Zmaji po vzhodnoevropsko strli rusko šolo

Uvodni derbi sezone za prvenstvene točke med večnima tekmecema iz Tivolija in Podmežakle je skorajda do vrha napolnil tribune pod Rožnikom, vrhunske igre pa ni ponudil.

Objavljeno
15. september 2009 13.31
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana - Obe spoznanji še zdaleč nista presenetljivi. Štart v sezono 2009/10 s prihodom novih igralcev na slovenske ledene ploskve kot tudi lakota po mičnih dogodkih v metropoli sta botrovala zanimanju, ta čas pa sta moštvi daleč od vrhunskosti. Olimpija pač ni na svoji ravni iz najboljših dni pod vodstvom Mika Posme, na Jesenicah pa nimajo več tako raznovrstne palete reprezentantov. Štejeta pa točki in ti sta za »mir v hiši« ostali v ljubljanskem taboru.

Kdo je favorit? Klasičen odgovor na večno vprašanje zveni približno tako: derbi je ne glede na formo kot tudi stanje na lestvici vedno nepredvidljiv. Že, že – toda to pot je »utrip« spremljevalcev hokejske igre, tudi tistih zeleno-belega srca, več možnosti pripisoval gostom z Gorenjskega. V mislih je pač ostajala nepričakovano prepričljiva predstava Jeseničanov na blejski poletni ligi (7:1), tudi v prvem kolu so na gostovanju v Zagrebu osvojili vsaj točko in igrali precej živahneje od ljubljanskega moštva, ki je ostalo praznih rok v Beljaku.

»Prav zato je bil za nas ta derbi silno pomemben, saj smo že čutili breme pomembnosti tekme. Seveda uvodne predstave niso še usodne, toda prvenstva ni dobro začeti s porazoma,« se je pred tekmo zavedal Dany Gelinas, trener ljubljanskih hokejistov, med katerimi je zdaj novinec branilec Remi Royer, pričakovati pa gre prihod še enega napadalca. Olimpijin napad sicer na nedeljski večer štiritisočglavi množici ni ponudil presenečenja – Frank Banham ostaja najzanesljivejši adut, dolgoletna domača reprezentanta opravljata svoje poslanstvo: nepredvidljivost Tomaža Vnuka tekmecem vselej povzroča težave (prav po prekršku nad njim je Olimpija zabila vodilni gol), na Iva Jana se plošček zlahka prilepi, njegove akcije navdušujejo stroko kot navijače in le vprašanje časa je, kdaj bo v svojem prepoznavnem nizu začel zabijati gole.

Toda velika zmagovalka nedeljske tekme, kar zadeva Olimpijino moštvo, je obrambna zasedba. Resda so po koncu tekme vratarja Norma Maracla razglasili za najboljšega na ledeni ploskvi (menimo, da bi si to lovoriko to pot bolj zaslužil Banham), a levji delež k zmagi s 4:1 so prispevali njegovi soigralci v obrambi. Tekmečevih nevarnih akcij in strelov je bilo bore malo, spominjamo se nekaj zaporednih poskusov v bližini domačih vrat sredi prve tretjine, za konec je sledil še prodor Toma Hafnerja, toda aktivno zapiranje manevrskega prostora v svoji tretjini je to pot nagnilo tehtnico uspeha na Olimpijino stran.

Pravzaprav je strnjena domača obrambna igra spominjala na vzhodnoevropski slog, h kakršnemu so se vrnili v Podmežakli. Toda očitno je bil izziv zmage po slabem beljaškem štartu zares močan, tudi spomin na lanski porazni štart v ligi (0:7 s Salzburgom, 0:4 z Innsbruckom) je strnil tivolsko slačilnico.

»Še kako dobro se spominjajo teh črnih uvodnih dni prejšnje sezone, zato smo se za ta derbi dejansko zbrali, da se nam ne bi pripetilo kaj podobnega,« je poudaril ljubljanski Gorenjec, branilec Andrej Tavželj. Po odhodu Žige Pavlina in nazadnje Erica Wernerja je zdaj njegov soigralec v branilskem paru Igor Cvetek. »Prav pohvaliti ga moram, res igra zbrano, le želim mu, da bi bilo tako tudi v prihodnje,« je še pristavil reprezentant iz Kovorja pri Tržiču.

Prav zbranost pa to pot ni bila odlika jeseniškega moštva. »Ne, nikakor ne! Poglejte, v avstrijski ligi smo že dodobra spoznali, da te k uspehu pripelje le 110-odstotni pristop. Pred leti, ko smo nastopali v nižje kakovostnih tekmovanjih, je bilo vendarle drugače. Zato si ne smemo več privoščiti takšne nezbranosti kot tokrat v Tivoliju,« se dobro zaveda Gaber Glavič, drugi čuvaj mreže Acronija Jesenic, ki pa je še prav dobro reševal usodo moštva, potem ko je po štirih prejetih golih Boris Tortunov zapustil vrata. Slednji je ta čas tarča kritik privržencev, tudi stroka zagotovo po njegovih prejetih 10 golih (6 v Zagrebu, 4 v Ljubljani) ne sme biti spokojna, pa četudi še zdaleč ni on edini krivec. Sicer je doslej med vsemi novinci na Jesenicah največ pokazal Estonec Andrej Makrov, vrzel po odhodu reprezentančne trojke D. Rodman-Hebar-M. Rodman pa je že boleča …

Olimpija bo v petek v 3. kolu gostovala pri vročem Medveščaku, Jeseničani pa bodo prvo zmago skušali vknjižiti pri prenovljenemu Gradcu.