Varnostniki - demoni ali angeli?

Naj kar takoj povem, da varnostnikov včasih ni bilo. Razen, če je prišel predsednik, pa še to ne. Bila je častna četa z lepimi fanti z belimi rokavicami. Varnost – zakaj že, pred kom neki? Potem se je začela moda varnostnikov s Hollywoodskimi zvezdami (pa kdo jim kaj sploh hoče?). Namesto diamantov in psičkov so imele lepe varnostnike, da so bile zanimive (kasneje trenerje). Varnostniki so postali modni dodatki. Nujno potrebni, začeli so delati v klubih, zdaj so celo v trgovinah ...

Objavljeno
23. september 2009 18.12
varnostnica Sonja
Valerija Zabret
Valerija Zabret
Naj kar takoj povem, da varnostnikov včasih ni bilo. Razen, če je prišel predsednik, pa še to ne. Bila je častna četa z lepimi fanti z belimi rokavicami. Varnost – zakaj že, pred kom neki? Potem se je začela moda varnostnikov s Hollywoodskimi zvezdami (pa kdo jim kaj sploh hoče?). Namesto diamantov in psičkov so imele lepe varnostnike, da so bile zanimive (kasneje trenerje). Varnostniki so postali modni dodatki. Nujno potrebni, začeli so delati v klubih, zdaj so celo v trgovinah. Mnogo časa kasneje se je zgodila prva tragedija v diskoteki, ki je utrgala mlada življenja in nato druga. Varnostniki so postali najbolj nezaželeni v očeh mladih. Nekaj srhljivega. Vendar tudi v tako neznosnih okoliščinah sta dve plati. Črno že poznamo, zdaj vam kažemo še belo. Varnostnica Sonja je skromen človek, ki se trudi in ni ji vseeno. Moda jo zato vabijo dijaki na kavo?

Sonja, stereotip o varnostnikih še vedno velja, da so v tem poklicu zaposleni pretežno moški, ki lahko prav vsakega pretepejo. Kako to, da si se odločila za to delo?

Potrebovala sem delo in to se mi je zdelo kot nek izziv. Danes mi ni žal, da sem se tako odločila.

Bi lahko trdila, da je ta poklic nevarno delo? S čim vse se srečuješ vsakodnevno in kako poteka tvoj delovni dan?
Vsak poklic je nevaren: poklic natakarja, prodajalca, varnostnika ... Eni malo bolj, eni manj. Srečujem se z različnimi ljudmi, ki imajo različne »težave« (ljubezenske, domače, šolske …). Predvsem so to mladostniki, ki se obrnejo name po nasvet, predlog, zamisel … Tudi turisti, ki bi hoteli videti oz. vedeti kaj več o Križankah. Delovni dan varnostnika v Križankah je vedno pester!

Je varovanje objektov pomembno? Kako nevarni smo Slovenci?
V današnjem času je varovanje še kako pomembno, saj je (na žalost) veliko ljudi, ki se »borijo« za lastno preživetje in ne izbirajo sredstev, katera jih pripeljejo do zadovoljitve potreb. Zaradi tega se dogajajo vlomi, kraje, ropi …

Velikokrat slišim: »O, poglej, ta je pa sumljiv!« Kako ločiš »običajne« osebe od »sumljivih«? Kakšni so prvi znaki, ki te opozorijo, da moraš biti pozorna?
Ko se nekajkrat srečaš z človekom, ki je nekaj odtujil, dobiš nekakšen občutek za take ljudi, tako da jih ni težko prepoznati, pa tudi vedenjski vzorec takega človeka je povsem drugačen.

Primer: prejmeš opozorilo, da je v objektu bomba. Kako ravnaš? Se ti je to že kdaj zgodilo?
Tudi »bombo« smo že imeli na šoli. V tem primeru se obvesti vodstvo šole, ravnateljico, ona pa potem pokliče policijo, ki opravi svoje delo. Na vsako tako grožnjo se  moraš odzvati kot da je resnična! 

