Zveza za dogovor s Tino Maze

Poslovni direktor alpskih smučarskih disciplin Matjaž Šarabon je povedal, da si Smučarska zveza Slovenije želi dogovora z razočarano Tino Maze, ki se je odločila za samostojno nadaljevanje kariere z moštvom Team to aMAZE.

Objavljeno
21. september 2009 16.57
P. Z./STA
P. Z./STA
Novo mesto - V prostorih Krke, ki je pokrovitelj OKS, so danes v Ljubljani načrte za nastop na zimskih olimpijskih igrah leta 2010 v Vancouvru predstavili smučarji in smučarke. Na omizju se je sprožilo tudi vprašanje sodelovanja krovne smučarske organizacije z najuspešnejšo alpsko smučarko Tino Maze, ki se je odločila za samostojno pot.

Tako kot v ostalih športih se tudi v smučanju soočajo s težavami s financiranjem programov, kar je posledica gospodarskih razmer ter odpovedi sponzorskih pogodb. Čeprav je bil prvenstveni namen novinarskega kluba, že tretjega po vrsti, ki ga Olimpijski komite Slovenije pripravlja v sodelovanju z Društvom športnih novinarjev, v pogovoru novinarske srenje s kandidati za nastop na olimpijskih igrah in njihovimi trenerji, pa so predstavniki Smučarske zveze Slovenije (SZS) odprli tudi nekaj vprašanj, ki jih v tem trenutku najbolj bremenijo.

Poslovni direktor alpskih smučarskih disciplin Matjaž Šarabon je razkril precejšnje težave pri zagotavljanju sredstev za izvajanje programov, dodatnega olja na ogenj pa priliva tudi medijska izpostavljenost, ko je zveza tarča kritik zaradi razmerij do najboljše alpske smučarke Mazejeve. "Srečujemo se z ogromno težavami, odpovedmi sponzorskih pogodb, zveza trenerjem dolguje plače, po drugi strani pa zaradi majhnosti države in trga za tuje sponzorje nismo zanimivi. V zadnjih treh mesecih smo nagovorili 500 podjetij za pristop k nam, a pozitivnih odzivov še nimamo. Zato bomo morali zelo previdno načrtovati sezono," je opisal Šarabon stisko. Sprašuje se, koliko časa bodo še lahko sploh poganjali ta stroj, če se prej kaj ne bo obrnilo na bolje. V prejšnji sezoni so izračunali, da jih en reprezentant statusa A stane 56.000 evrov, reprezentant statusa B 35.000 evrov, reprezentant statusa C pa 16.000 evrov. "Ko to seštejemo, ugotovimo, da mi z manj denarja kot 1,3 in 1,4 milijona evrov ne moremo razpolagati," je opozoril Šarabon.

In, kot da to ni dovolj, še dodatno kali javno podobo krovne smučarske organizacije vprašanje sodelovanja z Mazejevo, ki je opravičila današnjo udeležbo in ni mogla opisati svoje strani zgodbe. "Dogovora z ekipo Tine Maze še nismo podpisali, v kratkem pričakujemo njen odziv, ko se bo vrnila s treningov na južni polobli," je dejal Šarabon. Mazejeva je zavrnila ugodno finančno ponudbo, ostala pomoč in sodelovanje s strani trenerjev teče dobro, a je vprašanje, koliko to koristi, je še dodal.

Vodja slovenske delegacije v Vancouvru bo legenda slovenskega smučanja podpredsednik SZS Tone Vogrinec, ki si šteje v čast, da mu je OKS zaupala to nalogo. "V zadnjem času se prek nekaterih medijev in s strani nekaterih športnikov napada smučarski šport, češ da so smučarji najbogatejši, dejstvo je drugačno. Celotno smučanje mora razpolagati z 1,3 milijona evrov, pa še to je vprašanje, če bodo ta sredstva zagotovljena. Smučarija nikomur ne jemlje denarja," je poudaril nekdanji direktor, ki je ob tem opozoril, da je bil denimo pred desetimi leti celoten proračun višji kot danes, čeprav so se v tem času stroški povečali. Ob tem je še zagotovil, da bodo vsa zaostala plačila poravnana. "Zelo mi je žal in ni mi vseeno, da prihaja do nesoglasij med SZS in Mazejevo. SZS je ponudila korektno sodelovanje in korektno pogodbo, zelo težko pa je poiskati skupni jezik z njenim timom. Individualni programi niso poceni in zato bi bilo treba probleme zakopati pod mizo," je še dejal Vogrinec.

