Zorman: Neobremenjeni in dovolj kakovostni

Danes ob 20.45 bodo rokometaši Celja Pivovarne Laško začeli verjetno ključno tekmo za uvrstitev v ligo prvakov. Prvi tekmec na kvalifikacijskem turnirju v Španiji bo gostitelj Ademar Leon.

Objavljeno
04. september 2009 14.28
Miha Hočevar
Miha Hočevar
Celje – Celjski rokometaši bodo igrali v ligi prvakov. To je bilo v zadnjem poldrugem desetletju – izjema je bilo le leto 2002, ko so edino slovensko mesto v evropski eliti zasedli prvaki iz Prul – nekaj samoumevnega. To poletje je vse drugače. »Pivovarji« so za pot na tekmovanje, ki so ga osvojili leta 2004, že dobili zakulisno bitko in kljub 4. mestu v DP prejeli povabilo na kvalifikacijski turnir v Leonu. Zdaj se morajo izkazati še na igrišču. Naloga bo vse prej kot lahka, prenovljeno in že zdesetkano zasedbo rumeno-zelenih, ki so na pot šli brez Aleša Pajoviča, Miladina Kozline, Branka Bedekoviča in Aljoše Rezarja, v boju za 1. mesto čakajo Ademar, Lemgo in Kadetten Schaffhausen.

»Če ne bi imeli svoje računice, ne bi odšli v Leon. Resda imamo prenovljeno ekipo in nam manjka kopica nosilcev igre, a smo že kolikor toliko uigrani, pa tudi dovolj kakovostni, da lahko koga presenetimo. Že prva tekma z gostitelji bo odločilnega pomena, naš glavni adut pa bo neobremenjenost. Leon bo pred domačim občinstvom pod precej večjim pritiskom, ki mu je v preteklosti že večkrat podlegel. Dobro je, da s Španci igramo prvi dvoboj, saj bomo imeli še dovolj moči, kljub kratki klopi pa bo nekaj energije ostalo tudi za Lemgo. Zadnja preizkušnja s Švicarji bržkone ne bo odločala več o ničemer,« si je pot uvrstitve v LP zamislil Uroš Zorman, povratnik v celjskih vrstah, ki prvega tekmeca gotovo najbolje pozna. Pol leta je igral pri njem – pred svojim prvim »mandatom« v dvorani Zlatorog – še minulo sezono pa je proti Ademarju igral v dresu Ciudada Reala.

»Leon stavi na agresivno obrambo in hitre nasprotne napade prek kril. Recept je zato preprost, trdna igra v obrambi in pametna ter strpna v napadu,« je še povedal Zorman, čigar vrnitev je skupaj s Pajovičevo in Vugrinčevo v očeh tekmecev močno dvignila celjski rejting. »To so igralci svetovnega formata, kopico pa jih ima tudi Lemgo. Ker smo gostitelji, smo favoriti, a presenečenje bi bilo le, če bi se v LP uvrstil Schaffhausen,« je bil v izjavi za Delo previden Mirko Alilović, hrvaški reprezentant v vratih Ademarja, pri katerem po osvojitvi ligaškega pokala in 5. mestu v DP niso veliko menjali v zasedbi. Izgubili so prvo napadalno ost Daniela Sarmienta, a dobili švedskega reprezentanta Daliborja Doderja in nekdanjega igralca Trima Nikolo Prceja. »Oba sta se izjemno hitro vključila v našo igro, veseli me, da nimamo nič slabše ekipe, kot smo jo imeli minulo sezono,« Alilović vseeno napoveduje težko delo za Celjane.

Ti za vsemi tekmeci – tudi Lemgo (odšel Lars Kaufmann, prišel Ferenc Ilyes) in Schaffhausen (odšla Dušan Podpečan in Roman Pungartnik, prišla Jan Filip in Aleksandar Stojanović) nista veliko menjala – zaostajajo po uigranosti ekipe. V vnaprejšnjo tolažbo jim je, da bodo tudi v primeru poraza svojevrstni zmagovalci – igrali bodo vsaj v pokalu EHF, ki si ga ekipa trenerja Toneta Tislja v minuli sezoni ni priigrala …

Tekme Celja v Leonu, danes: Ademar – Celje PL (20.45); jutri: Celje PL – Lemgo (20.45); nedelja: Celje PL – Schaffhausen (16.30).