Zmaji samozavestno podvigom naproti

Bečirovič, Slokar, Vidmar, Ožbolt, Ilijevski, Golubović in druščina naj bi bili jamstvo, da bo Union Olimpija po nekaj neuspešnih sezonah spet bližje vrhu evropske košarke. Toda glavni cilj Zdovčevi »zmajev« je nastop na Final 4 v ligi NLB.

Objavljeno
25. september 2009 16.19
P. Z./STA
P. Z./STA
Ljubljana - Najuspešnejši slovenski košarkarski kolektiv Union Olimpija bo v prihodnji sezoni na svoje tekme bržčas privabil kakšnega gledalca več kot v minuli sezoni. Pa ne le zaradi reprezentančne košarkarske mrzlice, ki še ni prav potihnila, temveč tudi zaradi nekaterih zvenečih okrepitev, na čelu s Sanijem Bečirovičem.

Ob Bečiroviću je vodstvo kluba v "zadnjem trenutku" medse zvabilo tudi reprezentanta Uroša Slokarja. "Akcija Poljska je za mano. Zdaj sem že povsem osredotočen na klubsko sezono. Glavni cilj je, čim prej se uigrati. Potrebujemo nekaj časa, saj smo po večini mladi igralci, z ne toliko izkušnjami, kot jih ima denimo Sani," je na uradni predstavitvi ekipe v Ljubljani dejal Slokar.

Z njim, Bečirovićem, Sašom Ožboltom, Jako Klobučarjem, Vladom Ilievskim in drugimi želi ljubljanski klub osvojiti tako državno prvenstvo kot pokal, za evroligo klubsko vodstvo še ni izdalo konkretnih ciljev, prioriteta pa bo liga NLB, kjer si "zmaji" želijo na zaključni turnir. Obračun za prvo lovoriko pa Ljubljančane čaka že to nedeljo, ko se bodo na Ježici borili za superpokal z Elektro Esotech.

"V zadnjem času me ni bilo zraven, zato se zahvaljujem pomočnikom, da so prevzeli delo in pripravili ekipo na novo sezono. Imamo konkurenčen kader, prosil pa bi za malo potrpljenja, saj se vsi igralci še niso vključili in bo treba pač nekaj časa, da zadihamo skupaj. Sezona se bo začela hitro, imamo težak razpored, toda dali bomo maksimum od prve tekme dalje. Še nekaj časa gotovo ne bom vedel, kako iz vsakega posameznika izvleči največ. To je proces, ki traja. Ampak tekme si sledijo hitro in vsako bomo igrali na zmago. Fantje so motivirani, kar je bil tudi pogoj za pridružitev Olimpiji," je povedal glavni trener ekipe Jure Zdovc, ki pravi, da je trenutni kader tudi bolj ali manj dokončen: "Pustimo en odstotek možnosti za kakšno spremembo, toda drugače je to to."

Glavni zvezdnik ekipe bo bržčas Bečirovič, ki se zaenkrat med "zeleno-belimi" odlično počuti. "Zelo sem vesel, da smo se hitro dogovorili. To kaže, da se klub stabilizira in da pluje v pravo smer. Ekipa je konkurenčna, vendar bo treba nekaj potrpljenja, kar pa ni izgovor za morebitne slabše izide na začetku. Vsi bomo namreč šli 'na polno' od prve žoge naprej. Realno moč ekipe pa bomo lahko ocenili šele čez čas," pravi Bečirovič, lanski MVP rednega dela evrolige z Romo.

Razpoloženje v klubu je vedno odvisno tudi od finančnega stanja, ki pa naj bi bilo po besedah predsednika Dušana Mitiča dobro: "Za minulo sezono smo že izpolnili od 85 do 90 odstotkov vseh obveznosti. Torej je tudi uprava trdo delala v poletnih mesecih. Proračun kluba bo več kot 1,5 milijona evrov, točne številke pa ne bom izdal. Večino tega proračuna že imamo zagotovljenega, del pa je obljubljenega. Malo pač moraš tvegati, toda kdor ne riskira, ne profitira."

Seznam igralcev Uniona Olimpije za sezono 2009-2010:

 4 Milorad Šutulović, 196 cm, branilec, Črna gora, 1990
 6 Vlado Ilievski, 188 cm, branilec, Makedonija, 1980
 7 Sani Bečirovič, 195 cm, branilec, Slovenija, 1981
 8 Jaka Klobučar, 198 cm, branilec, Slovenija, 1987
 9 Edin Bavčić, 210 cm, krilni center, BiH, 1984
10 Dušan Djordjević, 193 cm, branilec, Srbija, 1983
11 Pawel Kikowski, 193 cm, branilec, Poljska, 1986
12 Nemanja Aleksandrov, 210 cm, krilni center, Srbija, 1987
13 Gašper Vidmar, 210 cm, center, Slovenija, 1987
15 Uroš Slokar, 210 cm, krilni center, Slovenija, 1983
20 Dejan Radojević, 213 cm, center, Srbija, 1989
21 Vladimir Golubović, 212 center, Črna gora, 1986
31 Sašo Ožbolt, 191 cm, branilec, Slovenija, 1981
44 Matt Walsh, 197 cm, krilo, ZDA, 1982

Strokovni štab: Jure Zdovc (glavni trener), Zoran Martič (pomočnik trenerja), Gašper Potočnik (pomočnik trenerja), Gašper Kolman (pomočnik trenerja), Jadranko Nikolić - Loki (kondicijski trener), Rok Bavdek (kondicijski trener), Sebastjan Ogris (fizioterapevt), Miha Perko (maser), Oskar Zupanc (zdravnik), Mitja Tršelič (tehnični vodja).