Na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo skrbiš, da v šolo ne zaidejo nezaželeni gostje. Ker toliko časa preživiš z mladimi, me zanima, če opaziš tudi kakšno zlorabo drog in kako ravnaš v takšnem primeru.
Vsekakor sem se že srečala z mladimi, ki so imeli težave z drogo, od tega jih je bilo 97 % uživalcev trave, ostalo pa ekstazi, hašiš ... Najprej sem se pogovorila z vsakim posameznikom, včasih s skupino, in jih opozorila na posledice in nevarnosti. Z vsakim, ki sem ga zalotila s prepovedano snovjo, sem postopala po navodilih, ki sem jih dobila od vodstva šole.

Glede na to, da si že vrsto let na umetniški šoli, me zanima, če je res kar pravijo o umetnikih – »Najprej droge, potem navdih!«?
Naši dijaki so res umetniško nadarjeni in to tudi velikokrat pokažejo na zunaj, tako da ni težko razlikovati naše dijake od drugih. Ker so drugačni, marsikdo pomisli na droge, vendar temu ni tako. Navdih se dobi, če v svet gledaš skozi oči umetnika. Zato pa ne rabiš droge! Potrebuješ talent.

Zakaj prihaja v šolah do nasilja in kako ga preprečiti?
Zakaj prihaja do nasilja je težko reči, včasih zato, ker nekdo nekomu ni všeč, ker ne znajo drugače izražati čustva, ker jih nihče ne nadzoruje in nihče ne vodi. Nasilje lahko preprečimo tudi z pogovorom, poslušajmo mladostnike, kaj nam govorijo in ne presojajmo človeka na pogled!

Se ti zdi, da varnostnike dovolj cenimo? Kakšen bi bil svet brez njih?
Nekateri cenijo, veliko pa je tistih, ki ne vedo, zakaj je varnostnik tam spodaj. Menim pa, da se tudi to počasi spreminja. Brez varnostnika se da, vendar pa bi potem imela policija veliko dela.

Kaj varnostniki najbolj cenite – je prav, da se ustavimo, vas pozdravimo in poklepetamo ali je bolje, da odidemo naprej brez pozdrava?
Prijazna beseda lepo mesto najde, nasmeh, klepet – tudi to je zelo cenjeno, saj se takrat počutiš opaženega in veš, da tvoje delo nekdo ceni.

Opazila sem, da se veliko dijakov še po končani šoli vrača nazaj in te vabijo na kavo. Zdi se, kot da poznaš čisto vsakega in z vsakim navežeš (skorajda materinski) stik. Je to običajna praksa varnostnice ali je to bolj izjema? Ali je to eden od razlogov, zakaj je na omenjeni šoli manj nasilja?
Sem oseba, ki se posveča vsakemu posamezniku, ki se obrne name s kakršno koli prošnjo ali težavo in poskušam najti pravo rešitev za vsakogar. Vsekakor to ni običajna praksa! Kot sem omenila – veliko pomeni poslušati, saj samo tako lahko pomagaš. Pridobiš si zaupanje in stkejo se prijateljske vezi – tu pa za nasilje ni prostora.

Zakaj misliš, da je to delo še vedno pretežno moški poklic? Misliš, da se bo v prihodnosti zanj odločilo več žensk?
Ta stereotip bledi. Počasi dobivam občutek, da se vse večje število žensk odloča za ta poklic, saj je v recepciji lepše videti žensko, kot moškega – oni pa delajo pretežno popoldan oz. ponoči.

Sonja, hvala, da si si vzela čas in nam povedala nekaj več o samem delu varnostnice, ki ga marsikdo pogosto spregleda. Kaj bi svetovala mladim dijakom, ki se jim počasi bliža matura, o kateri nihče nič prav rad ne govori?
Veliko poslušanja pri urah, saj se splača, ker na koncu dosežeš tisto, kar si si želel – sprejet si na faks, kateri ti je najbolj pri srcu in pot v svet študija ti je odprta … Srednja šola je stopnica, katere ni mogoče preskočiti in ki odloča o tvojem nadaljnjem življenju. Matura je le preizkus znanja, katerega je potrebno opraviti na poti do cilja!