Znana prva polfinalista

V polfinale SP sta se uvrstili reprezenataci Nemčije in Poljske. Slovenska rokometna reprezentanca je po porazu z Madžari zasedla deseto mesto.

Objavljeno
30. januar 2007 21.01
Hamburg/Köln - Nemška in poljska rokometna reprezentanca sta se uvrstili v polfinale svetovnega prvenstva v Nemčiji. Domača reprezentanca je v četrtfinalnem dvoboju v Kölnu premagala branilko naslova Španijo s 27:25 (15:12), Poljska pa je bila v Hamburgu boljša od Rusije z 28:27 (16:14). Nemčija se bo v četrtkovem polfinalu pomerila z zmagovalko dvoboja Hrvaška - Francija, Poljska pa z zmagovalko obračuna Danska - Islandija.

V Könu, kjer bodo na sporedu tudi odločilni boji na letošnjem rokometnem mundialu, si je četrtfinalno nemško-špansko kriminalko ogledalo 19.025 gledalcev. Najbolj učinkovita igralca domačega moštva sta bila Torsten Jansen (6) in Holger Glandorf (5), medtem ko sta za branilce naslova svetovnih prvakov z zadnjega zaključnega turnirja v Tuniziji leta 2005 največ zadetkov dosegla Rolando Urios (8) in Iker Romero (7).

Izjemno razburljiv je bil tudi hamburški dvoboj med Poljaki in Rusi, pred 12.500 gledalci pa so se zmage veselili varovanci trenerja Bogdana Wente. Najbolj učinkovit poljski igralec je bil zvezdnik Magdeburga Karol Bielecki (7), v ruski izbrani vrsti pa je blestel krilni igralec Celja Pivovarne Laško Edvard Kokšarov (8).

Sloveniji deseto mesto

Madžarska rokometna reprezentanca si je z golom prednosti v četrtfinalnem obračunu proti Sloveniji priigrala deveto mesto na svetu. Razplet tekme je po izenečem polčasu (16:16) ostajal negotov do zadnje minute, na koncu pa so se zmagovalnega izida 34:33 veselili Madžari.

S porazom Slovenija je zasedla deseto mesto, v zadnjem obračunu pa se je z dvanajstimi zadetki med najboljše strelce slovenske izbrane vrste zapisal Matjaž Brumen.

Slovenija je v prvem delu tekmovanja v Wetzlarju premagala Grenlandijo, Kuvajt in Tunizijo, v drugem delu v Halleju pa izgubila z Nemčijo, Francijo, Islandijo in Poljsko. Naša elitna izbrana vrsta je doslej nastopila na petih svetovnih prvenstvih, v Nemčiji pa je dosegla najboljšo uvrstitev. Na Portugalskem leta 2003 je osvojila enajsto, v Tuniziji leta 2005 dvanajsto, v Franciji leta 2001 sedemnajsto in v premiernem nastopu na Islandiji leta 1995 osemnajsto mesto.

Na tekmi v Kölnu sta se danes pomerili tudi rokometni reprezentanci Tunizije in Češke. Tunizija z zmago s 25:21 (13:13) osvojila končno enajsto mesto na svetovnem prvenstvu v Nemčiji.