Žolnirjeva zmagala v Hamburgu

Slovenska judoistka Urška Žolnir je na tekmi svetovnega pokala v nemškem Hamburgu v kategoriji do 63 kilogramov osvojila prvo mesto.

Objavljeno
24. februar 2007 22.01
Urška Žolnir
Hamburg - Slovenska judoistka Urška Žolnir je odlično nastopila na tekmi svetovnega pokala v nemškem Hamburgu. Članica celjskega judo kluba Sankaku je v kategoriji do 63 kilogramov osvojila prvo mesto, potem ko je v finalu premagala domačo predstavnico. Žolnirjeva, dobitnica bronastega odličja na olimpijskih igrah v Atenah 2004, je na svoji poti zlahka premagala vse tekmice, v finalu pa je "padla" še Nemka Anna von Harnier.

Prvi dan super svetovnega pokala v Hamburgu, kjer nastopajo tako moški kot tudi ženske, so bile na sporedu lažje kategorije. Žolnirjeva je na svoji poti najprej ugnala Litovko Rašo Gasiulyte, nato Avstrijko Aranko Schauer, potem je bila boljša od Korejke Ja Young Kong in Kubanke Onix Cortex. V finalu se je srečala z Nemko Anno von Harnier, od katere je bila boljša z iponom (10:0) ter se tako veselila zmage. "Tekma je bila solidna, nič posebnega. Urška se je borila tako, kot zna, zmagovala in se na koncu veselila prvega mesta," je bil po zmagi tako kot njegove varovanke skromen selektor ženske izbrane vrste Marjan Fabjan.

Poleg Žolnirjeve v kategoriji do 63 kg sta danes nastopili še njeni klubski kolegici Petra Nareks (do 52 kg) in Vesna Džukič (do 57 kg), ki pa nista bili tako uspešni. Nareksova je prvo borbo proti Brazilki Juliene Aryecha izgubila, ker pa je ta v nadaljevanju izgubila, slovenska borka ni imela pravice do repasaža. Džukičeva je prav tako v prvem krogu izgubila proti Italijanki Rosalbi Farciniti in nato ostala brez repasaža in uvrstitve. Jutri bosta v Hamburgu v ženski konkurenci na tatamije stopili Regina Jernejc (do 70 kg) in Lucija Polavder (nad 78 kg), prav tako članici Sankakuja.

Sobota je bila dan tudi za tri moške nastope. V najlažji moški kategoriji do 60 kg sta nastopila kar dva slovenska borca, tudi člana Sankakuja. Varovanca trenerja Marjana Fabjana Roki Drakšič in Matjaž Trbovc pa nista prilezla daleč. Drakšič je uvodni borbi dobil, nato pa moral v repasaž, kjer je izgubil proti Latvijcu Olegsu Filipovsu. Trbovc je prav tako dobil svoj prvi dvoboj, nato pa v repasažu klonil proti Armencu Armenu Nazaryanu. V kategoriji do 66 kg je nastopil član Olimpije Mark Faflja, ki je izgubil uvodni dvoboj, nato pa še prvo borbo repasaža.

V nedeljo bodo na blazine stopili še štirje slovenski judoisti. Do 81 kg bosta slovenske barve branila Klemen Ferjan (Drava) in Marko Petrič (Olimpija), do 100 kg bo nastopil Primož Ferjan, nad 100 kg pa Matjaž Ceraj.

Svetovni super pokal v Hamburgu je turnir, na katerem sodelujejo skoraj vsi najboljši svetovni judoisti. To je tudi zadnje preverjanje forme pred svetovnima pokaloma v Varšavi za moške in Pragi za ženske prihodnji konec tedna in evropskim članskim prvenstvom v Beogradu od 6. do 8. aprila letos.