Zmaji in železarji iz Avstrije sklonjenih glav

Tako kot pred tednom tudi današnji petkov večer ni bil vesel za ljubitelje slovenskega hokeja, saj sta se tako Tilia Olimpija kot Acroni Jesenice v domovino vrnila s prazno malho.

Objavljeno
26. september 2009 00.06
P. Z.
P. Z.
Salzburg, Gradec - Olimpija je po dveh domačih zmagah izgubila v Gradcu in nadaljevala niz porazov na gostovanjih. Jesenice pa niso zmogle prekiniti črne tradicije v salzburškem Ljudskem vrtu, kjer tudi na začetku četrte sezone v EBEL še niso zmagale.

Norm Maracle čarobno palico pozabil doma

Olimpija je za razliko od gostovanj v Beljaku in Zagrebu vsaj zatresla mrežo tekmeca. Toda v Gradcu tudi trije goli niso bili dovolj za prvo točko. Potem ko je proti Salzburgu izkoristila prve štiri izključitve tekmeca, je Olimpija tudi danes na začetku dobro igrala ob številčni prednosti in z goloma Aleša Mušiča in Franka Banhama izničila vodstvi domačih.

Ko je na začetku druge tretjine za 3:2 z modre črte mrežo razparal branilec Remi Royer, je peščica slovenskih navijačev že pomislila, da bodo »zmaji« iz vroče dvorane Liebenau odnesli celo kožo. Toda to je bil račun brez krčmarja. Avstrijci so v manj kot treh minutah zasukali izid in si zagotovili dve točki.

Junak prejšnjih dveh zmag, vratar Norm Maracle, tokrat ni imel čarobne palice in je prejel štiri zaporedne gole. Po 6:3, ko je »hat-trick« dokončal Warren Norris, je bil že pošteno na tleh in ga je v 53. minuti zamenjal Aleš Sila. A takrat je bilo že vsega konec in Olimpija se je morala sprijazniti s tretjim porazom na tujem. Ob koncu so popustili živci Kevinu Mitchellu, ki je po pretepu s Christopherjem Harandom moral predčasno pod prho. Pri Ljubljančanih tokrat v moštvu ni bilo novinca Steva Kellyja, ki bo zaradi poškodbe hrbta odsoten vsaj tri tedne.

Jeseničani so jo še dobro odnesli


»Železarji« so pričakovano klonili v Mozartovem mestu, ki se ponaša z desetkratnim proračunom, kot ga imajo sami. Tudi tradicija jim ni govorila v prid, saj so tam do današnje tekme izgubili vseh 13 dvobojev. Le dvakrat so izvlekli točko.

Tokrat ji niso bili blizu. Znova je bila usodna druga tretjina, v kateri so v razmaku manj kot dveh minut prejeli dva gola. Kapetan Tomaž Razingar je obudil nekaj upanja z golom za znižanje zaostanka na 1:3, a to je bilo tudi vse. »Rdeči biki« so tudi v zadnjem delu na hitro dvakrat premagali Borisa Tortunova, ki je tokrat dobil prednost pred Gabrom Glavičem. Razmerje v strelih pove vse o razmerju moči – 50:19.

Na drugih dveh tekmah je Linz s tremi goli Roba Shearerja premagal madžarske prvake in se zavihtel na drugo mesto. Branilec naslova prvaka KAC pa je v drugi četrtini zlomil odpor novincev iz Zagreba in s 7:0 zacelil rane po dveh bolečih porazih v Ljubljani in Szekesfehervaru.

Slovenska kluba bosta jutri imela prednost domačega ledu in bosta skušala ponoviti zadnjo popolno nedeljo. Olimpija bo favorit v dvoboju z nekdanjo Albo, v Podmežakli pa za karavanški derbi med zadnjim in prvim na lestvici tega ne bi mogli trditi.

Graz 99ers    6 (2, 2, 2)
Tilia Olimpija    3 (2, 1, 0)


Dvorana Liebenau, gledalcev 3000, sodniki Potocan, Hollenstein in Newerkla (vsi Avs).
Strelci: 1:0 – Norris (Healey, Iberer, 6), 1:1 – Mušič (Jan, 14 – PP), 2:1 – C. Harand (Cullen, Paré, 15), 2:2 – Banham (Royer, Mitchell, 20 – PP2), 2:3 – Royer (Jan, Yarema, 25), 3:3 – C. Harand (Paré, Woger, 31), 4:3 – Norris (Healey, Day, 34 – PP), 5:3 – P. Harand (Herzog, 46), 6:3 – Norris (Healey, Day, 53).
Kazenske minute: Graz 99ers 18; Tilia Olimpija 12 + 20.

Salzburg    5 (1, 2, 2)
Acroni Jesenice    1 (0, 1, 0)


Dvorana v Ljudskem vrtu, gledalcev 2000, sodniki Falkner, Erd in Hütter (vsi Avs).
Strelci: 1:0 – Trattnig (Latusa, 12 – PP), 2:0 – Latusa (Welser, 29), 3:0 – Siklenka (Wilson, Filewich, 31 – PP), 3:1 – Razingar (Troščinski, 35), 4:1 – Koch (Regier, Gergen, 55), 5:1 – Ulmer (Wilson, Trattnig, 57).
Kazenske minute: Salzburg 2; Acroni Jesenice 12.

Drugi izidi 6. kola
– Linz : SAPA Fehervar 3:0 (1:0, 2:0, 0:0; Shearer 3), KAC : Medveščak 7:0 (0:0, 4:0, 3:0; Hager 2, Furey, Brown, Schneider, Brandner, Tory), odigrano v četrtek – Vienna Capitals : VSV 5:2; vrstni red: VSV 10, Linz 9, Graz 99ers in Vienna Capitals po 8, Medveščak 7, Tilia Olimpija 6, Salzburg in KAC po 5, SAPA Fehervar 4, Acroni Jesenice 3; pari 7. kola, nedelja  ob 18.00: Tilia Olimpija – SAPA Fehervar, Acroni Jesenice – VSV, Salzburg – Linz, Graz 99ers – KAC.