Zmaji in železarji drevi po potrditev nedeljskih zmag

Potem ko sta oba slovenska kluba v hokejski ligi EBEL v nedeljo prvič odnesla ves plen, ju danes ob 19.15 v Tivoliju in Podmežakli čaka nov zahteven preizkus. Olimpija bo gostila bogataše iz Salzburga, Jesenice pa »slovenski« Dunaj.

Objavljeno
22. september 2009 12.59
Siniša Uroševič, Peter Zalokar
Siniša Uroševič, Peter Zalokar
Po Kellyjevem prihodu še več optimizma

Marec 2008. V srcih Olimpijinih hokejskih privržencev bo za vekomaj ostal posebej zapisan, saj so se takrat njihovi ljubljenci v svoji prvi sezoni nastopa v odprtem avstrijskem prvenstvu senzacionalno uvrstili v finale in tam izgubili po hudem boju ter prav tako svoji hudi administrativni napaki s krepko favoriziranim Salzburgom.

Pravzaprav odtlej dvoboji ljubljanskega kluba z najbogatejšim avstrijskim ohranjajo poseben naboj, prav vroče naj bi bilo na tivolskem ledu tudi danes: Olimpija lahko po odlični zadnji tretjini v nedeljo proti KAC samozavestno pričakuje tekmo, Salzburg je na Dunaju izpustil lepo priložnost za točki …

Seveda si bodo pri salzburškem moštvu po najhitrejši poti prizadevali nadomestiti zamujeno, moštvo pod vodstvom najbolj cenjenega trenerja lige Pierra Pagéja (v NHL Minnesota, Quebec, Calgary, Anaheim, v Švici Ambri Piotta, v Nemčiji pa Berlin Eisbären) bo zagotovo odločno napadlo že drevi. V taboru z najvišjim proračunom, med šest in sedem milijonov evrov na sezono, so sicer pred to sezono krepko spremenili ekipo.

»To za njih ni nič novega, toda očitno vedno sestavijo zelo konkurenčno ekipo. Za nas je seveda najpomembneje, da smo si z zmago proti KAC vrnili zbranost in samozavest. Lepo bi bilo na domačem ledu nadaljevati v tem slogu tudi danes,« pravi Olimpijin reprezentant in v nedeljo strelec vodilnega gola na tekmi Aleš Mušič.

Sicer pa je predstava med »zmaji« iz Ljubljane in Celovca – obe mesti povezuje enak simbol – razkrila marsikaj. Ljubljansko moštvo namreč kaže obrise konkurenčnosti. Raven izpred dveh sezon je še oddaljena, toda Norma Maracla v vratih tudi stroka že primerja z nepozabnim Alexom Westlundom, učinkovitost Franka Banhama navdušuje navzoče iz tekme v tekmo, Ivo Jan po svojih sposobnostih ostaja med vodilnimi napadalci lige.

Toda pred trenerjem Danyjem Gelinasom je še precej dela. Dvoboj proti Salzburgu bo zahteval obilo zbranosti, Olimpija bo potrebovala nekaj svojih napadalnih minut že prej kot v zadnji tretjini, ko je sicer nazadnje strla tekmeca.

Optimizmu pa botruje tudi prihod Steva Kellyja. Nekdanji up iz NHL se je že ob svoji tivolski premieri predstavil z golom in podajama. »Za začetek je dobro, a do želenega tekmovalnega ritma mi manjka še vsaj pet ali šest tekem. Morate vedeti, da prvič v svoji 13-letni karieri poklicnega hokejista nisem sodeloval pri skupnih pripravah moštva pred sezono, zato se moram še navaditi na soigralce in način igre. Pri priči pa sem opazil, da je tu precej obetavnih hokejistov, raven igre v avstrijski ligi je pravzaprav podobna Nemčiji, kjer sem nekoč igral,« je dejal Olimpijin novinec, pred katerim je po uspešni premieri novi izziv na vrsti že danes.

Pa ne le zanj – skalp Salzburga mika prav vse v zeleno-belem taboru!

