Zmagovalci domačega pokala v ligo prvakov

Zmagovalci domačih nogometnih pokalnih tekmovanj bi lahko v bodoče namesto v pokalu UEFA sodelovali neposredno v kvalifikacijah za ligo prvakov. V kolikor bi bil predlog sprejet, bo treba spremeniti dosedanji sistem kvalifikacij lige prvakov.

Objavljeno
29. marec 2007 20.30
Michel Platini
Bruselj - Zmagovalci domačih nogometnih pokalnih tekmovanj bi lahko v bodoče namesto v pokalu UEFA sodelovali neposredno v kvalifikacijah za ligo prvakov, je sporočil William Gaillard, posebni svetovalec predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA) Michela Platinija. O omenjenemu predlogu se bo razpravljalo v mesecu juniju in v kolikor bi bil sprejet, bo potrebno spremeniti dosedanji sistem kvalifikacij lige prvakov.

UEFA želi povrniti pomembnost nacionalnega pokalnega tekmovanja

"Želimo, da bi s tem nekako povrnili pomembnost nacionalnega pokalnega tekmovanja, ki je v zadnjem obdobju na žalost postal precej manj pomembno tekmovanje. Če bi si zmagovalec pokala zagotovil nastop v ligi prvakov tudi v domačem prvenstvu, to mesto ne bi dobil drugouvrščeni v pokalnem tekmovanju, ampak prvi naslednji iz domačega prvenstva. Samoumevno je tudi naslednjo dejstvo; če bi si zmagovalec pokala zagotovil mesto v kvalifikacijah, bi to pravico izgubilo eno moštvo, ki si je po prejšnjih pravilih to mesto izborilo skozi državno prvenstvo," je še dejal Gaillard in dodal, da so omenjeno idejo podprli že nekateri klubski velikani, kot so Barcelona, Bayern in Glasgow Rangers, medtem ko se še nihče ni izjasnil proti njej.