Zmaji po med v medvedji brlog

Slovenska kluba v avstrijski ligi sta imela po nedeljskem večnem derbiju, ki ga je presenetljivo gladko dobila Olimpija, dovolj časa za razmislek o opravljenem delu v prvih dveh kolih. Od danes časa za globoke analize ne bo več.

Objavljeno
18. september 2009 13.22
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana, Jesenice - Do 20. oktobra hokejisti ne bodo več imeli prostega torka, 13 tekem bodo odigrali v napornem ritmu petek-nedelja-torek. Na današnji gostovanji se odpravljajo z različnih izhodišč. Ljubljančani bodo skušali potrditi odmevno zmago iz Tivolija in okrepljeno samozavest unovčiti pri vročih novincih iz Zagreba, Jeseničani po dveh spodrsljajih hrepenijo po zmagi v Gradcu, ki bi bila najboljša napoved za nedeljski debi pred domačimi navijači.

Olimpija bo v razprodanem Domu športov branila slovensko čast proti Medveščaku, ki je v prvem kolu v podaljšku na kolena spravil slovenske prvake iz Gorenjske. Hrvate je po skoraj 20 letih, odkar so osvojili naslov prvakov v nekdanji Jugoslaviji, zagrabila hokejska mrzlica. Olje na ogenj sta prilili uvodni zmagi, ki sta nakazali, da so v Zagrebu preko poletja dobro nakupovali (in delili državljanstva). Če je bilo uspeh proti Jesenicam mogoče pripisati tudi evforiji ob vstopu v odmevno tekmovanje, pa je bila zmaga v Linzu, kjer Olimpija in Jesenice le redko osvajata točke, češnja na torti.

A Ljubljančani so odločeni, da bodo »medvedom« ukradli med iz njihovega brloga. Predstava na derbiju je potrdila, da je ekipa dobro telesno pripravljena in da nosilci igre prihajajo v formo. To še zlasti velja za dvakratnega strelca Franka Banhama. Začetna trema je očitno preteklost za vratarja Norma Maracla. »Zmaje« sta za nameček v tem tednu okrepila še dva tujca. Remi Royer bo krstni nastop dočakal nocoj, nekdanji obetavni »enhaelovec« Steve Kelly pa v nedeljo v Tivoliju proti prvakom iz Celovca.

Royer bo zaigral v branilskem paru z Andrejem Tavžljem, ki je v nedeljo igral skupaj z Igorjem Cvetkom. »Za nama sta samo dva skupna treninga, vendar sem takoj opazil, da je dobro pripravljen. Gre za tipičnega kanadskega branilca, trdega in neizprosnega. Proti Jesenicam se je sicer izkazalo, da smo tudi domači igralci vredni zaupanja. Verjamem pa, da bo naša obramba z njim še pridobila,« je novega partnerja lepo sprejel Tavželj, ki se veseli dvoboja z Medveščakom, s katerim se je Olimpija na domači pripravljalni tekmi razšla z 2:2: »Prihod Medveščaka v EBEL je odprl še dva derbija: Olimpija – Medveščak in Jesenice – Medveščak. To je dobro za hokej, še posebej za našo regijo. Hrvati imajo kakovostne igralce, v vratih zanesljivega Roberta Kristana. Po dveh zmagah so v sedmih nebesih. A tudi mi smo željni dokazovanja. Mislim, da je ključ do zmage v disciplinirani igri. Če bomo zdržali njihov uvodni pritisk, bomo opravili večino dela. Pričakujem malo golov.« Kakšen manj utegne v zagrebško mrežo prileteti ob morebitni odsotnosti Iva Jana, ki ga zaradi bolezni ni bilo na včerajšnjem treningu.

Rebolj: Čas je za prvo zmago

Če so zeleno-beli zelo zadovoljni z igro v obrambi, pa to ne velja za rdeče iz Podmežakle, ki so na uvodnih dveh tekmah v Zagrebu in Ljubljani prejeli deset golov, od tega šest v uvodnih minutah druge tretjine. Za boljše nadaljevanje se bodo morali izogniti luknjam v zbranosti.

»Že trikrat se nam je zgodilo, da smo na začetku druge tretjine prejeli tri zadetke. Ob omenjenih tekmah tudi proti KAC pred sezono. To težavo moramo takoj odpraviti. Le redko bomo lahko nadoknadili visok zaostanek, kot smo ga v Zagrebu. Rešitev je v zbrani in disciplinirani igri vseh 60 minut ali še pet več,« je razmišljal najizkušenejši branilec v »železarskih« vrstah Miha Rebolj, ki računa, da bo gostovanje v Gradcu uspešnejše od uvodnih dveh: »Že ob prvem pogledu na tekmovalni spored smo se zavedali, da nas čaka težak štart. Doslej smo osvojili le točko, lahko bi še kakšno več. Čaka nas močan nasprotnik. Gradec je še posebej nevaren na svojem ledu. Tam nam je vselej povzročal težave, tudi ko je imel nekonkurenčno moštvo. Zdaj se je močno okrepil in bo želel čim prej pozabiti na poraz v zadnjem kolu. To kajpak velja tudi za nas. Zmago zelo potrebujemo. Mislim, da je zanjo že skrajni čas. Nočemo se svojim navijačem prvič predstaviti na zadnjem mestu