Banke s posojilnim programom ECB do 82,6 milijarde evrov

Za spodbuditev gospodarske rasti: ECB je 255 zainteresiranim bankam podelila 82,6 milijarde evrov.

Objavljeno
18. september 2014 15.30
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Frankfurt - ECB je danes izvedla prvo od osmih do junija 2016 načrtovanih avkcij za ugodna posojila bankam, ki jih bodo morale te preliti v gospodarstvo. V prvi ciljno usmerjeni dolgoročni operaciji refinanciranja ECB, imenovani TLTRO, so si izposodile 82,6 milijarde evrov, kar je manj od pričakovanj analitikov, piše STA.

Evropska centralna banka (ECB) je v današnji avkciji, ki je eden od ukrepov ECB v boju zoper deflacijo in korakov k spodbuditvi gospodarske rasti v državah območja evra, 255 zainteresiranim bankam podelila 82,6 milijarde evrov, je navedeno na spletni strani ECB.

To je manj od napovedi analitikov, ki so predvidevali, da si bodo banke pod ugodnimi pogoji od osrednje finančne institucije v območju evra izposodile vsaj 100 milijard evrov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Naslednja takšna avkcija bo 11. decembra. Za tisto in za današnjo velja, da si banke in bančne skupine iz območja evra lahko izposodijo sredstva do višine sedmih odstotkov njihovega obsega posojil nefinančnim družbam v območju, izključujoč stanovanjska posojila, na dan 30. april 2013.

Po teh ocenah bi si banke iz območja evra lahko letos izposodile do 400 milijard evrov. Posojila iz današnje avkcije bodo sicer zapadla septembra 2018, če banka pogojev višine kreditiranja podjetij ne bo izpolnjevala, pa bo morala sredstva po dveh letih vrniti.

Prihodnjih šest avkcij se bo zvrstilo od marca 2015 do junija 2016. Več kot bodo banke kreditirale, več denarja si bodo lahko izposodile. Vendar pa bodo v naslednjih avkcijah veljali drugačni pogoji kot v letošnjih.