Britanija do višjega BDP tudi s prostitucijo in mamili

Prostitucija je lani predstavljala pol odstotka bruto domačega proizvoda, ugotavljajo britanski statistiki.

Objavljeno
05. oktober 2014 10.23
reu GERMANY-PROSTITUTES/
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
London - Prihodki iz prostitucije in trgovine z drogami so lani v Veliki Britaniji znašali 8,5 milijarde funtov (10,9 milijarde evrov), kar je predstavljalo pol odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), ugotavljajo britanski statistiki. Velika Britanija je namreč s spremembo metodologije v izračun vključila tudi dohodke iz teh nezakonitih dejavnosti.

V izračunih so britanski statistiki že pred tem upoštevali tudi dohodke iz tihotapljenja tobaka in alkohola, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Novi izračun tako kaže, da je britanski BDP lani znašal 1713 milijard funtov (2202,48 milijarde evrov), medtem ko je ocena rasti na letni ravni ostala nespremenjena pri 1,7 odstotka.

Velika Britanija je metodologijo izračuna BDP spremenila na podlagi novih smernic EU. Nekatere države, med njimi Švedska in Francija, so sicer zavrnile vključitev dohodkov iz prostitucije v izračun BDP.

Za spremembo metodologije pa se je med drugim odločila Španija. Tamkajšnji statistični urad je že ocenil, da so prihodki iz prostitucije in trgovine z drogami lani znašali 9,2 milijarde evrov oz. 0,85 odstotka BDP.