Žonta in Šinkovec uspešna v kvalifikacijah

Peter Žonta in Jure Šinkovec sta bila uspešna v kvalifikacijah pred sobotno tekmo svetovnega pokala v smučarskih skokih v Titisee-Neustadtu. Najdlje pa je skočil Poljak Adam Malysz.

Objavljeno
02. februar 2007 19.36
Adam Malysz
Titisee-Neustadt – Peter Žonta in Jure Šinkovec sta bila uspešna v današnjih kvalifikacijah pred sobotno tekmo svetovnega pokala v smučarskih skokih v Titisee-Neustadtu. Na veliki skakalnici Hochfirst si je tako Žonta s skokom, dolgim 127 metrov, kar je bil 20. dosežek med kvalifikanti, prvič po skoraj dveh letih spet priskakal nastop med svetovno elito, Šinkovec pa se je s 120 m prav tako uvrstil na tekmo. Za nastop se ni izšlo le Robertu Hrgoti, daljava (117,5 m) bi bila sicer dovolj, a so ga diskvalificirali.

Optimistično razpoloženje 28-letnega Žonte, ki ga je dolgotrajna poškodba za dlje časa oddaljila od skakalnic, to zimo pa se počasi vrača, se je očitno obrestovalo, saj se bo Ljubljančan v soboto prvič po skoraj dveh letih spet preizkusil med elito. Čeprav je sam poudarjal, da si želi le dobro nastopiti ter sploh preveriti, koliko je še oddaljen od svetovnega vrha, se je danes zlahka uvrstil na tekmo.

"Z nastopom Žonte smo zelo zadovoljni, saj je treba vedeti, da je Peter šele pred dobrim dnevom zamenjal smuči. Pri njem se iz skoka v skok vidi napredek, zato se lahko jutri bori za točke svetovnega pokala," je iz Nemčije sporočil trener Robert Meglič in dodal: "Tudi 'Šinki' bi se jutri lahko prebil med točke, če bo le naredil svoj skok."

Precej smole pa je imel Hrgota, ki si je s skokom 117,5 m sicer kot zadnji priskakal uvrstitev na sobotno tekmo, kjer bi med elito nastopil prvič v karieri, a so ga nato sodniki zaradi neustrezne opreme diskvalificirali. "Res ima smolo. Že vso zimo v istem dresu skače v celinskem pokalu in še nikoli ni bilo nič narobe, danes pa so ga diskvalificirali zaradi dveh centimetrov preširokega dresa. Zdaj bomo pogledali, kaj je bilo na tem, in skušali dres popraviti vsaj do nedelje, kjer bo imel Robert novo priložnost, da si izbori nastop na tekmi svetovnega pokala," je razložil Meglič.

Najdaljša daljava med kvalifikanti je sicer uspela Norvežanu Roarju Ljoekelsoeyu (134 m), najdlje pa je v kvalifikacijah skočil Poljak Adam Malysz, ki je pristal pri 141 metrih.

Sobotna tekma se bo začela s poskusno serijo ob 15. uri, prva pa bo na sporedu predvidoma ob 16.15.