Žoge bodo spet usnjene

Vodstvo severnoameriške poklicne košarkarske lige NBA se je odločilo vnovič uvesti usnjene žoge. Vzrok so številne pritožbe nad zdajšnjimi žogami, sestavljenih iz mikrovlaken.

Objavljeno
12. december 2006 10.35
New York - Vodstvo severnoameriške poklicne košarkarske lige NBA se je odločilo vnovič uvesti usnjene žoge. Vzrok so številne pritožbe nad zdajšnjimi žogami, sestavljenimi iz mikrovlaken, je v ponedeljek sporočil komisar lige NBA David Stern. "Igralci v naši ligi so se vseskozi pritoževali nad novimi žogami, zato smo jim prisluhnili in jih bomo zamenjali z usnjenimi," je dejal Stern. Žoge bodo sicer zamenjali 1. januarja 2007.

"Čeprav so poskusi in testiranja pokazali, da so žoge iz mikrovlaken bolj čvrste, tudi statistično je bil dosežen napredek v odstotku meta in zmanjšanju števila izgubljenih žog zaradi samega materiala, je kljub temu najpomembnejše, kaj pravijo košarkarji. Skupaj z igralci in izdelovalci žog bomo skušali napraviti kar najboljšo žogo za NBA," je dodal Stern.

Žogo iz mikrovlaken so uvedli pred sezono, kar je bila prva sprememba po letu 1970. Vodstvo NBA je trdilo, da je z novo žogo lažje igrati, toda igralci so se nad njo stalno pritoževali. Sterna so h konkretnim spremembam prisilila šele negodovanja največjih zvezdnikov lige. Med njimi Steva Nasha (Phoenix Suns) in Jasona Kidda (New Jersey Nets), ki sta pojasnila, da jima groba površina žoge povzroča številne odrgnine.