Cerar odpira ameriška vrata v prihodnost

Gospodarstveniki s pomočjo premiera iščejo povezave s tehnološkim vrhom ZDA.

Objavljeno
02. december 2015 10.45
Tiskovna Cerar
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York − Majhnost Slovenije je lahko v digitalni dobi prednost države, saj omogoča, da se hitro prilagodi in uvede nove rešitve. To je ena ključnih zamisli, ki usmerja slovensko odpravo pod vodstvom predsednika vlade Mira Cerarja na večdnevnem obisku po tehnoloških velikanih ZDA. Z njimi naj bi državo spremenili v zgled uvajanja najnovejših informacijskih tehnologij.

Premier Cerar je po prvem srečanju štiridnevne turneje, ki je potekalo na sedežu podjetja IBM Watson v New Yorku, poudaril, da so že kar nekaj časa razvijali zamisel o povezovanju javne uprave in gospodarstva. Z najboljšimi svetovnimi podjetji s področja digitalne tehnologije želijo »izboljšati delovanje javne uprave in države, odpraviti administrativne ovire ter vzpostavili bolj prijazno, spodbudno in predvidljivo poslovno okolje,« je poudaril predsednik vlade.

»Vse korporacije imajo odlične rešitve, vendar jih v praksi še nobena ni uvedla na ravni celotnega sistema, na primer zdravstva, sociale, javne uprave. Slovenija pa je dovolj majhna oziroma dovolj odzivna za sistemsko uvajanje takšnih modernih tehnologij,« je pojasnil minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Kar pomeni, da bi naša država lahko postala nekakšen model za druge, kako splesti moderno tehnologijo in upravljanje države.

V štirih dneh se bodo na obeh obalah Amerike sešli s sogovorniki iz podjetij IBM, EMC, Oracle, Cisco, Microsoft in Tesla, pri čemer bodo podpisali memorandume o sodelovanju. Z njimi se dogovarjajo o sodelovanju, vladni del delegacije pa je poudarjal, da ne vsebujejo nikakršnih drugih zavez in da bodo vsi morebitni konkretni posli med državo in izvajalci posameznih projektov kasneje dodeljeni na javnih razpisih.

Namero slovenske vlade je pohvalil John Cohn, ki so mu v IBM podelili naslov strokovnega družabnika za njegove razvojne dosežke. Po njegovih besedah vlada zelo dobro razume, katere so naše prednosti in slabosti ter kako izrabiti prve. Tudi on poudarja večjo prilagodljivost manjših držav, ki se lahko veliko hitreje spreminjajo, poudaril je tudi našo dobro izobraženo delovno silo.

»Manjka nam nekoliko več samozavesti in pozitivnega mišljenja,« je prepričan Boštjan Bregar iz podjetja 4th Office, tehnološkega podjetja, ki razvija nove spletne rešitve. Svoj obisk ZDA v okviru slovenske delegacije je označil kot možnost za vpogled v vizijo velikih. Podobno so poudarjali tudi drugi člani obsežne gospodarske delegacije, pri čemer jim ravno navzočnost predsednika vlade odpira vrata, ki bi sicer zanje ostala zaprta.

»Srečujemo se z najpomembnejšimi ljudmi in vidimo, kako te korporacije razmišljajo za naprej. Na IBM so nam pokazali svoj pogled v prihodnost in Slovenija je bila del te prihodnosti,« je dejal direktor Gorenja Franjo Bobinac.