Besedo so nato dobili tudi tisti, ki jim je bilo druženje z novinarji tudi namenjeno. Z uspešnih priprav v Čilu so se v nedeljo vrnili alpski smučarji, ki bodo Slovenijo v Vancouvru zastopali v hitrih disciplinah. Najboljši slovenski smukač Andrej Jerman, ki je letos nov korak storil tudi v zasebnem življenju s poroko z dolgoletno partnerko, je prišel zelo zadovoljen s priprav v La Parvi. Smučarje so spremljali dobri vremenski in snežni pogoji, saj jim je le dva dneva ukradlo slabo vreme, ostalih 19 pa so preživeli na snegu. Za dobro voljo navzočih pa je poskrbel, ko je na vprašanje, ali bi lahko poroka pomenila tisto dodano vrednost, dejal, da "vsaka sprememba prinese nekaj novega. Mislim, da slabše ne more biti."

Skupaj z "Jerryjem" je bil v Čilu Rok Perko, ki je opazil, da se je z novim avstrijskim trenerjem za hitre discipline Burkhardom Schafferjem povečala "doza treningov". V La Parvi je treniral tudi veleslalomist Aleš Gorza, ki pa s priprav nima tako pozitivnih vtisov, saj mu je ponagajalo zdravje. Težave z bolečinami v hrbtu so se namreč ponovile prav v Čilu, zato je delal po prilagojenem programu in je smučal manj, tako da je nastal opazen primanjkljaj. Ker težave še niso minile, ga v torek čaka pregled z magnetno resonanco.

V Galerijo Krka je prišel slalomist Bernard Vajdič, ki pa je zaradi operacije na hrbtu izpustil priprave specialistov za tehnične discipline v Argentini. "Ravno teče osmi teden po operaciji in zaenkrat se še držim rehabilitacije. Želim si, da bi se do januarja pripravil fizično in psihično in bi lahko po vrnitvi na sneg odpeljal sezono na tako visoki ravni kot lani. Časa ni mogoče zavrteti nazaj ... V tem trenutku pa si najbolj želim, da se poškodba ne bi ponovila." Za razliko od kolegov pa Mitjo Dragšiča veseli, da ga tokrat zdravje ni pustilo na cedilu in da je priprave v slalomu v Ushuaii zelo uspele in je zelo zadovoljen s trenutno formo.

Nekaj več optimizma je navzočega tudi pri dekletih, čeprav so tudi pri njih poškodbe pustile precejšen davek. Ana Drev poudarja: "Glede na moje stanje lani in letos je opaziti veliko razliko. Fizično sem okrevala, od aprila treniram brez bolečin in sem realizirala celotne priprave. Slednje mi je dalo dodatno samozavest, kar pomeni dober obet za sezono." Tudi Maruša Ferk se nadeja novih izzivov: "Ob koncu sezone sem imela nekaj težav s poškodbami, a sem jih uspela sanirati. Upam, da bo nova sezona uspešnejša od lanske in da bo vrhunec prav na OI". Težave z zdravjem pa še ima Mateja Robnik, ki upa, da bo izgubljeno uspela nadoknaditi, a le, če bo zdrava. Obremenitve so pustile svoj davek in poškodba še ni v celoti sanirana.

Olimpijske sezone se veseli slovenska smučarka Saša Farič, edina predstavnica v prostem slogu. Trener Primož Vrhovnik je ob tem potožil nad nezadostnim financiranjem, saj je eden izmed tistih trenerjev, ki svoje delo v zadnjem času opravljajo "ljubiteljsko". Druženja z novinarji sta se udeležila tudi vodja ženske reprezentance Dejan Poljanšek in trener alpskih smučark za tehnične discipline Klemen Bregant, ki je povedal, da sta od šestih smučark dve (Ilka Štuhec in Vanja Brodnik) tako poškodovani, da v bistvu sploh še nista trenirali.