar Bjoerndalen z desetim uspehom sta zmagovalca današnjih biatlonskih zasledovalnih tekem za svetovni pokal v Holmenkollnu na Norveškem. Do točk so prišli tudi štirje slovenski tekmovalci. V ženski konkurenci je bila Teja Gregorin 16., Tadeja Brankovič 21. in Andreja Mali 30., v moški pa Klemen Bauer 27. Nastopila sta še dva slovenska tekmovalca. Dijana Grudiček je bila 32., Janez Marič pa med moškimi 39.

Pri moških najboljši Bjoerndalen

V moški konkurenci so gledalci na nordijskem centru v Hollmenkollnu videli dva kralja - državnega Haralda in biatlonskega Oleja, zaradi katerega je prišel Harald. Tekma v moški konkurenci je bila zanimiva do tretjega streljanja. Po prvem sta imela Francoz Raphael Poiree in Rus Dimitrij Jarošenko 23 sekund prednosti pred Nemcem Greisom in Bjoerndalnom, ki sta znana kot močna v smučini, vsi ostali pa so bili že toliko zadaj, da so morali čakati na napake vodilnih. Prvi je grešil Poiree, ki je moral po drugem streljanju leže dvakrat v kazenski krog, Jarošenko je po kazenskem krogu vodil 10 sekund pred Bjoerndalnom in 15 pred Greisom, ko pa sta morala Jarošenko in Greis po tretjem streljanju v kazenski krog, je bilo jasno, da ima Bjoerndalen kazenski krog prednosti, v ozadju pa se je vnel boj za drugo mesto.

Prav na koncu je 33-letni Bjoerndalen potrdil zmago s še četrto ničlo na strelišču, Poiree in Greis sta morala enkrat v kazenski krog in se udarila za drugo mesto, kjer je imel več moči Francoz, Jarošenko pa je zgrešil kar dvakrat in ostal mu je le boj z rojakoma Ivanom Čerezovom in Sergejem Rožkovom ter Avstrijcem Friederichom Pinterjem za četrto mesto. Zanimivo je v svetovnem pokalu, kjer so v vodstvu najboljši trije z današnje tekme, a v obratnem vrstnem redu - Greis (730 točk), Poiree (663) in Bjoerndalen (618).

Konstantna forma Bauerja

Konstantno se v točke svetovnega pokala na zadnjih tekmah sezone uvršča Klemen Bauer. Slednji je tekmo imenitno začel in po prvem streljanju z ničlo napredoval s 23. na 17. mesto, kasneje pa je zbral štiri kazenske kroge, a je z odličnim tekom kljub temu osvojil 28. mesto. Janez Marič je imel velik zaostanek že po četrtkovi tekmi, saj je tekmo začel kot 55., kljub trem kazenskim krogom pa je s hitrim tekom napredoval na 39. mesto, samo v zadnjem krogu je v smučini pridobil pet mest.

Trojna zmaga za Nemke

Neunerjeva je tokrat izkoristila napako Henklove pri zadnjem streljanju. Tekmovalki sta bili praktično v vodstvu od starta do cilja. Najprej Neunerjeva, ki je izkoristila en kazenski krog Henklove, ko pa je 20-letna dvakratna svetovna prvakinja morala po tretjem streljanju trikrat v kazenski krog, je vodstvo prevzela Henklova, ki je vodila že prednostjo 46 sekund, na 53 sekund pa se je vodilnima približala rojakinja Kati Wilhelm. Na zadnjem streljanju je Henklova zavila v kazenski krog in prednost pred Neunerjevo se je zmanjšala na pet sekund, pred Wilhelmovo pa na 12. O zmagovalki sta na koncu odločali le 20-letna Neunerjeva in Henklova, prva pa je imela v zaključnem finišu več moči. Med najbolj zadovoljnimi pa je bila Wilhelmova (799 točk), ki v boju za skupno zmago v svetovnem pokalu spet prepričljivo vodi pred Švedinjo Anno Carin Olofsson (754), saj je bila slednja v soboto le 26. Henklova je tretja (739).

Do točk tudi tri Slovenke

Slovenke so imele po sprintu lepo izhodišče, posebej lepo pa je kazalo po prvem streljanju, ko je Gregorinova napredovala na peto mesto, Malijeva na 18. in Brankovičeva na 19., saj so vse zadele vse tarče, Grudičkova pa je trikrat zavila v kazenski krog. Po drugem so morale Slovenke "ekipno" po enkrat v kazenski krog, Gregorinova je zdrsnila na osmo mesto, Malijeva na 21. in Brankovičeva na 24. Do konca so se napake nadaljevale, kljub temu pa je trojica prišla do novih točk, močno pa se jim je približala tudi Grudičkova, ki pa v zadnjem krogu ni imela dovolj moči, da bi ubranila 29. mesto po streljanju.

V nedeljo bosta v Holmenkollnu na sporedu tekmi s skupinskim startom.