Ildar Rahmatulin: V tej ligi favoritov ni

Jesenice – V dveh tednih nove sezone so bili jeseniški hokejisti vajeni prejemati zadetke v serijah. Na prvih treh tekmah OP Avstrije so kot po pravilu dobivali gole v igri z igralcem manj. V nedeljo so stvari obrnili na glavo. Proti Madžarom so zmagovalca odločili v minuti in 12 sekundah, ko so trikrat zatresli mrežo. V zadnji tretjini so trikrat izkoristili prednost igralca več in po 6:2 vknjižili prvi par točk.

To je dobra napoved pred nocojšnjim gostovanjem Dunajčanov, za katere igra trojica bivših »železarjev« – Aleš Kranjc ter Marcel in David Rodman. Zadnji je v nedeljo z golom v podaljšku dokončal popoln zasuk v dvoboju s Salzburgom.

Jeseničani so proti SAPA Fehervar prikazali preveč nihanja v igri, od začetniških napak do vrhunskih potez. Na veselje navijačev, ki so do 50. minute, ko je na semaforju pisalo 2:2, trepetali za zmago, je bilo tokrat slednjih vendarle več.

»Igra še ni bila prava. Preveč smo 'plavali'. Še najbolj sem vesel, da se nam je odprlo v napadu z igralcem več. Proti Dunaju pričakujem boljšo igro,« se ni želel kaj veliko ozirati nazaj trener Ildar Rahmatulin, ki se prav tako ne ukvarja z močjo naslednjega tekmeca: »Stanje na lestvici me čisto nič ne zanima. Dunaj je slabše začel, a bo vse močnejši. V bistvu me niti ne zanima, s kom igramo. Sezona je dolga in vedno gremo po zmago. Presenečenj v tej ligi ni, vsak lahko premaga vsakega. Kdo je zdaj na vrhu, je povsem nepomembno. Pomembno bo, kje bo ob koncu

Po neprepričljivem začetku so se zbudili tujci. Sodelovali so pri petih od šestih golov. Jan Golubovski je bil štirikrat podajalec, med strelce so se vpisali še Alexander Dück, Andrei Makrov in Andrej Troščinski. Ob prvi zmagi ni sodeloval le vratar Boris Tortunov, ki ga je uspešno zamenjal Gaber Glavič.

»Seveda sem vesel, da se jim je odprlo. Toda že večkrat sem poudaril, da tujci niso tukaj, da bi odločali tekme. So zgolj nadomestek. Treba je bilo nekako zakrpati luknje, potem ko je večina najboljših igralcev odšla drugam,« je pritisk na okrepitve iz svojega vzhodnega bazena zmanjšal »Ramo« in ključ za zmago proti Madžarom videl v motivaciji: »Zmagali smo zato, ker smo si to bolj želeli. Isti pristop pričakujem proti Dunaju

Velikega bremena se je znebil tudi strelec petega gola Sabahudin Kovačevič: »Tudi če smo pred tekmo govorili, da ni panike, to ni bilo čisto res. Panika je bila. Nujno je bilo treba zmagati. Zaradi velike želje smo na začetku igrali na silo. Steklo nam je šele ob koncu. Dunaj? V Podmežakli smo vedno favoriti mi.«

Dunajčani so pred štartom lige odkrito napovedovali naslov prvakov, na prvih dveh tekmah pa doživeli poraza v svoji dvorani Albert Schultz. Kaj kmalu bi se jim to ponovilo v tretje, saj so v nedeljo po dveh tretjinah proti Salzburgu zaostajali z 1:4. Nato pa s tremi goli izsilili podaljšek, ki ga je po 57 sekundah odločil David Rodman. Pred tem je bil podajalec pri dveh golih in bo tudi nocoj nevarnost za jeseniška vrata: »Imeli smo težak štart, vendar se počasi prebujamo. Težko bi napovedal razplet dvoboja, saj jeseniške ekipe praktično ne poznam. Vem le, da bo tekma zanimiva

Pari 5. kola (vse danes ob 19.15): Tilia Olimpija – Salzburg, Acroni Jesenice – Vienna Capitals, Medveščak – Graz 99ers, VSV – Linz, SAPA Fehervar – KAC.

Vrstni red: VSV 8, Linz 7, Medveščak 6, Graz 99ers, Tilia Olimpija, Vienna Capitals po 4, Salzburg, Acroni Jesenice po 3, KAC, SAPA Fehervar po 2.