Naj živi 1. september!

Prvi dan v septembru bralcem naše častitljive revije predstavlja predvsem začetek novega šolskega leta. Za nekatere začetek dolgočasnega guljenja klopi, živciranja ob ustnih in pisnih preverjanjih znanja ter soočanje z demonom, imenovanim profesor. Drugi pa na ta strašni datum gledajo z bolj pozitivnega vidika, saj jim pomeni ponovno združitev s številnimi znanci, prijatelji in simpatijami, druženje med tako zelo prekratkimi odmori ter uganjanje norčij, po možnosti naperjenih proti že prej omenjenim peklenskim bitjem.

Objavljeno
26. avgust 2009 16.38
Pouk
G. G.
G. G.
Prvi dan v septembru bralcem naše častitljive revije predstavlja predvsem začetek novega šolskega leta. Za nekatere začetek dolgočasnega guljenja klopi, živciranja ob ustnih in pisnih preverjanjih znanja ter soočanje z demonom, imenovanim profesor. Drugi pa na ta strašni datum gledajo z bolj pozitivnega vidika, saj jim pomeni ponovno združitev s številnimi znanci, prijatelji in simpatijami, druženje med tako zelo prekratkimi odmori ter uganjanje norčij, po možnosti naperjenih proti že prej omenjenim peklenskim bitjem.
A začetek pouka za srednje- in osnovnošolce ni edina stvar, ki se je v zgodovini začela oz. zgodila na ta datum, zato smo vam pripravili kratek bolj ali manj (ne)zanimiv kronološki razpored iz mnogo širšega spektra še bolj (ne)zanimivih dogodkov.

- 1715. umre francoski kralj Ludvik XIV. imenovan tudi Sončni kralj. Tako se je končala njegova 72-letna vladavina, ki še vedno velja za najdaljše obdobje vlade kateregakoli večjega evropskega monarha. Velik del njegove vladavine je Francija veljala za največjo silo v Evropi in se vpletla v tri vojne ter dva manjša konflikta.
- 1859. je prišlo do velikega sončnega izbruha, katerega posledica je bil eden najspektakularnejših pojavov polarnega sija. Poleg tega je geomagnetična nevihta povzročila nenavadne motnje v telegrafski komunikaciji. Komunikacija je namreč lahko potekala brez dodatne električne energije.
- 1879. se je končala angleško-zulujska vojna, ki je zgodovinsko znana predvsem po mnogih krvavih bitkah in kot prelomnica za obdobje kolonializma na tem področju. Končala se je z neodvisnostjo zulujskega naroda.
- 1902. je francoski filmski ustvarjalec in iluzionist Georges Méliès izdal kratki film Potovanje na luno (»Le Voyage dans la lune«). Film, ki temelji na zgodbah Julesa Vernea in H. G. Wellsa, velja za prvi znanstveno-fantastični film in se v zgodovini filma šteje kot prelomnica na področju režije in posebnih efektov.
- 1914. v živalskem vrtu v Cincinnatiju pogine zadnja samica goloba selca, vrste, ki je včasih veljala za najbolj pogosto v svoji regiji. Tekom migracije so njihove jate segale kilometer in pol v širino in kar 500 kilometrov v dolžino, zaradi česar je njihov prelet lahko trajal nekaj ur, posamezna jata pa je vsebovala tudi po 2 milijardi ptic.
- 1923. véliki japonski potres z močjo 8,3 stopnje po Richterjevi lestvici poruši Tokio in Jokohamo. Potres zahteva več kot 100.000 žrtev, uspe pa mu premakniti celo 93-tonski kip Bude v Kamakuri.
- 1928. začne redno oddajati Radio Ljubljana, kar za Slovenijo predstavlja prelomnico na področju javnih občil in tehnološkega napredka.
- 1928. postane Albanija kraljevina, njen kralj pa Ahmed Zogu.
- 1930. se začne 1. tržaški proces proti obtožencem iz vrst organizacije TIGR, ki se je na področju Trsta, Istre, Gorice in Reke borila proti fašizmu. TIGR velja za prvo rodoljubno in domoljubno organizacijo v Evropi.
- 1939. so po insceniranem poljskem napadu na radijsko postajo v Gleiwitzu nemške sile napadle Poljsko, s čimer se je v Evropi uradno začela 2. svetovna vojna
- 1961. se v Beogradu prične prva konferenca gibanja neuvrščenih, ki je dajalo glas več kot sto svojim članicam, ki so za svetovne sile sicer veljale kot nepomembne. Gibanje so sestavljale predvsem nekoč kolonizirane države, eno ključnih vlog pri njegovem nastanku in uveljavitvi pa je odigral tudi jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito.
- 1969. je skupina častnikov pod vodstvom Moamerja el Gadafija izvedla državni udar v Libiji. Čeprav Gadafi že od leta 1979 nima nobenega uradnega političnega naziva, je še vedno nesporni voditelj države.
- 1971. postane Katar neodvisna država. Zaradi bogatosti z nafto dandanes ta arabski emirat velja za eno najpremožnejših držav, saj ima 2. največji BDP na posameznika na svetu.
- 1985. ameriško-francoska ekspedicija najde ostanke Titanika. Tako je bila skrivnost ene najslavnejših tragedij po 73 letih končno razrešena.
- 1991. se Uzbekistan odcepi od Sovjetske unije in postane neodvisna država.
- 2006. postane Luksemburg prva država na svetu, ki uspešno prenese svoje televizijsko oddajanje v celoti na digitalni signal.

Kateri od naštetih dogodkov pa za vas najbolje simbolizira letošnji prvi september? Odločitev, kateri v prenesenem pomenu najbolje opiše vaš pogled na začetek novega šolskega leta, prepuščamo vam. Osebno mi je kot filmskemu ljubitelju najbolj všeč letnica 1902, saj jo lahko dojemam kot življenjsko prelomnico v življenju, predvsem kot priložnost za samoizboljšavo in odprt pogled v prihodnost. Kljub temu pa se spominjam lastnih srednješolskih let, ko je moje dojemanje srednje šole ter odnos dijakov in profesorjev veliko bolje povzemala neka druga letnica in prepričan sem, da je ta navihana metafora prešinila že marsikoga izmed vas. Pa vendarle šola ni tako negativna ustanova navkljub vsem luknjam v sistemu, zatorej raje uporabite svojo domišljijo in za svoj prvi dan v novem šolskem letu najdite, ali pa si izmislite kako bolj pozitivno prispodobo, s pomočjo katere si boste lajšali čas pouka.